ASUS ZenBook UX325J – ultrabook-ul pe care îl poți încărca de la o baterie externă

By | October 26, 2020

ASUS ZenBook UX325J este un ultrabook care pune accent pe portabilitate. În configurația cu display de 13″ are doar 1.07 kg și ASUS spune că este cel mai subțire laptop de 13″ din lume care include porturi de dimensiuni normale (HDMI, USB Type C cu Thunderbolt, USB Type și MicroSD). Este genul de ultrabook pe care-l poți ține ușor într-o mână și pe care îl poți lua oriunde cu tine, pentru că aproape nu-l simți în rucsac. Mai mult decât atât, încărcarea se face prin portul USB Type-C, așa că la nevoie îl poți încărca folosind cablul de la telefon sau chiar o baterie externă.

Specificații ASUS ZenBook UX325JA

  • Display IPS de 13.3″, rezoluție Full HD, 450 niți;
  • Procesor Intel Core i5 generația 10 (10nm) – 1035G1 cu frecvență de bază de 1 GHz care poate crește până la 3.60 GHz;
  • 8 GB RAM la 3200 MHz;
  • SDD 512 GB PCI Express;
  • WiFi 6 (802.11ax) și Bluetooth 5.0;
  • Porturi: 1 x HDMI, 2 x USB Type-C cu Thunderbolt, 1 x USB 3.2 Type A, slot pentru card SD;
  • Tastatură ErgoLift iluminată, NumberPad 2.0, webcam, cameră IR pentru recunoaștere facială;
  • Grosime de 13.9 mm, greutate 1.07 kg;
  • Baterie 4 celule – 67Wh, adaptor de 65W cu încărcare rapidă (60% în 49 de minute);
  • Prețuri: 4.700 lei pentru varianta cu 512 GB stocare și 16 GB RAM sau 5.000 lei cu tot cu Windows

Design

ZenBook UX325J are o carcasă în întregime din aluminiu. Pe capac are pattern-ul tradițional ZenBook, cu cercuri concentrice care pornesc din dreptul logo-ului ASUS. Spre deosebire de anul trecut, logo-ul ASUS nu mai este poziționat central, ci spre marginea carcasei. Deși este foarte elegant, respectă în același timp și standardul militar MIL-STD810G. Carcasa este foarte rigidă, nu se îndoaie indiferent de cum și unde ai apăsa. În mod normal militar și elegant nu au ce căuta în aceeași propoziție, dar aici nu este cazul 🙂 Eu l-am testat în versiune Pine Grey, un fel de gri cu ușoare reflexii albastre, în funcție de cum bate lumina. Mi s-a părut genială culoarea. Nici prea sobră dar nici prea țipătoare.

 

laptop asus zenbook ux325jultrabook asus zenbook ux325jUltrabook-ul vine în cutie alături de o husă plic, un adaptor de la USB normal la Ethernet și un adaptor USB Type C la jack audio (da, până și ASUS a scos jack-ul de pe laptopuri 🙂 )

accesorii asus zenbook ux325j

Balamaua este de tip ErgoLift, se deschide la 120 de grade și ridică tastatura la 3 grade de la sol atunci când este deschis.

Tastatura lui ASUS ZenBook UX325J este din ramă în ramă, iluminată, iar numpad-ul a fost mutat în trackpad, un artificiu pe care ASUS îl denumește NumberPad.

asus zenbook ux325j numberpadPe tot parcursul folosirii ultrabook-ului tastatura mi s-a părut excelentă, lucru confirmat și de Alice, care l-a folosit pentru scurt timp și a rămas impresionată de tastatură. Mie trackpad-ul mi s-a părut un pic cam rigid după gusturile mele de om care urăște trackpad-urile și nu se poate descurca fără mouse. Așa arată trackpad-ul atunci când funcționează ca NumPad iar cifrele sunt iluminate:

asus ux325j numberpad aprins

Display-ul este împins la maxim către ramele laterale iar în partea de sus păstrează o zonă un pic mai groasă pentru camera web și senzorul IR de recunoaștere facială. Mi-a plăcut foarte mult display-ul. Luminozitatea lui mi se pare de ajuns pentru a putea fi folosit în orice condiții, iar culorile sunt reproduse foarte bine.

display zenbook ux325j 2020

windows hello asus ux325j

Pe partea stângă laptopul are portul HDMI și cele două Thunderbolt-uri cu Power Delivery, iar pe partea dreaptă USB-ul Type A și cititorul de carduri. Laptopul poate fi încărcat prin oricare dintre cele două porturi USB Type C. Și având în vedere că acestea sunt cu Thunderbolt, la nevoie poți conecta un monitor pe fiecare dintre ele. Dacă luăm în calcul și portul HDMI, avem posibilitatea de a conecta 3 display-uri în total.

Pe spate avem o grilă subțire pentru aerisire și pe laterale fante pentru difuzoare. Ultrabook-ul mi s-a părut foarte silențios. Mă bucur că ASUS a decis să-i lase o mică fantă de aerisire pe partea din spate. Probabil datorită ei acesta nu se încălzește, iar cooler-ul nu se turează. Cooler-ul este complet oprit când nu faci ceva activ pe laptop. De asemenea și sunetul tunat de Harman/Kardon mi s-a părut foarte clar și la un volum destul de puternic, cât să acopere zgomotul de fond dintr-o cameră gălăgioasă.

capac zenbook ux325j

Experiență de utilizare

ASUS ZenBook UX325J mi se pare că oferă un echilibru foarte bun între performanță și portabilitate. După cum spuneam, nici nu îl simțeam în rucsac. Și deși avem multe laptopuri în casă, cât timp am testat acest ultrabook am ajuns să îl folosim într-o proporție foarte mare datorită greutății lui. Pe lângă asta, nu e genul de laptop care să fie subțire dar să compenseze la greutate printr-un adaptor cât o cărămidă. Adaptorul lui de rețea pare ca un fel de adaptor de smartphone un pic mai mare. Mi s-a părut excelent faptul că poate fi încărcat și de la orice alt adaptor de smartphone, de la un powerbank sau chiar de la încărcătorul de brichetă din mașină. Acest lucru înseamnă că dacă pleci în concediu ai putea să îți iei un singur încărcător cu tine pentru mai multe device-uri. Deci mai multă portabilitate și per total mai multe situații în care îl poți încărca. Plus încărcarea rapidă de la 0 la 60% în aproape 50 de minute.

Autonomia maximă declarată de ASUS este de 22 de ore. În modul de utilizare zilnic, cu Chrome folosit pe Wifi în permanență și cu display-ul pe la 50% am obținut între 14 și 18 ore de autonomie. Nu-i rău deloc. Oricum ai da-o, ai timp să te uiți la cel puțin 2 filme pe un zbor mai lung.

încărcător asus ux325j

Fiind un laptop care va fi folosit și în medii business, mi se pare bună ideea de a oferi un adaptor pentru jack și pentru mufa de rețea. Pe cel de jack nu prea l-am folosit, pentru că am conectat căștile pe Bluetooth. Dar cel de rețea este foarte util dacă ajungi “la client” și trebuie să te conectezi pe LAN. Altfel, WiFi 6 își face treaba foarte bine. N-am avut niciun sughiț pe partea de rețea, iar laptopul s-a conectat cu bine la router chiar și în cea mai îndepărtată cameră.

Display-ul IPS mi s-a părut foarte, foarte bun. Luminozitatea de 450 niți precum și panel-ul IPS îl fac utilizabil în lumina puternică a soarelui iar calitatea nu se schimbă odată cu modificarea unghiului de vizionare. Am apreciat și prezența camerei web, care se pare că acum a devenit o funcție indispensabilă. Camera IR cu recunoaștere facială funcționează împreună cu Windows Hello. Te poți loga în Windows pe baza ei, fără a mai tasta parola. Bună și această funcție dacă obișnuiești să te conectezi din locuri aglomerate, în care cineva îți poate vedea parola.

display laptop asus zenbook 13În Windows singurul lucru care m-a enervat a fost soluția de antivirus de la McAfee integrată de ASUS. Pur și simplu la fiecare startup al Windows-ului, McAfee avea să-mi spună ceva. La un moment dat mi-a dat și o notificare panicardă cu “Attacker are waiting to hack your computer! Upgrade Now”. Cred că Asus ar fi făcut mai bine dacă lăsa direct soluția din Windows 🙂

La capitolul performanță, ASUS ZenBook UX325J s-a achitat cu bine de toate sarcinile pe care i le-am pus în cârcă, dar trebuie să recunosc că nu l-am stresat prea tare. Are placă video integrată, deci nu m-am jucat și nu am editat pe el. Din această cauză nici nu am făcut benchmark-uri. Nu cred că sunt relevante pentru un laptop care va fi folosit mai mult pentru business. Un sfat important pe care vi-l pot da este să-l alegeți din start cu un spațiu de stocare mai mare și cu o memorie mai mare, deoarece are spațiu pentru un singur drive de stocare și un singur modul RAM. Deci dacă bugetul vă permite, mergeți pe varianta cu 16 GB RAM și 1 TB stocare.

Concluzie

În concluzie, mi-a plăcut foarte mult ASUS ZenBook UX325J și consider că așa ar trebui să arate un ultrabook în 2020. Design simplist și elegant, super ușor, autonomie bună, încărcare rapidă (și de la orice sursă), conectică bună. Pe lângă asta, laptopul are un display bun, tastatură bună, este silențios și oferă și performanțe cinstite la pachet. Dacă îl luați în calcul, vă recomand să plătiți banii în plus pentru mai mult spațiu de stocare și mai multă memorie, și sunt convins că nu veți avea probleme cu el mult timp.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

5 comentarii la “ASUS ZenBook UX325J – ultrabook-ul pe care îl poți încărca de la o baterie externă

  1. marilyn manson

    Salut,
    Ai incercat personal să il incarci ”de la orice alt adaptor de smartphone, de la un powerbank sau chiar de la încărcătorul de brichetă din mașină”? Intreb asta pentru ca am un laptop asemanator, cu incarcare prin porturi USB-C, dar care nu merge daca folosesc o baterie externa sau adaptor de smartphone sau …etc. Se incarca doar cu incarcatorul lui special.

    Reply
    1. Revo Post author

      Da, trebuie ca bateria sau chargerul respectiv să suport Power Delivery. Ai verificat asta?

  2. Marius

    Trebuie sa recunoastem ca ASUS inoveaza continuu si in acest fel creeaza o concurenta pe piata de laptopuri benefica pentru clientul final, referitor la acest model de laptop, are un ecran foarte luminos de 450 niti, baterie buna, cu o autonomie ok, s-au gandit si la “eterna” mufa jak punand un adaptor in cutie, foarte micut si portabil are si tastatura numerica digitala per total un laptop perfect pentru business/contabilitate/travel etc..

    Reply
  3. Mihai Calin

    Un laptop foarte elegant si portabil pe care il poti lua dupa tine oriunde mergi, ideal pentru Work and Travel si scoala online… mai ales ca are si fast charge si o autonomie foarte mare, foarte utila si tastatura numerica din TouchPad si mi se mai pare tare ca iti pun in pachet husa, adaptor jack, adaptor Ethernet..

    Reply

Spune-ți și tu părerea: