Cutremurul din Turcia vs fructele și legumele de la noi

By | March 17, 2023

Ați văzut ce dezastru a făcut cutremurul din Turcia. La o asemenea magnitudine, un astfel de cutremur ar fi produs un pagube oriunde în lume. Totuși, în Turcia este unul dintre cele mai nasoale locuri în care s-ar fi putut întâmpla.

De ce? Pentru că și turcii au aceeași disciplină în construcții ca și noi, ba chiar posibil standarde și mai joase, că ei sunt dictatură și nu sunt în UE. Au căzut blocurile precum piesele de domni.

Turcii sunt, ca și noi, țara lui facem să fie bine. Sunt obișnuiți cu negocierea, cu tocmeala și cu bacșișul. Până la urmă chiar de la ei vine cuvântul “bacșiș”. Citeam pe undeva (nu mai găsesc acel articol) că aveau chiar un fel de suprataxă pe care dezvoltatorii imobiliari o puteau plăti ca să ignore reglementările atunci când construiesc un bloc.

Și atunci nu-i de mirarea că pagubele au fost așa mari. Blocurile lor erau construite din carton și aracet.

Eh, și acum ajung de fap la ceea ce vreau să punctez. Supermarket-urile noastre sunt pline de fructe și legume turcești. De regulă prima opțiune ca preț este din Turcia sau Maroc și apoi urmează fructele și legumele din Spania, Italia, Olanda și alte țări membre UE.

Eu întotdeauna m-am întrebat de ce fructele și legumele turcești sunt cele mai ieftine și ce compromisuri se fac pentru a obține acest preț. Acum mă întreb altfel. Turcii nu au fost precauți nici măcar cu casele în care locuiau ei. Nu au avut nici măcar simț de conservare. S-au pus singuri în pericol prin propriile legi pe care nu le-au respectat. Ce pretenții să avem de la cultură obișnuită cu tocmeala să respecte niște norme alimentare? Credeți că au grijă cu ce pesticide și ierbicide dau? Credeți că vreo normă sau vreo directivă e mai importantă decât ținta prețului cel mai mic și a profitului? Eu mă îndoiesc.

Nu m-aș mira ca peste câțiva ani să vedem vreo investigație care să dezvăluie că de fapt legumele de la turci erau de fapt ceva policlorulă de vinil, stropită cu vopsea și ierbicide.

A nu se înțelege că am mai multă încredere în fructele și legumele noastre. Nope. Nici noi nu suntem departe.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

5 comentarii la “Cutremurul din Turcia vs fructele și legumele de la noi

  1. Ionut

    “ un astfel de cutremur ar fi produs un pagube oriunde în lume”

    Nu si in Chile.

    Reply
    1. Revo Post author

      Ba da, pagube ar fi făcut. Și în Chile și în Japonia. Doar că nu așa de mari.

  2. Daniel

    Daca am de ales intre a cumpara produse din turcia si a nu cumpara, aleg, in 99,99% din cazuri, sa nu cumpar.

    Reply
    1. Dddd

      Au fost multe loturi de fructe din Turcia găsite cu probleme și retrase din magazine. La o căutare pe google rezulta n cazuri. Cum a zis si Daniel mai bine nu cumperi

  3. Marius

    Am ceva amici in zona de alimente, aprovizionare magazine mari. E dezastru pe alimente venite din Turcia. Daca va fi ceva scandal, la un moment dat, nu voi fi mirat deloc.
    Dar da, nu au reguli europene, plus ca se fac multe scheme cu camioane de alimente, spagi.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: