Cum îți dai seama dacă aerul condiționat are nevoie de încărcare cu freon

By | August 2, 2022

În primăvară am mai instalat un aer condiționat și dacă tot au venit cei de la instalare, i-am rugat să-l verifice și pe cel vechi, dacă are nevoie de freon. Nu avea, dar mi-au arătat cum să îmi dau seama dacă o unitate de aer condiționat are nevoie de încărcare cu freon.

Și dacă tot mi-au spus ei cum, vă spun și eu, că-i super simplu și s-ar putea să vă salveze niște bani. Pe scurt, tot ce trebuie să faci este să pornești unitatea aerul condiționat, să aștepți vreo 10 minute, apoi să scoți capul pe geam și să te uiți la unitatea exterioară.

Dacă una dintre țevile subțiri de cupru are chiciură (ah, ce-mi doream să folosesc cuvântul ăsta!) pe ea, este nasol. Dacă este albă și plină de gheață sau zăpadă, e și mai nasol. Înseamnă că aparatul pierde freon pe undeva.

Iată cum arată țeava unuia care pierde freon:

aer conditionat care pierde freon

Și iată-l și când este oprit, ca să faceți o comparație:

țevi aer condiționat

Observați cum inclusiv acel material de izolare din jurul țevilor s-a deteriorat. Posibil să fie chiar din cauza gheții formate pe sub țeavă, care l-a umflat și pocnit.

Această pierdere poate fi chiar pe la robineții la care este conectată țeava respectivă sau undeva pe traseu. Cuprul este destul de casant și are de suferit de la atâtea dilatări și contractări.

Ca un efect secundar ar pierderii de freon, în funcție de lungimea traseului, s-ar putea ca acea gheață să ajungă până în unitatea interioară și atunci să înceapă să picure în casă.

Din păcate, părerea mea este că nu prea sunt multe de făcut. Dacă încerci să strângi robineții, posibil să pocnească. Dacă vrei să schimbi traseul de cupru se lasă cu deranj și cu costuri de câteva sute de lei. Probabil vreo 300-400 lei traseul + 150-200 lei reîncărcarea instalației cu freon.

Cred că în astfel de caz, cel mult poți încerca să-l încarci cu freon. Dacă pierderea de freon nu-i prea mare, e posibil s-o mai ducă așa 1-2 ani. Dacă nu, ai mai cheltuit 150 de lei înainte să-l înlocuiești cu totul.

Citește și: Cum pornești un aer condiționat vechi din Wifi și din afara casei

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

5 comentarii la “Cum îți dai seama dacă aerul condiționat are nevoie de încărcare cu freon

    1. Revo Post author

      Mi se pare că atât era ultima dată când am încărcat eu.

    2. vlad

      Ah, eu am cautat acum cateva saptamani. Am vazut pe niste site-uri 250 lei, dar singurii care mi-au raspuns au cerut 350lei.

      M-am gandit ca e nebunie ca a fost rabla si sunt plini de clienti. Voi mai incerca peste cateva luni

  1. Walter White

    Dar nu sunt sigur ca inteleg legatura intre acea gheata, si pierderile de freon. Eu consider ca gheata se formeaza pentru ca conducta transporta freon foarte rece si izolatia s-a deteriorat acolo si permite vaporilor de apa din atmosfera sa formeze gheata pe conducta. In ce anume mod ar cauza ca o gaura in conducta, pe unde iese freon, sa formeze gheata pe conducta? Ba chiar nu ar mai fi gheata sau nimic rece pe nicaieri, pentru ca nu mai e freon in instalatie 🙂 Poate ma insel, dar totusi, ai primit si explicatia fenomenului?

    Reply
    1. Revo Post author

      Mi-au explicat băieții ăia atunci. Era foarte logică explicația lor, dar a fost un pic mai lungă și a trecut ceva timp, așa că am uitat-o. Pe scurt, din ce îmi aduc aminte, ideea este că schimbul termic nu se mai face la unitatea interioară (aparatul din casă), ci pe acolo pe unde sunt pierderile de freon. Sunt pori mici în țevi, nu-ți imagina că sunt găuri de 2 cm prin care să iasă freonul de tot și să nu mai fie în instalație. E normal ca acea țeavă să fie rece, dar nu să fie înghețată.

Spune-ți și tu părerea: