Un antidot pentru cei stresați de inflație și de faptul că vor avea bani mai puțini

By | January 9, 2023

Sunt din ce în ce mai mulți oameni stresați de ritmul în care avansează inflația, de faptul că avem un guvern idiot și de faptul că vom fi per total mai săraci. Și vorbim aici de oameni de condiție medie sau upper medie, nu de oameni care n-au ce mânca.

Aveam zilele trecute o discuție cu un prieten care îmi zicea că nu știe cum să își protejeze cu banii.

  • “Țin banii la saltea? Nu e bine, că îi roade inflația.”
  • “Îi pun în depozite? Nu e ok, că dobânda e mică și tot nu acoperă inflația.”
  • “Bag bani în imobiliare? Acum piața e ciudată, e sus, dar există riscul să scadă vertiginos, s-ar putea să pierd.”
  • “Cumpăr acțiuni? Nu știu nimic despre asta, aud că majoritatea companiilor oricum sunt în scădere.”

Well… soluția mea pentru a nu mai fi stresat de situația asta este următoarea: Calm (the fuck) down. Nu doar tu vei fi mai sărac. Cu toții vom avea bani mai puțini, este o perioadă de contracție economică. Oamenii vor avea mai puțini bani, companiile vor avea mai puțini bani, toată lumea va avea mai puțini bani. Aia e, 100.000 lei în bancă nu vor mai valora la fel de mult ca înainte. Dar nu vor mai valora la fel de mult nici pentru ceilalți.

Cred că-i important să pornim cu ideea asta la drum pentru confortul nostru psihic.

Bineînțeles, această idee a mea are două asteriscuri.

  • Dacă ai un credit, da, e mai nasol pentru tine decât pentru ceilalți, că te mănâncă IRCC-ul.
  • În funcție de venituri, efectele inflației se resimt diferit. Pentru unii va însemna: “mai bine renunț la bere craft și burgeri și beau Timișoreana și gătesc acasă.”, pentru alții va însemna: “heh, nu mai fac și a șaptea vacanță anul ăsta…”. În final, din păcate, tot pe cei cu venituri mai mici îi va afecta mai nasol.

Soluții? Nu știu, nu sunt expert financiar. Din ce am auzit de la oameni cu acces la mai multe statistici și predicții, s-ar părea că dacă lucrurile merg în același ritm cu războiul, va fi nasol până prin martie aprilie și apoi se vor redresa ușor-ușor. Asta însă nu înseamnă că totul va reveni instant la nivelul de dinainte de război și pandemie, dar măcar nu se va mai deteriora.

Sfaturi? Nu luați credite. Ok, poate dacă sunteți mega forțați de împrejurări și chiar trebuie să luați un credit… atunci… TOT NU LUAȚI CREDITE!

Singura mea idee este ca până atunci să virez banii către fonduri mutuale, care acum sunt jos și probabil după primăvară vor crește.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Un antidot pentru cei stresați de inflație și de faptul că vor avea bani mai puțini

  1. vlad

    Cativa o vor duce mai bine. Cand vezi ca asiguratorii au raportat profit cu 50% mai mare, sau firmele din energie.

    BNR a tiparit bani, acum se ajusteaza preturile raportat la noua masa monetara, surplusul ala de bani se va duce undeva. Daca nu iti creste salariul cu inflatia, inseamna ca nu se duce la tine :))

    Reply
  2. Silviu

    Se spune ca cea mai buna investitie in aceasta perioada este in educație. Daca iti cresti nivelul de educatie poți ajunge sa castigi peste nivelul inflației. Asa ca puneți burta pe carte și învățați un skill nou sau dezvoltati-le pe cele curente!

    Reply

Spune-ți și tu părerea: