Cum montezi un SSD pe un laptop, fără să renunți la vechiul HDD

By | March 14, 2014

Sunt mulți care abandonează din start ideea de a pune SSD suplimentar pe laptop pentru că știu că laptopul nu are mai multe slot-uri pentru hard disk-uri, așa cum are computerul. Poți să montezi 2 HDD-uri sau un combo HDD + SDD, chiar și pe laptop.

Doar că va trebui să renunți la ceva. Fie la unitatea optică (DVD-RW-ul), fie la hardul pe care vrei să-l înlocuiești cu noul SSD. Dacă renunți la vechiul hard, e foarte ușor, pur și simplu pui SSD-ul în locul în care se afla hardul înainte.

Eu am decis să renunț parțial la DVD-RW și să pun hardul vechi în locul lui. Pentru că nu-l folosesc decât atunci când instalez Windows-ul. Şi pentru că cei 240GB ai SSD-ului nu mi-ar fi ajuns. Pentru asta, am cumpărat un HDD caddy de la eMAG. Caddy-ul este ca un fel de carcasă/adaptor pentru SSD, care imită ca formă DVD-RW-ul. Se găsesc cam pentru toate modelele posibile de laptopuri.

Am scos HDD-ul din locul vechi, am pus SSD-ul acolo, iar HDD-ul l-am pus în caddy și l-am băgat în locul unității optice. O permutare care a durat 15 minute. Problema a venit atunci când am încercat să migrez datele din partiția C:\ a HDD-ului, pe noul SSD. Nu am găsit niciun program care să știe să facă asta cu Windows 8. Iar utilitarul care a venit în pachet cu SSD-ul nu știa să migreze de la o capacitate de stocare mai mică (100GB, cât avea C:-ul meu), la una mai mare, a SSD-ului. Așa că până la urmă am reinstalat Windows-ul.

Spuneam că am renunțat parțial la DVD-RW pentru că am ales să nu mai prind caddy-ul în șuruburi. Așa că dacă am nevoie de DVD-RW, doar smulg caddy-ul din slot și bag înapoi unitatea optică.

Acum, ar mai fi două probleme. Dezavantajul caddy-ului este că nu vine chiar “la față” cu marginea laptopului, care mai e și rotunjită și din alt material. Deci arată cam urât.

A doua problemă ar fi că de când mi-am montat SSD-ul aștept și un minut uneori când dau click dreapta pe unele fișiere. Fie ele de pe SSD sau de pe hardul vechi. Ce naiba!? (UPDATE: S-a rezolvat, era de la un program prost instalat).

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

11 comentarii la “Cum montezi un SSD pe un laptop, fără să renunți la vechiul HDD

  1. Andrei

    Problema cu venitul la fata se rezolva simplu, scoate partea de plastic (cea cu butonul de eject) a dvd-ului si scoateo si pe cea a caddy-ului sunt doar doua clipsuri de plastic se scoate usor, si schimbale intre ele, o sa vina perfect. Eu am cumparat un caddy universal si am facut asta si a mers.

    Reply
    1. revo Post author

      Sa stii ca la asta nu m-am gandit. Dar sunt slabe sanse sa se potriveasca. Caddy-ul e mai bagat in carcasa cu un centimetru fata de unde ar fi venit DVD-ul.

    1. revo Post author

      Cred că sunt 2-3 modele care se potrivesc cu 90% din laptopuri. Doar că le listează chinezii cu nume diferite ca să le găsească mai repede cine caută.

  2. Ariel

    welcome to the club !
    De vreo 2 ani, și pe 2 laptop-uri diferite am avut caddy. Cea mai tare reacție o am când îi spun cuiva că nu am unitate optică. Se uită la mine de parcă aș fi neanderthal…

    Reply
    1. revo Post author

      Uită-te și tu mirat la ei și spune-le: “Ce vrei frate? N-am bani, nu-mi permit …”

  3. Nelus

    Salutare,
    Doresc sa-mi achizitionez acest Laptop HP 15-bs005nq cu procesor Intel® Core™ i3-6006U 2.00 GHz, Skylake, 15.6″, Full HD, 4GB, 1TB + 128GB SSD, DVD-RW, AMD Radeon™ 520 2GB, Free DOS, Black. Intrebarea mea ar fi : Pot sa instalez Windows 10 Pro pe SSD (dar nu stiu pe cati biti , 64 sau 32) si cateva aplicatii, iar pe HDD, fisierele mele personale, fara sa apara vreo problema ?
    Va multumesc!

    Reply
  4. Anonim

    Buna,
    Am si eu o intrebare, exista posibilitatea sa montezi un SSD intr-un laptop si din aceasta cauza sa nu mai merga sa-l inchizi? Merge sa-l lasi in standbay sau sa ii dai restart dar cand vine vorba de al inchide nu merge doar daca il opresti fortat lucru care nu este in regula. Este posibil ca persona care a umblat in laptop sa ii fi facut ceva sau din cauza ca nu este compatibil pentru laptop SSD sa fi aparut acesta problema?

    Reply
  5. Marius

    Salut grup. Deci..am un laptop si vreau sa fac upgrade-ul de SSD + HHD care este pe el. Toata treaba e ca nu stiu cum sa procedez..tot caut si nu gasesc..cum procedez cu Instalarea ? Vreau Linux pe SSD si Windows pe HDD..se fac ambele o data sau se fac pe rand, separat. Si trebuie sa fac partitii pe SSD si HDD sau raman ceva de genu: C cu C. ms

    Reply

Spune-ți și tu părerea: