Cred că restricțiile ar trebui explicate mai bine dacă Guvernul vrea să fie respectate

By | November 6, 2020

Din martie și până acum guvernul vine cu noi restricții. Ce nu face însă este să explice care este logica din spatele acestor noi măsuri.

Unele sunt de la sine înțelese, însă consider că și acestea ar trebui explicate, eventual și cu exemple. Ce-i evident pentru unii este posibil să nu fie evident și pentru ceilalți. Ideea mea este că măsurile ar fi respectate într-o proporție mai mare dacă oamenii ar înțelege logica din spatele lor.

Să luăm de exemplu cele mai contestate măsuri dintre cele anunțate pentru luni, 9 noiembrie.

  • Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00 este interzisă, cu mici excepții (…).“OK. De acord, dar de ce? Ce se întâmplă în acel interval? Cum contribuie oamenii care se plimbă în acel interval la răspândirea virusului? Eu am o presupunere, și anume că în acel interval se organizează petreceri private, și aceasta ar fi de fapt cauza. Dar nu trebuie să presupun eu asta, ar trebui să explice Guvernul de ce este necesară această măsură.

 

  • “Suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor. Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.” – Atenție, nu se închid toate piețele, așa cum se plânge toată lumea. Doar cele din spații închise. Pusă în context, această măsură are mai multă logică. Apoi, ca să fim sinceri, cine a trecut măcar o dată prin piață de când a început pandemia știe că măsura aceasta trebuia luată.

 

  • “Operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private trebuie să-și organizeze și desfășoare activitatea în intervalul orar 05.00 – 21.00. Excepție vor face cei care fac livrări la domiciliu, farmaciile și benzinăriile.” – Din nou, de ce?! Și eu sunt de părere că dacă ai posibilitatea, este bine să îți faci cumpărăturile în intervale în care supermarketurile sunt mai libere. Restrângerea orarului de funcționare duce la o aglomerare mai mare în orele de funcționare.

Părerea mea este că doar aruncate așa în fața publicului, aceste măsuri se pot întoarce ca un bumerang în fața Guvernului. Fără explicația din spate, dau senzația că Guvernul nu înțelege exact ce se întâmplă și pare doar un copil care repetă lecția învățată pe derost. Pare un “faceți așa, că așa vreau eu!”. Iar răspunsul românilor s-ar putea să fie ca acela al unui copil căruia îi spui că n-are voie să deschidă un sertar.

Însă explicând logica din spatele acestor măsuri este posibil ca oamenii să se alinieze la ele și să simtă că autoritățile sunt de partea lor, nu împotriva lor. Și deci să colaboreze pentru a ieși mai repede dintr-o situație neplăcută.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

5 comentarii la “Cred că restricțiile ar trebui explicate mai bine dacă Guvernul vrea să fie respectate

  1. Dan

    Daa.. guvernanții se fac înțeleși doar cu ocazia alegerilor, și nici măcar atunci. Cred că Public Relations este un termen despre care ei cred că se referă doar la propagandă… Ăștia ni-s politrucienii, cu ăștia defilăm, până se schimbă garda; deși venirea celor tineri, gen Ponta/Dragnea, nu prea a schimbat ceva…

    Reply
  2. Madalin

    In primul rand sa se asigure ca sunt respectate restrictiile actuale, apoi sa dea alte restrictii. Am fost ieri la frizerie si nimeni nu purta masca. In supermarket tot timpul intalnesti 2-3 persoane cu masca sub gura. Degeaba pui restrictii noi daca nici pe cele de baza nu le respecta nimeni. 🙂

    Reply
  3. SirNeo

    Guvernantii nu au idee ce fac si de ce. Dau copy/paste la masurile din tarile cu apa calda. Daca e sa ii acuze cineva or sa zica ca ei au facut dar ca oamenii nu au respectat.

    Eu de 8 luni lucrez de acasa, la fel si majoritatea prietenilor si familiei si nu inteleg de unde e traficul asta mai aglomerat decat invzilele dinainte de Craciun.

    Reply
  4. Vlad

    Sunt niste idioti. Eu mergeam la cumparaturi seara ca sa fie mai liber. Acum sa ma duc mai devreme cand e mai aglomerat (facepalm)

    Reply
  5. Alex

    Când înțelegi de ce se impun anumite reguli, e mai ușor să le respecți pentru că le vezi rostul. Altfel dacă doar se impun că așa vrea cineva, concetățenii noști vor căuta să le fenteze cu prima ocazie că nu le place disciplina.
    Era mai devreme Raed Arafat la Digi și când l-a întrebat Cosmin Prelipceanu de ce s-a ales intervalul, nici el nu părea că știe foarte clar, doar că așa a dispus grupul de comunicare strategică.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: