Asus a lansat în România laptopurile de gaming ROG Strix Scar. Ce are special un laptop care costă cât un Golf 5?

By | February 24, 2023

Asus a lansat laptopurile lor flagship, cu cel mai impresionant hardware. Ce au pus pe ele? Practic toată tehnologia vârf de gamă la ora actuală.

  • Procesoare Core i9-13980HX din generația a 13-a, cu 24 de core-uri;
  • NVIDIA RTX 4090 sau RTX 4080;
  • Până la 64 GB DDR5;
  • Stocare până la 2 x 2 TB PCIe 4
  • Display-uri de 16″ sau de 18″ – Cel de 16″ are un panel cu Mini LED cu 240 Hz refresh și luminozitate 1100 niți;

Prețuri? Ah, da … auch! Pornesc de la 16.499 lei la eMAG. Dar nu vă temeți, nu sar mai mult de 24.999 lei. Practic cât un Golf 5. Vând Golf 5!

Două lucruri mi s-au părut mie impresionante. Primul este prezența panelului Mini LED, care cu 1100 niți și cu 1024 de zone de iluminare ce pot fi controlate individual practic fac de rușine multe televizoare care, inclusiv al meu. Ei îi spun ROG Nebula panelului. E validat Pantone, are Dolby Vision și 100% acoperire în spectrul DCI-P3. L-am văzut live, l-aș descrie drept … luminos și spectaculos.

Al doilea lucru care mi se pare de bun augur este răcirea. Cu toții știm că Intel nu-s cele mai eficiente procesoare din din punct de vedere termic și că încălzirea globală se datorează de fapt câtorva Pentium 4 care încă mai rulează printr-un beci pe undeva prin Singapore. Ei bine … imaginați-vă cum este acel i9 cu 24 de core-uri pus pe un laptop. Degeaba ai i9 cu frecvență de 5.60 GHz dacă intră în thermal throttling imediat ce ai deschis Chrome.

Așa că Asus a rezolvat elegant problema. A pus un mare radiator pe toată suprafața laptopului. Get this, suprafața radiatorului actual este cu până la 92,23% mai mare față de modelul laptopului din 2022. Ah da, și pe lângă radiator au mai pus și trei ventilatoare. Și metal lichid de la Thermal Grizzly care să preia cât mai bine căldura și s-o disipe prin cele 7 heat-pipe-uri. Și așa se ține un Core i9 sub control, dragi prieteni. Cred că singurul lucru pe care puteau să-l mai facă în plus ar fi fost să livreze laptopul și cu unitate exterioară cu freon, ca aerul condiționat.

Altfel, așa cum era de așteptat, laptopurile au iluminare RGB cu mai multe luminițe decât a avut Sectorul 1 de Crăciun în 2022. Plus Hi-Res Audio, Dolby Atmos și ce mai trebuie ca să faci discotecă acasă doar cu laptopul.

Mie unul mi-a plăcut carcasa laptopului. Mi-a plăcut că în zona tastaturii este făcută dintr-un fel de plastic translucid, prin care aproape că poți vedea componentele interne ale laptopului. Eu aș fi mers și mai departe și l-aș fi făcut transparent. Dacă tot dau 20.000 lei pe el, să-i văd în fiecare zi fiecare tranzistor, să știu pe ce am dat banii.

În fine, cam așa arată probabil cel mai performant laptop la nivel de 2023. Iar prețul este pe măsură, n-ai ce să-i faci. Atât costă tehnologia, atât costă R&D-ul și miniaturizarea.

Poate testez și eu unul, că mi-ar plăcea să văd cât de eficient și mai ales cât de silențios (sau nu) este acest sistem de răcire pentru un Core i9.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Asus a lansat în România laptopurile de gaming ROG Strix Scar. Ce are special un laptop care costă cât un Golf 5?

    1. Dan

      Cu siguranță mult mai folositor decât supertech&superfița asta de laptop! De cool e cool (și la propriu, cum clar s-a explicat, și la figurat, dar mai mult la figuranți).

    2. Revo Post author

      @Dan, stai să vedem dacă chiar este cool. Aștept să văd unul pus la mine pe birou, exportând video la rezoluție 4K.

      Speranța mea la acest tip de laptop este că nu-l cumpără doar copii de bani gata, ci că-l mai cumpără și oameni care fac modelare 3D sau nu știu … îl pun la treabă cât să-și justifice acel preț.

Spune-ți și tu părerea: