Barcelona – User’s Guide

By | May 3, 2016

Barcelona este un oraș care le are pe toate: istorie, tehnologie, munți și plaje. Şi pe lângă asta, are o gastronomie luxuriantă, unde fructele de mare și carnea de vită sunt puse la loc de cinste. Am decis alături de Alice că este în top 3 orașe vizitate de noi, cu mult în fața Madridului, care nu prea ne-a impresionat.

De fiecare dată când ne-am întors dintr-o excursie am început să scriu un articol pe care apoi l-am abandonat din lipsă de timp. Ştiu că sunt câțiva cititori care vor pleca spre Barcelona, așa că asta m-a motivat să scriu acest articol, care sper să vă fie de folos. De data asta îmi propun să-l scriu cât mai scurt, pentru a-l putea duce la capăt.

Cum ajungi în Barcelona

Noi am cumpărat biletele de avion când a fost promoția din iarnă de la Tarom. Dacă vă hotărâți din februarie, așa cum am făcut-o noi, biletele vor costa în jur de 200 €. Este vorba despre trei ore de zbor, așa că nu vă recomand să complicați cu zboruri low cost. De la aeroport în oraș puteți face rapid transferul cu un autobuz. Costă cam 6 € biletul, dar aveți loc pentru trollere, aer condiționat și wifi. Cred că sunt și variante mai ieftine (3-4 €).

tarom

Cazare în Barcelona

Ne-am cazat la Barcelona Century Hotel și a fost destul de mișto. Camerele sunt mici, a trebuit să mut un pic mobila ca să putem deschide trollerul iar ușile cu card trosnesc atunci când se închid. Dacă dormiți iepurește vă vor trezi vecinii când vor pleca la plimbare. Dar personalul a fost foarte amabil, micul dejun a fost consistent (jamon, chorizo, brânzeturi, suc de portocale, tot ce trebuie) și wifi-ul a mers fără probleme. În plus, minibar și seif în cameră. Şi curățenie. 285 € de persoană pentru 5 nopți. Adică 57 € pe noapte. Adică preț bun.

Transport în comun

Ca în oricare alt oraș în afară de București, e o plăcere să circuli cu transportul în comun. Ne-am cumpărat amândoi un card T10 (9.95€) cu care ne-am plimbat vreo 2-3 zile. Este valabil și pentru metrou și pentru transportul de suprafață. Nu te taxează dacă schimbi mijlocul de transport mai repede de o oră. Încă o chestie mișto este că în Barcelona, sau cel puțin în cartierul Eixample unde am stat noi, străduțele formează pătrățele. Așa că puteți lua autobuzele cu V în față pentru a merge vertical și pe cele cu H în față pentru a merge orizontal. Destul de simplu.

bmw-barcelona

De vizitat în Barcelona

Barcelona este genul de oraș în care trebuie să te obișnuiești cu ideea că nu-l vei putea vedea pe tot. Începeți vizita cu operele lui Gaudi. Dar neapărat să faceți rezervare de pe o zi pe alta pentru că dacă veți ajunge acolo pe la ora 10 de dimineață, veți constata că următoarea oră la care vă puteți înscrie pentru a vizita este tocmai ora 9 seara. După ce faceți rezervarea online, vi se alocă un interval de 15-30 de minute în care puteți intra pentru vizită, însă puteți sta cât vreți în interior. Biletele costă cam 23-25€ pentru fiecare atracție.

Park Guell trebuie vizitat. Să aveti grijă că se formează cozi de 45 de minute pentru intrarea în căsuțe. Puteți sări peste casa în care a trăit Gaudi, nu este așa spectaculoasă.

barcelona-10

barcelona-12

Neapărat să vedeți vila Pedrera. Probabil și Casa Batllo este frumoasă, însă noi nu am mai avut timp să o vizităm.

barcelona-9

barcelona-1

Vă recomand să încheiați capitolul Gaudi cu Sagrada Familia, pentru că este într-adevăr bijuteria coroanei. Pe lângă rezervare pentru catedrală, trebuie și rezervare pentru a vizita turnurile (Nativity sau Passion). Să alegeți în așa fel încât să nu vizitați turnul cu soarele în față.

barcelona-15

barcelona-17

barcelona-18

Pentru o vedere panoramică asupra Barcelonei aveți de ales între Tibidabo și Montjuic. Parcul de distracții Tibidabo era cam gol când am fost noi și multe dintre atracții erau închise.

barcelona-8

barcelona-7

Dacă trebuie neapărat să alegeți între cele două, vă recomand însă Montjuic pentru că puteți vizita castelul și pentru că priveliștea mi s-a părut mult mai frumoasă. Plus că puteți coborâ apoi cu telegondola până pe plajă. De fapt, trebuie neapărat să faceți asta.

Să vă rezervați jumătate de zi să vizitați și Barri Gotic, cu toate catedralele lui.

barcelona-27

barcelona-30

Iar noi într-o altă jumătate de zi am fost la Montserrat. Se ajunge cu trenul într-o oră, iar apoi cu telecabina până sus. Acolo puteți vedea în interiorul abației La Moreneta, protectoarea Catalaniei. De fapt, mai interesantă mi s-a părut plimbarea pe coridoarele abației. După ce ati terminat cu vizita aici, sunt diverse trasee care urcă pe delulețele din jur.

Nu recomand vizita pe Camp Nou și v-o spun în cunoștință de cauză. Am vizitat și Allianz Arena și Santiago Bernabeu. Experiența de pe Camp Nou a fost cea mai sărăcăcioasă și deloc interactivă. Nu merită 23€.

Suveniruri

În Barcelona majoritatea vânzătorilor de suveniruri sunt indieni. Așa că toate prețurile sunt negociabile. După ce am dat 15€ pe un suvenir pe care l-am văzut apoi cu 7€, m-am transformat în terorist. Am reușit să scad prețul tricourilor de la 20€ la 10-11€ iar în privința magneților am ignorat total prețurile pe care le afișau ei, și le-am cumpărat până la urmă la 1€.

suveniruri-barcelona

Unde mănânci în Barcelona?

Pentru fructe de mare vă recomand Salamanca, noi am aflat de el de la Radu. Sunt două restaurante în zona Barceloneta, pe Almirall Cervera. Unul dintre ele este mai mult un bloc cu trei etaje. Îi recunoașteți ușor pentru că expun fructele de mare pe trotuar. Să alegeți o masă la etaj, cu vedere spre mare, sau la terasă.

Noi în prima seară am luat două platouri de fructe de mare pentru patru persoane. Primul a costat vreo 28 € și al doilea 36 € parcă. Am avut de toate: două tipuri de creveți, midii, scoici, homar, calamar și pește. Cred că ar fi mers totuși încă un platou.

salamanca-fructe-mare

În cea de-a doua seară am făcut o afacere mult mai bună. I-am întrebat ce au proaspăt și ne-au recomandat o porție de calamar, care se vinde la gramaj. Am plătit 24 € pe un platou imens de calamar, din care am mâncat toți patru. Pe lângă asta am mai luat un platou cu sepie, un platou cu caracatiță în stil Galician și unul cu fructe de mare, ca în seara precedentă.

Nota a fost în jur de 100€ însă mi-a plăcut că nu ne grăbeau chelnerii, deși localul era plin. Înainte să ne aducă platourile ne-au servit cu pâine cu roșii din partea casei și înainte de plecare am primit prăjituri și un digestiv.

În afară de Salamanca, am mai avut două experiențe culinare foarte mișto, o să le las pentru un articol separat. Practic, am mâncat bine în fiecare loc în care am avut curaj să intrăm.

Dacă vizitați Barcelona în perioada imediat următoare și credeți că vă pot ajuta cu vreun sfat, aștept întrebările mai jos, în comentarii. Acum, cât încă este proaspătă informația 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: