Google se comportă acum cu AI-ul și cu chatboții cum s-a comportat odată și Microsoft cu Lumia și Android

By | April 5, 2023

Mă uitam acum la bătălia pe chatbots care se intensifică între Microsoft și Google și am constatat că e chiar amuzant cum s-a întors roata.

Până acum Microsoft părea că acceptă faptul că nu poate deține supremația în zona browserelor și a motoarelor de căutare. Edge și Bing erau practic irelevante în această lume. Microsoft și-a călcat în cele din urmă pe onoare și a acceptat să facă din Edge un browser bazat pe Chromium, adică pe același cod sursă folosit și de Google Chrome.

Doar că a apărut “din senin” chatbot-ul dezvoltat de ChatGTP. Și boom! Microsoft a știut să profite, a făcut parteneriat în 2020 cu OpenAI și l-au integrat cât de repede au putut în Bing. Acum Edge este un browser chiar decent, pe care funcționează toate extensiile din Chrome și ca bonus are și un chatbot integrat. Practic e ca un Chrome, doar că mai bun. Iar asta se vede. Bing a atras rapid 100 de milioane de utilizatori noi. Tot puțin în economia totală a lucrurilor, dar încurajator.

Meanwhile, ce face Google în timp ce Microsoft are deja pe piața un browser cu chatbot integrat? Păi lansăm și noi ceva, păi stați să vedem

Iar mie chestia asta îmi aduce aminte exact de momentul în care s-a lansat Android. Atunci mamutul în domeniul telefoanelor era Nokia, cu Symbian. Iar Microsoft, cumva tot irelevanți, cu Lumia și Windows Phone. Amândoi ar fi putut să recunoască faptul că soluția Google e mai bună și să aleagă s-o integreze în telefoanele lor?

Ce a făcut Nokia? Noooo! Noi suntem Nokia! Noi știam mai bine! Nimic nu se compară cu Symbian-ul nostru!

Ce a făcut Microsoft? Nooo! Noi suntem marele Microsoft! Nu putem noi mizeria aia de Android! Noi avem Windows Phone-ul nostru. Ah, Windows Phone nu merge bine? Dar nici Nokia nu merge bine? Știm! Cumpără Nokia! Și după ce Microsoft va cumpăra Nokia, practic ni se va acorda din oficiu supremația pe segmentul de smartphone-uri. Nu știm exact ce o să facem după, dar cumpărăm Nokia! Orice numai să nu punem Android pe un telefon Lumia.

Eh, cam așa e situația și acum.

ChatGPT e deja pe piață și livrează deja rezultate la un nivel la care s-ar putea ca Google să nu ajungă niciodată. Se vede că OpenAI are avans mare.

Dar ce face Google? Se bate cu cărămida în piept, dezvoltă propriul chatbot care dă erori și le scade valoarea acțiunilor. Orice numai să nu cumva să admită că poate ar fi o idee bună să se uite și la OpenAI. Sau să cumpere o altă companie care e mai avansată cu cercetarea din punctul acesta de vedere.

Și din această cauză îmi place mie domeniul tehnologiei. Dintr-o singură decizie se întoarce roata complet și cine era trendsetter-ul până atunci, începe să se chinuie să îi prindă din urmă pe ceilalți.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: