Cum iti poate schimba viata un jumper

By | January 18, 2013

Cu multi ani in urma, pe vremea cand exista Ultra Pro Computers si Depozitul de Calculatoare, mi-am configurat sistemul actual. Am pus mana pe un Intel P4 524 si o placa de baza Asus P5ND2 SLI.

Procesorul s-a dovedit a fi foarte prost. Ceva timp mai tarziu Intel a dat un comunicat recunoscand aceasta serie ca fiind una cu probleme de disipare a caldurii. Dupa 2 ani de folosire coolerul mârâia ca un caine si a trebuit sa-l schimb pentru ca se restarta PC-ul.

Peste inca 2 ani si cel de-al doilea cooler (un Spire) a inceput sa aduca la zgomot a curea de distributie de la Dacia 1310.  Nu m-a preocupat prea mult.

Acum 2 saptamani mi s-a ars sursa si am fost nevoit sa desfac carcasa. Am zis ca daca tot am desfacut cutia pandorei sa il curat de praf si sa-i dau cu pasta termoconductoare pe la procesor. Ma gandeam sa-i pun si un cooler de carcasa asa ca ma uitam pe .pdf`ul placii de baza ca sa vad de unde pot sa trag 12V. Placa de baza care este geniala, apropo. E cea mai buna afacere din tot PC-ul. Data viitoare cand o sa-mi iau un desktop, o sa caut sa vad daca are revision placa si tot p-asta o s-o iau.

Si cum ma uitam si vedeam numeroasele posibilitati, dau peste un 3 pini numiti FANSEL, un pic mai in dreapta mufei de la cooler. Ce-o face minunea asta ? Ma uit in manual si:

asus p5nd2 fansel cooler

 

Niciodata nu mi-am pus problema ca mufa de la cooler are 3 pini si slotul de pe placa de baza 4. Ma sa fie ? Adica trebuia sa modific jumperul asta daca am mufa cu 3 pini la cooler ? Hai sa-l pun pe pozitie sa vedem ce face.

Pus pe pozitia corecta, desfacut si curatat coolerul dupa tutorialul de aici, montat cooler la loc, dat drumul la PC si …. liniste totala. Niciun bazait, niciun cârâit … liniște.

Ceea ce are sens. Al 4-lea pin este ptr. coolere care au senzor de temperatura. Un voltaj pe pinul ala si sistemul iti trimite forta maxima in cooler, crezand ca ti-a luat foc PC-ul. Deci tot timpul asta n-a fost numai din vina procesorului.

Asadar, jumperul ala a schimbat total atmosfera din camera. Dupa ani de zile, prietenii nu ma mai intreaba daca sunt la aeroport cand vorbesc din dormitor la telefon. Incepe sa-mi creasca respectul de sine.

Bine … acum am alta problema. Am inceput sa aud zgomotele facute de harduri …

 

 

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: