Chatboții cu AI au un mare avantaj față de motoarele de căutare

By | August 7, 2023

Când au apărut chatboții cu AI mulți s-au hazardat să declare moartea motoarelor de căutare. Acțiunile Microsoft au crescut după ce au integrat ChatGPT în Bing, utilizatorii de Edge au crescut.

La polul opus, acțiunile Google au scăzut după bâlba cu Bard. Ceea ce este ok. Eu am cumpărat atunci acțiuni după scădere și acum sunt pe un plus decent.

Altceva voiam să spun. Am început însă să folosesc și ChatGPT-ul din Edge și Bard și mi se pare că au un mare avantaj (cel puțin pentru moment) despre care nu vorbește nimeni.

Charboții nu au rezultate sponsorizate! Și asta mă face ca pentru anumite cerințe specifice să prefer să folosesc un chatbot decât motorul de căutare.

De exemplu zilele trecute, ca să nu o aflu old-school, cu ruleta, am căutat dimensiunea parbrizului pentru Duster. Ce credeți? Pe o pagină întreagă de rezultate Google, niciun răspuns relevant. Doar reclame la parbrize, parasolare, reparații parbrize și alte asemenea. Am dat chiar și pe pagina următoare și tot așa. Niciun link către un forum măcar.

Asta pentru că Google a preferat să-mi arate reclame în loc de rezultate relevante. Că îmi vine greu să cred că nu exista această informație pe undeva pe internet.

Apoi l-am întrebat pe Bard. Și bang! Am primit din prima un rezultat care părea că se potrivește.

Apoi am realizat că am uitat să pun semnul întrebării la propoziție, așa că am editat-o și am pus și semnul întrebării. Și drept urmare și-a schimbat și Bard răspunsul … cu un rezultat probabil scos din burtă :))

Și apoi am schimbat și topica întrebării. Și am primit un al treilea rezultat.

Am luat în calcul primul rezultat, pentru că nu îmi trebuia o dimensiune ultra-exactă și nu e un risc mare dacă Bard o fi greșit-o cu câțiva milimetri.

Dar asta zic. Chatboții sunt ok dacă știi în ce măsură să ai încredere în ce spun. Te scapă măcar de munca de a săpa printre reclame. Vor fi și mai ok când vor învăța să și dea răspunsuri corecte și să nu scoată din burtă cifre.

Apoi când vor deveni îndeajuns de ok încât să fie indispensabili, vor urma și aici reclamele.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Chatboții cu AI au un mare avantaj față de motoarele de căutare

  1. Daniel

    Eu am întrebat ce zodie este fiica mea născută pe 19 mai și Google bard mi a zis că este gemeni, când de fapt este taur. când am întrebat pe Bing mi a zis că este taur de atunci folosesc doar bing de la Microsoft. Pe mine Bard m-a dezamăgit la o întrebare banala, bună eu unul nu mai am încredere. Am și migrat pe Microsoft edge cu telefonul și laptopul și sunt super incantat. De one drive nu mai zic, mult mai rapid ca Google drive iar pt share de fișiere, bună nu îți trebuie cont ca pe google, cand te obliga sa te loghezi cu cont de google pt a descarca ceva share-uit. Se cam duce la vale google în ultima vreme.

    Reply
    1. Revo Post author

      By default și eu tot Bing/ChatGPT folosesc mai mult. E o soluție care este de mai mult timp pe piață și este mult mai bine testată.
      În schimb am observat altceva. Bing este mult mai predispus să inventeze povești când nu știe despre ce e vorba, pe când Bard zice mai des că nu știe să răspundă. De exemplu l-am întrebat pe ChatGPT despre numele meu și despre blog și mi-a inventat niște povești tare frumoase: https://www.revoblog.ro/ai-marius-vasilescu-revoblog/ . În schimb Bard a zis direct că nu știe despre ce e vorba și nu-mi poate oferi un răspuns.
      Nu cred că este unul mai bun ca celălalt, ci fiecare are plusuri și minusuri. Trebuie doar timp să ne dăm seama care este aria de competență a fiecăruia.
      Iar legat de Google, îți împărtășesc părerea. Fix asta scriam aici: https://www.revoblog.ro/google-ai-microsoft-android/

Spune-ți și tu părerea: