Am tras cu Kalashnikov-ul la -4 grade, pe ceață (și nu a fost plăcut)

By | February 23, 2022

Chestia asta s-a întâmplat mai de mult. Nu am avut timp să povestesc atunci, dar mi-am adus aminte de asta în lumina evenimentelor recente 🙂

Era noiembrie 2020 și am zis să mergem ca băieții în poligon la Joița să tragem cu mai multe arme. Că deh, ne cam plictisisem de pandemie. M-am uitat pe prognoză, am văzut că-s minus 4 grade și nu mi s-a părut un impediment. M-am echipat corespunzător, cu geacă groasă, cagulă, ghete de iarnă și ciorapi de vânătoare. Ciorapii de vânătoare sunt cei mai călduroși ciorapi din Univers, apropo. I-am descoperit la proteste, când căutam ceva călduros pentru stat mult timp pe loc. Revenind, doar cu blugii poate am neglijat puțin. În rest, am zis că sunt blindat.

Am mai fost la Joița și mi-a plăcut foarte mult. Instructor ne-a fost atunci domnul Viorel Paraschiv, un tip ultra calm, care ne-a consiliat în alegerea armelor, ne-a dat sfaturi mișto legate de postura de tragere, ne-a răspuns la toate întrebările și care ne-a transmis și nouă din starea lui de calm. Dacă vreți să mergeți la Joița, vă recomand să întrebați când e el pe acolo și să-l alegeți pe el.

Doar că atunci am fost vara, într-o zi de săptămână. Când am ajuns în acea sâmbătă, era plin ochi poligonul. Am cumpărat un pachet denumit deloc opulent “MEGA PACHET”, care îți permite să tragi cu carabina Browning la talere, Glock 17, celebrul revolver de la Smith & Wesson de calibru 38, sistemul RONI și cu FN Scar (auto sniper). Nu mai știu ce am negociat eu atunci și am înlocuit RONI cu un SIG SAUER.

De data aceasta ne-a preluat alt instructor ultra țâfnos și grăbit, care părea la un pas de burnout. Am văzut cu această ocazie ce diferență mare poate fi între oameni. Omul ăsta parcă mă făcea și pe mine să fiu agitat. Problema a fost că am și așteptat ceva timp să se elibereze poligonul și cred că ne cam luase frigul.

Am zis că mă încălzesc cu talerele și așa a și fost. Pentru mine asta mi se pare cel mai distractiv, că e ținta în mișcare și – între noi fie vorba – le și cam nimeresc mai bine decât la țintă fixă. Iată, anii de C.S. nu au fost degeaba, ci au contribuit la reflexe. Dacă vin rușii, eu o să pun mâna pe carabină prima dată!

După talere a mai urmat o pauză, iar între timp temperatura a coborât iar în poligon a început sa fie ceață. Am ajuns în zona de tragere, omul nostru a pus cutia cu gloanțe pe masă, a răsturnat-o ca să le pună rapid pe masă și evident că gloanțele s-au dus pe jos, printre pietriș. Ar fi trebuit să-l las pe el să le adune, dar mi-era atât de frig încât am început să-l ajut și eu. Am recuperat … majoritatea. Am renunțat la 2-3 gloanțe că deja îmi era prea frig.

Am tras mai întâi cu cele trei pistoale. Am mai tras cu Glock-ul de vreo 2-3 ori, așa că nu a fost ceva nou aici. Glock-ul este destul de zgomotos dar nu mi se pare greu de stăpânit. SIG SAUER-ul este cumva similar. Parcă chiar un pic mai light la recul. Smith & Wesson-ul în schimb este genial. Dacă aș avea de ales dintre cele trei, aș alege întotdeauna S&W pentru reculul puternic pe care îl are și pentru modul în care îți dă mâna pe spate după fiecare glonț tras. Am tras și cu Magnum .38 Special și cu .375, mi-au plăcut amândouă.

A venit și momentul Kalashnikov-ului. La acest punct îmi era extrem de frig și mă gândeam cât de ușor pare totul în filme sau în jocuri și cât de nasol și greu este în realitate. Era ceață și un frig de îți intra în oase, ieșea condens de fiecare dată când respiram pe nas sau gură și deci nu vedeam bine cătarea. Pe lângă asta, începusem să dârdâi și îmi era greu să țin arma nemișcată pentru a ochi, iar mâna de pe trăgaci parcă era și ea din metal și în loc să pot apăsa ușor trăgaciul, degetul se contracta ca o pârghie. Așadar, țintitul era o combinație dintre “nu respira prea puternic ca să nu scoți condens, încearcă să nu tremuri de frig și să stai nemișcat + chinuie-te să nu apeși ca un robot pe trăgaci”.

Am tras câteva, la un moment dat mi s-a blocat și un cartuș pe țeavă. Deh, asta pățești când scapi gloanțele prin nisip. Tras foc cu foc reculul a fost destul de ok de stăpânit, dar la foc automat nu știu cum ai putea să țintești cu ea.

kalashnikov poligonApoi am ajuns la FN SCAR. Iar aici se vedea și mai bine prin lunetă cât de mult tremuram și cât de rar treceam cu reticulul prin dreptul mijlocului țintei. Reculul a fost un pic mai mic decât la Kalashnikov. De fapt chiar nu am fost impresionat de recul. Așa că n-ar trebui să vă fie frică de acest aspect dacă vreți să trageți cu ea.

În fine, am ajuns la finalul sesiunii de tragere și nu puteam decât să mă gândesc cât de nasol a fost la -4 grade. Nici nu vreau să-mi imaginez cum ar fi la -15 grade, pe ninsoare sau în vânt. Mi se pare genul de experiență care ar trebui încercată de toți cei cărora li se pare ușor să mergi la război și să tragi cu arma.

Per total d-abia aștept să mai merg încă o dată în poligon. Data viitoare însă pe vreme mai plăcută. Pe viitor mi-ar plăcea să mai încerc un pistol de la Beretta și un Colt 1911, iar ca arme aș mai încerca odată AK47, AR15 și probabil și un Remington 700. Am văzut un MP5 în acțiune și nu m-a dat pe spate.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Am tras cu Kalashnikov-ul la -4 grade, pe ceață (și nu a fost plăcut)

  1. cristi

    Trageati cu AK la 20m tinta? 🙂 Te obisnuiesti cu focul automat la AK dupa cateva incercari,ideea este oricum de rafala, gen 3-5 cartuse sa le poti grupa in tinta.

    Reply
  2. Dan Pavelescu

    N-ai facut armata 🙂

    Noi ii spuneam “pistol mitraliera calibrul 7.62, model 1963”. Si nu era nimic fun in ziua tragerii, era frig, oboseala si epuizare, plus haine grele si incomode. Intr-adevar, nimic ca in filme 🙂

    Reply
    1. Revo Post author

      Născut în ’90. N-am făcut, a dispărut până să apuc eu s-o fac. Pfoa, ai prins modelul ’63, nu ăla cool și decapotabil din ’65, cu pat rabatabil? 😀

  3. Giovani

    Confirm 100% cele spuse de domnu Dan Pavelescu…Sa vezi ce superb era la –10 -15 grade (am facut armata la Sibiu si in iarna aia au degerat si pietrele)…Plus vreo 10 ani cat am lucrat in MApN…Tragerile erau distractive doar vara, iarna era doar un chin….

    Reply

Spune-ți și tu părerea: