Intră România în Schengen sau nu intră?

By | October 19, 2022

Parlamentul European a votat ieri, încă o dată, intrarea României în Schengen. Problema este că PE a mai votat și în 2021 același lucru și nu s-a întâmplat nimic. De fapt, cred că-i a patra oară când se votează primirea României în UE. România îndeplinește din 2011 condițiile pentru Schengen, dar Consiliul UE se face că plouă.

Votul decisiv este cel din Consiliul UE, care va avea loc în decembrie, iar acolo trebuie să fie un vot unanim. Acum mi se pare însă că (fără a fi nepărat vreun merit al politicienilor români), Consiliul UE este prins între ciocan și nicovală. Dacă nu votează favorabil, le va da apă la moară celor care spun că UE este dezbinată și umblă cu duble măsuri. Cumva un vot negativ va contribui și mai mult la dezbinarea UE. Iar Putin e după colț și d-abia așteaptă să pompeze niște bani în AUR și alte partide naționalist-o-rusofile.

Eu întotdeauna am fost un susținător UE, dar dacă-i ceva ce mă scârbește la UE, este felul în care tratează această problemă. Adică ei au stabilit un set de criterii tehnice, pe care România le îndeplinește de mai bine de 10 ani, dar cu toate astea nu am intrat încă un Schengen. De ce? Pentru că motive, pentru că stați să vedem că nu e chiar așa… pentru că stați să mai facem un raport.

Ce mă enervează și mai tare este faptul că sunt țări care deși nu sunt membre UE (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein), sunt în Schengen. E clar că decizia este una politică și că ne-ar trebui niște politicieni cu tupeu, care să știe cum să pună problema. Din păcate, nu am avut acest lucru în ultimii 10 ani.

Da, sigur, avem și noi bube mari. Îi avem pe Ciucă premier și pe Bode la justiție. Avem PSD. Dar hai să nu ne uităm doar la probleme, dragi membri ai consiliului UE. Că dacă e așa, găsim probleme pentru fiecare țară în parte.

Eu am spus cum aș pune eu problema. Vreți gaze, domnii nemți? Păi ia vedeți cum faceți voi cu Schengen. Vreți să intrăm în Schengen doar cu spațiul aerian? Nu. Ori intrăm cu totul ori nu intrăm deloc. Ah, vreți să securizăm granițele UE? Vă e teamă să nu intre rușii peste voi? Ia ziceți, cum rămâne cu Schengenul ăla?! Vreți să treacă cerealele alea din Ucraina prin România? Ia ziceți, cum facem cu Schengen-ul? Vreți să vină în portul Constanța vapoare din Ucraina care să aprovizioneze UE cu mărfuri? How about Schengen?!

Trebuie luată fiecare țară în parte și discutată cu ea de pe o poziție de forță. Trebuie convinse sau trebuie găsit punctul lor slab. Trebuie văzut la ce “argument” devin sensibile.

Ce cred eu că o să se întâmple? Încerc să nu fiu optimist, ca să nu fiu dezamăgit. Am citit declarațiile premierului Olandei și ale lui Iohannis și nu prea sunt mulțumit. În primul rând de Iohannis, care are o atitudine de cățeluș. În al doilea rând de atitudinea premierului Olandei, care e cu “nu știu, mai vedem, trebuie să discutăm…”. Mie îmi sună a lașitate și “nu” neasumat. Cumva mi se confirmă cele auzite, cum că olandezii sunt pro incluziune și diversitate mai mult la suprafață.

Eu cred că dacă în decembrie va veni un vot pozitiv, va fi ceva de genul: “CE votează pentru intrarea României în UE și impune României un set de 15 rapoarte, 13 mecanisme și 12 evaluări, care să integreze treptat România în Schengen până la finalul anului 2058”.

Altfel, dacă nu, d-abia aștept să văd care-i țara care se opune. Și să îi ard și eu pe unde pot. Nu știu cum încă. Dar trebuie cumva creat awareness pe subiect și trebuie să înțeleagă și cetățenii țărilor lor că liderii lor umblă cu standarde duble.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

5 comentarii la “Intră România în Schengen sau nu intră?

  1. vlad

    nu

    pe chestiile cu care i-am putea santaja, vor primi politicienii nostrii o spaga si vor oferi ce ne cere UE ca resurse

    mai mari sanse la schengen am avea daca am fi migranti sau LGHDTV+

    Reply
    1. Revo Post author

      Vlad, asta cu LGBT e o non-problemă pe care o rostogolesc AUR-iștii. Nu cădea și tu în capcană. Nu îi pasă nimănui dacă suntem staright sau gay și cu siguranță nu vom primi beneficii indiferent de orientare.

    2. vlad

      update: Parlamentul Olandei nu vrea România și Bulgaria în Schengen. Rezoluția votată astăzi la Haga

  2. Andrei

    Și ce am putea boicota, noi, “contribuabilii cinstiți” ? din țara labelelor?
    În afară de ING, ce altceva mai este olandez?
    Haideți cu nume de firme, care știți

    Reply

Spune-ți și tu părerea: