Ne-am montat boiler (la bloc) pentru că stăm în Aviaţiei

By | March 31, 2022

V-am mai spus cum nu am avut niciodată probleme cu apa caldă sau căldura până să renovăm, iar după ce am renovat am stat vreo 2 săptămâni fără apă caldă. Şi de atunci avem întreruperi frecvente. Cam o dată la 1-2 săptămâni rămâne juma’ de cartier fără apă caldă şi căldură.

Ultima dată am stat vreo 5 zile fără apă caldă şi căldură. Cu căldura e ok, blocul este reabilitat, se păstrează destul de bine temperatura. După 3 zile tot aveam vreo 23 de grade în camere. Plus că rezolvăm treaba cu convectorul “smart”. Doar că fără apă caldă, viaţa e pustiu.

Şi cum costurile la gaze oricum s-au cam apropiat de cele la energie electrică, am zis “yolo” şi am cumpărat un boiler. Am luat un Ariston Velis Evo 80. De fapt noi voiam un instant, dar m-a convins instalatorul să iau un boiler, pentru că instantul n-ar fi făcut faţă la ce aveam noi nevoie şi montajul era oricum cam la fel de complicat ca în cazul boilerului.

Nu voiam un boiler din două motive. În primul rând din cauza spaţiului pe care îl ocupă şi în al doilea rând pentru că “legenda spune” că dacă nu-l foloseşti periodic se strică, iar un instant ar fi fost o invesiţie mai mică deci şi un risc mai mic.

Totuşi, acest boiler este destul de subţire, iar forma lui paralelipipedică mi-a plăcut mai mult şi se potrivea la fix unde voiam să-l punem, aşa că am rezolvat problema spaţiului. Iar în privinţa utilizării, întreruperile dese ne spun că o să-l folosim des.

Montajul este făcut în aşa fel încât să îl putem cupla când opreşte CMTEB apa caldă şi să-l stingem când vine apa caldă. L-am pus în partea dreaptă a peretelui pentru ca în dreapta să punem un dulap care să mascheze și acele țevi și în final să arate și mai unitar.

UPDATE: Mi s-au cerut detalii despre montaj. S-a făcut într-o zi de week-end şi a durat vreo două trei ore. Montajul costă undeva în jurul a 700 de lei, dar instalatorul mi-a făcut o reducere, aşa că am rezolvat cu totul până în 2.000 lei.

De ce l-am ales tocmai pe acesta?

Pentru că este mai nou şi gândit un pic mai inteligent decât cele în formă de butoi. Acesta are două rezistenţe independente care încălzesc două rezervoare de apă. Rezistenţele au fiecare câte 1.5 kW şi nu merg în paralel. Asta se traduce într-un consum mai mic de curent şi durată mai mică de încălzire. Scrie în specificaţii că durează 50 de minute până poţi să faci primul duş, şi chiar aşa este. Ba chiar are şi un mod în care reţine în ce intervale foloseşti apa caldă, astfel încât să ştie când s-o facă să fie caldă şi deci să economisească şi mai multă energie. Singura menţiune este că trebuie să-l foloseşti timp de o lună pentru asta.

Păreri până acum?

Este și silențios 100%. Habar n-am, poate ca așa sunt toate boilerele, dar eu am fost stresat cu acest aspect, pentru că l-am montat în baia de lângă dormitorul nostru. Și dacă ar fi făcut zgomot, s-ar fi auzit noaptea.

Am ales modelul “de 80”, care în realitate are 65 de litri. Nu am vrut modelul “de 100” (care are 80 de litri), pentru că n-am vrea să-l folosim chiar foarte des, iar o capacitate mai mare ar însemna o capacitate mai mare care trebuie încălzită, deci consum mai mare. Pe cutia acestuia scrie că-i potrivit pentru baie + bucătărie la o familie cu trei adulţi şi un copil.

boiler ariston velis 80

Discutabil. Eu aş zice să nu vă bazaţi prea mult pe această imagine. Ce pot să vă spun este că îl ţinem setat la 70 de grade şi după ce fac eu o baie, fără făcut economie şi cu umplut juma’ de cadă, temperatura scade la 40 de grade. Deci cred că teoretic ar mai fi pentru încă o baie mai light şi rapidă.

De ce-l ţinem la 70 de grade? La temperatura asta dacă dai drumul la robinet pe cald te opăreşti direct. Noi ţinem robinetul pe la jumătatea cursei de apă rece pentru a avea apă caldă. Îl ţinem pe 70 de grade tot “legenda spune” că e mai bine să-l ţii setat la o temperatură mai mare, pentru că astfel vei consuma mai puţină apă per total când o amesteci cu cea rece şi deci ar fi mai eficient/economic. Altfel, dacă l-ai ţine pe 40 de grade, când dai drumul la apă caldă goleşti o cantitate mai mare din boiler şi deci acesta va face “efort” mai mare să încălzească.

Nu ştiu dacă această ipoteză este corectă. L-am montat de două săptămâni. Nu ştiu deocamdată cât consumă. Poate în timp o să montez o priză smart şi o să monitorizez consumul şi o să compar între cele două teorii.

Cam atât deocamdată. Având în vedere că preţul gazelor s-a apropiat de cel al curentului, în caz că nu v-aţi pus deja centrală pe gaz şi plângeţi după apă caldă, cred c-o rezolvaţi mai uşor cu un boiler.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

6 comentarii la “Ne-am montat boiler (la bloc) pentru că stăm în Aviaţiei

 1. catutzi

  Vecin de cartier cu tine. Intre 15februarie si 20martie am avut apa calda si caldura vreo 5 zile in total.
  Si vreo 58 de petitii scrise la radet pentru fiecare estimare de remediere esuata.

  Deci da, boilerul este urmatorul pe lista pentru la vara.

  Reply
  1. Revo Post author

   Auch, nasol. Cred că eşti pe alt punct termic. Că avem şi noi pe cineva care stă la două-trei străzi depărtare şi la fel se plângea.

 2. GuestStar

  De curiozitate, dacă după 3 zile aveai 23 de grade temperatură ambientală, cam care e temperatura normală, de zi cu zi?

  Acasă am pus instant la chiuvete (baie și bucătărie) pentru că e suficient pentru spălat pe mâini și nu mai pornește centrala aiurea.

  Reply
  1. Revo Post author

   Mi-e un pic ruşine să răspund la întrebarea asta 🙂 Undeva între 25 şi 26 de grade, în condiţiile în care am montat termostate la calorifere şi multe dintre ele sunt date pe la jumătate, că altfel era prea cald.

  1. Revo Post author

   Era, înainte să renovăm. Acum presupune documentație, dat găuri și renovat din nou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *