Ce este Neo QLED și de ce noua tehnologie este net superioară față de cea precedentă

By | March 26, 2021

Luați un loc și haideți să vorbim despre televizoare. Mai exact despre noua gamă Neo QLED de la Samsung.

Haideți să vă explic de ce eu o consider net superioară față de tehnologia precedentă, dar ca să înțelegeti, mai întâi să o luăm cu începutul…

LCD vs OLED

Avem două tehnologii mari și late: tehnologia LCD și tehnologia OLED. Diferența principală este că la LCD se pune o matrice de LED-uri în spate (din această cauză se mai numește și tehnologie LED) care să ilumineze pixelii, în timp ce la OLED pixelii în sine se pot aprinde în culorile RGB. Aceste abordări vin cu avantaje și dezavantaje pentru fiecare tehnologie în parte. O bună bucată de vreme tehnologia LED a fost cea mai populară, pentru că OLED-urile erau mai scumpe și mai puțin fiabile.

Pentru televizoarele de top, Samsung a dezvoltat propria versiune a tehnologiei LCD, denumită QLED. QLED vine de la Quantum Dot LED și presupune folosirea unor filtre cu “quantum dots” de dimensiuni diferite, care astfel sunt iluminate în culori diferite și se obțin culori mai bune și contrast mai mare.

Anul acesta însă a apărut mini LED, adică o nouă metodă de iluminare a panoului LCD, iar lupta între LED și OLED a fost resetată.

Ce este mini LED și cum este cu iluminarea panoului LCD?

Inițial panourile LCD erau iluminate din spate de o ramă luminoasă, apoi s-a trecut la niște linii paralele luminoase și în cele din urme la multe LED-uri albe. Apoi la LED-uri care se pot aprinde și stinge pe zone. Aceste zone erau inițial de ordinul sutelor într-un display. Însă odată cu mini LED, care face chiar ceea ce spune că face – micșorează LED-urile – aceste zone de iluminare au crescut la sute sau chiar mii. Acest procedeu de întunecare și iluminare a zonelor, denumit local dimming, îmbunătățește luminozitatea, contrastul și ajută la obținerea unor tonuri de negru și mai profunde.

Ce este Neo QLED?

Neo QLED este denumirea dată de Samsung noilor lor panouri de calitate superioară, care se bazează pe tehnologia mini LED. LED-urile folosite de această tehnologie sunt de 40 de ori mai mici decât cele folosite de tehnologia QLED. Sunt dispuse în microstraturi care înglobează zeci de mii de astfel de mini LED-uri. Așadar, spre deosebire de vechile tehnologii, care erau mici iterații, aici lucrurile se schimbă major.

Tehnologia Neo QLED are multe avantaje. Contrast mai bun, culori reproduse mai bine, tonuri de negru mai reale, fără blooming cu ajutorul Quantum Matrix Pro (adică împrăștiere a luminozității din jurul obiectelor albe de pe ecran) și luminozitate mult îmbunătățită. Iar luminozitatea de pe vechile TV-uri pur și simplu nu mai era de ajuns pentru anul 2021, în care există Netflix cu HDR și din ce în ce mai multe jocuri de pe consolele next gen încep să fie HDR. Acestea sunt, zic eu, motive foarte bune pentru a face trecerea la noua tehnologie.

Pe lângă panel, și procesorul de imagine a fost îmbunătățit. Noul Neo Quantum Processor Pro 8K se folosește de rețele neurale pentru a face upscaling la 8K. Dap, 8K. Deal with it 🙂

Design-ul noilor TV-uri este și el foarte bine gândit. Samsung s-a concentrat pe ideea de televizor cât mai slim posibil, cu ramele eliminate aproape complet. Și pentru a putea monta TV-ul lipit de perete, partea de cabluri, porturi și alte sloturi este separată acum, printr-un sistem denumit Slim One Connect. Practic ai o cutie foarte subțire, pe care alegi tu dacă să o pui pe comodă sau să o montezi pe spatele TV-ului. În caz că o pui pe comodă (sau în oricare altă parte), cutia se conectează la TV printr-un singur cablu super slim.

 

Probabil cel mai entuziasmat sunt însă de partea de sunet, unde Samsung a îngrămădit o grămadă de tehnologii. De exemplu Object Tracking Sound Pro, sunetul urmărește subiectul de pe ecran. Adică dacă pe ecran trece un tren de la stânga la dreapta, difuzoarele vor varia intensitatea sonoră. Prin Q-Symphony, difuzoarele TV-ului sunt sincronizate perfect cu sunetul din soundbar. SpaceFit Sound deja nu mai este o noutate, dar este una dintre cele mai utile funcții care pot exista. TV-ul emite niște sunete și apoi măsoară ecoul camerei cu ajutorul microfoanelor, iar apoi calibrează automat sunetul în funcție de asta. Și nu îl ultimul rând, Active Voice Amplifier analizează zgomotul ambiental și amplifică dialogul de la TV. Adică dacă tu vrei să auzi o știre importantă și soția dă drumul la blender, TV-ul amplifică automat sunetul.

samsung neo qled 2021 sunetBineînțeles, TV-urile din gama Neo QLED vin cu multe alte funcții noi. Partea de Smart TV a primit un mod de PC on TV, care integrează Microsoft Office 365, are Game Mode, are și Smart Trainer, pentru atunci când vrei să te uiți la TV la oameni care fac exerciții bine, și să te minți că și tu le faci la fel de bine 🙂

Și încă ceva care îmi place. Samsung a depus eforturi pentru ca această gamă nouă de TV-uri să ajungă pe rafturi într-un mod în care să afecteze cât mai puțin mediul înconjurător. Nu știu ce faceți voi cu cutiile de la TV-uri, dar eu le-am ținut de fiecare dată în casă până m-am enervat și le-am aruncat. E o mare risipă care se produce aici. Pentru noua gamă, Samsung a redus la maximum textul și imaginele de pe ambalaj, a schimbat cerneala și de acum poți folosi cutiile pentru orice altceva. De exemplu ca să faci o casă nouă pentru pisică 🙂

Însă probabil că cea mai curioasă alegere este cea de a elimina bateriile din telecomandă. Așa că noua telecomandă de la TV-urile Neo QLED are celule solare integrate pe spate. Interesant, sunt curios dacă îi vor urma și alții.

În concluzie, după cum spuneam și mai sus, noua gamă nu este doar o simplă iterație. Este ceva complet nou și din punctul meu de vedere net superior față de ce a existat până acum. În anumite aspecte, cum ar fi luminozitatea, este chiar peste ceea ce pot oferi OLED-urile. Dacă urmăriți să cumpărați un TV de top pentru sufragerie, luați neapărat în calcul un Neo QLED.

Articol realizat în parteneriat cu Samsung România. Ei m-au întrebat dacă vreau să vă explic ce înseamnă Neo QLED, iar eu nu am putut să mă abțin 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Ce este Neo QLED și de ce noua tehnologie este net superioară față de cea precedentă

    1. Revo Post author

      Da, Ambilight e mișto. D-abia aștept o soluție similară și pe televizoarele Samsung 😀

  1. Adi

    Ar fi fost interesant de scris o comparatie intre Neo QLED si OLED.Varf de gama Samsung vs varf de gama LG sa spunem, sau alt producator.

    Reply
    1. Revo Post author

      M-am gândit în trecut să testez televizoare, dar mi se pare foarte greu. În primul rând din punct de vedere logistic, că stai mereu să te cari cu cutii pe scări, nici să le scoți/bagi în cutii nu-i tocmai ușor. Și dacă primești 2-3 în același timp deja ai umplut casa. În al doilea rând pentru că pe partea de video și audio (adică fix ce contează mai mult) vor fi niște păreri subiective. Pentru ceva mai obiectiv trebuie colorimetre și alte nebunii 🙂

Spune-ți și tu părerea: