Care crezi că este diferența în bani pe zi între un smartphone de 128 GB și unul de 256 GB?

By | October 20, 2022

Cei care mă urmăriți de mult timp știți deja că atunci când apare un smartphone nou, întotdeauna vă recomand să cumpărați varianta cu capacitate de stocare mai mare.

De ce? Din mai multe motive. În primul rând pentru că diferența de preț între modelul de 64 și 128 GB sau 128 și 256 GB este întotdeauna mică. De exemplu în cazul Galaxy A53, între varianta de 128 GB și varianta de 256 GB este o diferență de aproximativ 300 de lei. Dacă vrei să păstrezi un Galaxy A53 minim doi ani, diferența între cele două versiuni înseamnă numai 41 de bani pe zi.

În cazul lui Galaxy A23, diferența între 64 și 128 GB este de 14 bani pe zi. Și orice zi în plus peste 2 ani duce și mai în jos suma.

Dacă sunteți curioși care este diferența și între celelalte modele din seria A, iată calculele:

Model De la memoria de La memoria de Bani pe zi
A53 5G 128GB 256GB 41
A23 5G 64GB 128GB 14
A13 5G 64GB 128GB 14
A13 64GB 128GB 14
A13 32GB 64GB 7

Diferențele mai mari la preț sunt de regulă între modele diferite din serie sau din serii diferite. Acolo poți spune că alegi mai bine în funcție de ce ai nevoie. Prețurile scad sau cresc semnificativ în funcție de configurația telefonului. Acolo trebuie să decizi dacă ești dispus să plătești mai mult pentru spate de sticlă și wireless charging sau nu le vei folosi niciodată. Sau dacă ești dispus să scoți mai mulți bani din buzunar pentru un smartphone cu display mai mare sau preferi unul mai compact, cu display mic, care să stea mai bine în buzunar. Așa că sfatul meu este ca odată ce v-ați hotărât pe un anumit model, mergeți pe versiunea mai mare de stocare.

În al doilea rând, știu că mulți judecă pe principiul: “Hai să-l iau cu specificații cât mai bune, că pe acelea nu le pot schimba, cu stocarea mă descurc eu…”. Și spun asta gândindu-se că atunci când vor rămâne fără spațiu vor muta din fotografii și că stocarea nu are niciun impact asupra performanței. Ceea ce este fals, pentru că telefonul folosește și spațiul de stocare pentru a genera memorie virtuală. Iar când telefonul se umple de fotografii, ți-e lene să ștergi din cele inutile sau să le muți și ajungi să te superi pe telefon că se mișcă greu. Și eventual să-l schimbi mai repede. Deci culmea, dacă stai să te gândești că oamenii aleg un telefon cu specificații mai bune sperând să-l schimbe mai rar, dar apoi ajung să-l schimbe tocmai din cauza detaliului pe care-l consideră cel mai puțin important.

samsung ram plus

Și nu vă amăgiți. Acel spațiu de stocare se va umple rapid, mai ales de când se consumă atât de mult video pe telefon. Eu am 256 GB de stocare și probabil următorul telefon va fi de 512 GB. Iată cum arată al meu după 2 ani:

Din cei 256 GB, jumătate din ei sunt ocupați de video, pentru că filmez întotdeauna 4K. Un minut de filmare 4K cu telefonul meu înseamnă 275 de MB de date. Un minut de filmare cu Galaxy A53 înseamnă 350 MB. Deci în 3 minute ai ocupat deja 1 GB de stocare.

Galaxy A53 este un smartphone foarte ok, apropo

Știți părerea mea despre seria Galaxy A cu totul. Le-am văzut în aprilie, acum mă joc cu un Galaxy A53. Sunt niște smartphone-uri foarte ok și singurele pe care le recomand din zona mid-range.

Galaxy A53 are design foarte plăcut. Este subțire, are un bump foarte mic în zona camerelor și toate vin în culori mate și rame argintii pe lateral.

Modulul de camere de pe spate este compus din:

  • Camera principală de 64 MP și apertură f/1.8, cu stabilizare optică;
  • Camera ultra wide de 12 MP, f/2.2;
  • Camera macro de 5 MP, f/2.4;

Camera de selfie are 32 de MP și f/2.2

L-am luat acum la plimbare la niște fotografii de toamnă și îmi place cum ies cadrele. Camera foto este foarte bună.

De asemenea, și bateria este un punct forte la acest telefon. Deși are un display mare, de 6.5″ Super AMOLED cu 120 Hz, bateria de 5.000 de mAh face față excelent. Aș spune că sunt extrem de încântat de acest capitol și că este smartphone-ul la care bateria m-a ținut cel mai mult. La acest lucru contribuie funcția de “adaptive power saving”. Chestie pe care de altfel am sesizat-o și la modelul de anul trecut.

În concluzie, dacă vreți un smartphone cu un raport foarte bun calitate-preț și cu autonomie și cameră bună, luați în calcul un A53. Alegeți modelul cu 256 GB și nu veți mai avea nevoie de altceva ani buni de acum încolo. Nu vă costă decât 41 de bani în plus pe zi față de cel de 128 GB.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

12 comentarii la “Care crezi că este diferența în bani pe zi între un smartphone de 128 GB și unul de 256 GB?

  1. Silviu

    Fisierele acelea foto/video ar merge urcate in cloud. Eu le urc automat in Synology Photos si eliberez spatiul de pe telefon la cateva luni.
    In principiu ai dreptate pentru ca fisierele au devenit din ce in ce mai mari si daca in trecut ma descurcam cu 64gb apoi 128 GB, acum 256Gb devine norma, mai ales pentru ca oamenii nu mai schimba telefonul asa des.

    Reply
    1. Revo Post author

      Și eu le am în Google Photos, dar nu le șterg de pe telefon, mai ales nu filmările. Pentru că se întâmplă des să vreau să revăd un video pe telefon sau să fac un reel/ceva/whatever și atunci îmi trebuie să fie pe telefon.

    2. Adi

      Care e problema dacă vrei să vezi un clip care este în cloud? Nu, să nu îmi spui că poate vrei să-l vezi fix când ești pe vârful Omu.

    3. Revo Post author

      Să știi că nu ține neapărat de calitatea semnalului la telefon ci de cele mai multe ori cred că ține de serverele lor. De exemplu mie de multe ori mi s-a întâmplat să vreau să văd un video de pe Google Photos și să ia prea mult să facă buffering și apoi să mi-l arate pixelat, la rezoluție 240p.

      Dar problema cea mai mare este când am ceva de editat. Am început să mai fac și video (pe Instagram și Tiktok) și uneori am la dispoziție doar 10-15 minute să editez un video. Și atunci dacă din alea 10 minute mai stau să îl și caut prin cloud și să îl downloadez, mi se pare că pierd timp și îmi pierd ideile.

  2. vlad

    Daca nu ai nevoie, de ce ai arunca cu banii aiurea. Este un mod de a gandi. Asa ajung oamenii sa isi ia rate peste rate, si sa planga ca abia asteapta urmatorul salariu.

    Oricum iti faci bakcup, ca e cloud, ca e un calculator, hard extern.

    Reply
    1. Revo Post author

      Heh, cu ratele ține mai mult de educație financiară. E altă problemă acolo.

      Telefonul îl ai mereu la tine, calculatorul sau hardul extern nu. Iar de pe cloud e greu să descarci video la calitate 4K.

  3. SirNeo

    Depinde foarte mult si de felul cum folosesti telefonul. In 3 ani nu am ocupat decat 75% din memoria de 128GB a telefonului si doar 33% din SDcardul de 128GB.

    Parintii nu au reusit sa umple nici macar 50% din cei 64GB de stocare.

    p.s: Filmarea 4K mi se pare overated

    Reply
    1. Revo Post author

      Așa ziceam și eu de filmarea 4K, dar se vede mai bine decât Full HD pe monitor/TV 4K. Also, îmi place să îmi apară label-ul de “4K” la clipurile pe care le pun pe YouTube 🙂

    1. Revo Post author

      Știu, că am și acolo subscripție 🙂 Dar nu rezolvă problemele de mai sus.

Spune-ți și tu părerea: