Centrală nouă + termostat smart = love

By | November 2, 2021

Este incredibil cât de mult poate face diferența o centrală modernă și un termostat smart. Chiar și unul nu foarte smart. Am simțit-o pe pielea mea.

În clădirea în care avem business-ul, centrala, una veche și obosită, se află la noi în bucătărie. Când am venit în clădire (2019), facturile erau destul de măricele. Am montat atunci împreună cu administratorul clădirii cel mai banal termostat. Unul căruia îi setezi o temperatură și care nu știe decât să nu mai bage căldură dacă temperatura camerei este egală cu valoarea setată de tine. Deci smart lvl 1. Cumva mai bine decât nimic, dar nu din acela inteligent lvl 2, care știe să și modifice temperatura în funcție de intervalele orare. Factura a scăzut atunci de la 700-ish pe la 400-ish lei. Practic până atunci centrala mergea continuu la foc automat.

Treaba a mers bine o perioadă, apoi s-a stricat ventilatorul centralei. Reparat, apoi a mai mers până prin februarie, când se pare că centrala a dat de greu. Îi scade presiunea și nu-știu-ce membrană de cauciuc preistoric nu mai pompează pentru a reface presiunea. Așa că toată clădirea țipă pe WhatsApp la mine, de parcă aș fi Nicușor. “Iar nu avem căldură? Poți să verifici centrala?” Singura mea “vină” este că eu am acces cel mai rapid la centrală.

Soluția? Să deschid un robinet și să-l las așa cât timp presiunea urcă până pe la 1.5-2 bari în centrală. Inițial chestia asta se întâmpla o dată la o săptămână, deci era manageable. Apoi o dată la 3-4 zile, apoi la 2-3, iar acum am ajuns să fac asta o dată la maxim 2 zile sau chiar zilnic. This is my life now. Mă simt ca un angajat de la RADET.

centrală gaz

Dacă până la faza cu presiunea ne gândeam să schimbăm termostatul smart-dumb lvl 1 cu unul smart și atât, cred că acum o să plusăm și o să schimbăm centrala cu totul și o să luăm și un termostat really smart. Probabil că o să mergem pe una dintre variantele de ENGIE Thermo Smart. V-am spus și anul trecut de pachet, pentru că mi se pare un deal bun. Se adresează celor care vor să schimbe centrala veche fără bătăi de cap. Acum a revenit sub o formă actualizată.

Care-i diferența?

Acum poți alege dacă vrei să înlocuiești centrala veche cu una nouă de la Ariston – Vitodens W050 de 19 sau 25 kW sau de la Viessmann – Clas One de 24 sau 30 kW, ambele cu 5 ani garanție. Centrala nouă vine cu tot cu kit de montaj, iar cea veche este demontată și reciclată. În cei 5 ani ai monitorizare 24/7 și asistență tehnică proactivă pentru centrala termică, servicii tehnice de verificări/revizii periodice pentru instalația de gaz și centrala termică. Partea bună e că dacă nu vrei, nu trebuie să dai avans pentru toate cele de mai sus. Poți alege să plătești direct pe factura de gaze, în rate, timp de 60 de luni. Dar mie cel mai mișto din toată povestea asta mi se pare faptul că primești și un termostat smart tado°.

 

 

 

Termostatul arată foarte bine, are design minimalist cu LED-uri și senzor touch. Poate fi controlat și de pe telefon și se integrează cu Google Assistant, Apple HomeKit și Alexa, știe și de IFTTT, și știe să facă tot felul de nebunii de unul singur. Știe când pleci de acasă, detectează când deschizi geamul, ia în calcul vremea de afară, măsoară umiditatea din cameră, ba chiar știe să ia și date despre calitatea aerului de afară, ca să-ți recomande când să aerisești și când ar fi mai bine să te abții.

Părerea mea este că mai ales având în vedere prețul fluctuant al gazului din ultima perioadă, ar trebui să luați în considerare măcar un termostat, dacă nu chiar să schimbați centrala cu totul, că nu vreți să vă lase în mijlocul iernii. Dacă vreți să trăiți fără griji, cred că mai bine conduceți vechea centrală pe ultimul drum și vă uitați dacă nu cumva vă avantajează unul din pachetele ENGIE Thermo Smart.

 

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Centrală nouă + termostat smart = love

  1. Pompiliu-Ion Popescu

    Chiar de curand am schimbat centrala la Rosiori, care avea vreo 17 ani, cu un Viessmann Vitodens 050-W 25kw si i-am pus un termostat wireless Salus RT310RF, sa ii fie usor si bunica-mii sa il foloseasca. Alta viata. Inca nu am reusit sa ma conectez cu aplicatia la centrala. Imi da eroare dupa ce incerc sa o inregistrez cu ajutorul QR code-ului.

    Reply
  2. cartus

    Am avut si eu Immergas vreo 8 ani, dupa treaba cu ventilatorul (s-a intamplat si la mine) am schimbat-o cu Ariston. Alta viata la facturi…..

    Reply
  3. lucian

    Salutare!

    Fix zilele astea am montat un termostat Tado, cu bridge si cu extension kit impreuna cu 12 capete termostatate tot tado la o centrala Ariston Genus 30. Desi in toate sursele de montare spune ca merge montat si in modul digital, nu am reusit sa il fac sa functioneze decat in modul analog, releu clasic. A reusit cineva sa il monteze si in modul digital la centrala?

    Reply

Spune-ți și tu părerea: