Cum e cu bacșișul în America

By | August 6, 2018

Americanii au un mod “special” de a lăsa bacșiș, care poate fi destul de confuz pentru un european.

În primul rând, se poate întâmpla ca ospătarul să îți ceară cardul de credit încă de când te-ai așezat la masă, pentru a deschide nota de plată.

Apoi, la finalul mesei vine nota, unde este trecută consumația. Mai mare decât te așteptai, pentru că prețurile din meniu sunt trecute fără TVA. Și nici nu ai cum să-l calculezi din timp, pentru că variază în funcție de produse și de statul în care ești. La baza notei sunt lăsate două spații libere: “tip” și “total”. Pe primul scrii cât bacșiș vrei să lași iar la al doilea faci totalul (damn, trebuie să mai și calculezi, după ce că ai băut). Completezi “formularul”, te semnezi, iar chelenerul te va taxa ulterior.

Este amuzant că unele note de plată îți dau indicii de genul: “for your convenience, we added an extra 15/20/25% tip”.

Ideea este că la ei este legal să plătești oamenii sub salariul mediu în această industrie. Din această cauză bacșișurile sunt uneori mai mari. Și tot din această cauză chelnerii sunt excesiv de zâmbitori și politicoși.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

5 comentarii la “Cum e cu bacșișul în America

 1. Tatianaangelica

  Ce ciudat mi se pare!!De asta prefer eu sa mananc acasa si nu la restaurante

  Reply
 2. nwradu

  Mie asta mi se pare metoda europeană. La americani de multe ori îți sugerează bacșiș direct pe bon, eventual mai multe valori în funcție de cât de bun a fost serviciul la masă, ca să știi cât să lași.

  Calculul merge de obicei spre un plafon superior de 20-30%, nu 10% ca la noi. La ei majoritatea chelnerilor au un salariu minim sau deloc și lucrează doar pe bacșiș, ceea ce face și serviciul mai bun, că trebuie să-l merite.

  Reply
 3. hoinaru

  Apropo de chestia asta, voiam să comentez şi în live-ul lui Radu de acum câteva săptămâni, dar am uitat: am întâlnit o chestie dubioasă în Liverpool. Am mâncat într-un restaurant, aveam Tip (recommended): 2,45 lire (sau cât o fi fost, nu mai ştiu exact sumele). Noi am strâns măruntul de la fiecare şi se făceau cam 2,35 lire. Am zis că e close enough.

  Ne-am ridicat, am plecat şi a venit chelnerul după noi să ne spună că nu e ok. Ori îi lăsăm 2,45, ori nu-i mai lăsăm deloc, dar că nu-i putem lăsa doar 2,35 :)) Ne-am scotocit de 10-20 de pence şi aia a fost. Dar iniţial n-am înţeles ce vrea 😀

  Reply
 4. Dax

  Deduc ca nimeni nu se gandeste la scoaterea bacsisului ca dupa aia numai el va sti ce shit a mancat.

  Reply

Spune-ți și tu părerea: