Din păcate vor mai cădea MiG-uri ani buni de acum încolo

By | March 3, 2022

Din păcate ăsta este adevărul. Strategia României este să le lase să cadă, pentru că nu au bani de altele.

Din ’94 şi până acum au căzut 20 de MiG-uri. Sunt avioane produse între anii ’60 şi ’80 care au fost “retehnologizate” între 1997 şi 2002 şi aşa au căpătat sufixul LanceR. Practic le-am cârpit.

Din 400 de avioane cât avea România înainte de căderea comunismului, statul român a decis modernizarea a 111 aeronave pentru a fi compatibile cu NATO. Din acele 111 aeronave, 71 au fost retrase ulterior (model LanceR A – erau pentru atac la sol), iar din cele rămase, o parte s-au prăbuşit şi o parte sunt nefuncţionale.

Dintre motivele prăbuşirii? Pe lângă condiţii meteo nefavorabile, erori de pilotaj şi defecţiuni tehnice, unul dintre ele s-a prăbuşit din cauza “pierderii stabilităţii aerodinamice a aeronavei prin acţionarea energică de către pilot a comenzilor”.  Adică practic pilotul a tras prea tare de el şi avionul a cedat. Alte 2 avioane au căzut din cauza impactului cu păsările. Da, avioanele care ar trebui să ne apere de ruşi cad dacă se lovesc de păsări. Practic dacă trimit ruşii un stol de 100 de ciori dresate, ne-au rezolvat toată flota de avioane.

Mai avem acum aproximativ 30 de MiG 21 LanceR în total, deci mai puţin de două escadrile. Plus rable prin depozite, care pot fi folosite pentru cârpeli. La ele se mai adaugă cele 17 avioane F-16 cumpărate second hand din Portugalia.

În total bănuiesc că sunt vreo 48. Ar fi nasol dacă nu sunt nici măcar 48, pentru că acesta este numărul minim de aeronave pe care România s-a angajat că le va avea pentru a îndeplini cerinţele NATO.

Partea nasoală este că statul român n-are nimic concret pentru înlocuire. Au mai anunţat că vor să ia încă 32 de F-16 de la Norvegieni, care le-au scos pe toate din uz, însă nu este un contract semnat în acest sens. Presupunând că sosesc şi acele 32 de avioane, va mai dura ceva până ce vor fi retehnologizate şi adaptate pentru ţara noastră.

În concluzie, cam aici suntem. Ţările puternice din NATO trec la F-35, iar la noi se prăbuşesc pe timp de pace MiG-urile cârpite. În caz de război nici nu vreau să mă gândesc.

Sursă: Hotnews

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Din păcate vor mai cădea MiG-uri ani buni de acum încolo

  1. Nicolae Simion

    Și ălea “noi”, cumpărate recent, sunt tot vechi, tot din anii ’70!
    Măcar pe ălea vechi le-am cumpărat noi, nu tri-hand, că ăstea “noi” nici măcar second-hand nu sunt! Și nu-i vorba de preț, că am dat pe un tri-hand de-ăsta mai mult decât am fi dat pe unul nou, același tip, dar de ultimă generație, generația a patra, F 16 Block 70, cum au cumpărat bulgarii…

    Reply
    1. Revo Post author

      Nu ştiu cât de noi sunt, că n-am avut timp să caut în ce an au fost produse cele care au ajuns în România. Sunt dintre cele model ’74 produse de General Dynamics, sau cele de după ’93, produse de Lockheed Martin?

  2. Marius

    Pai s-a marit PIB-ul apararii la 2.5%. Pe ansamblu, se misca lucrurile, mai toti din armata zic ca au venit lucruri noi, echipament, dar treburile astea nu se fac de pe o zi pe alta.

    Reply
  3. Revo Post author

    2.4% din PIB este media globală. Parcă 2.5% tot mi se pare puţin pentru o ţără care are războiul la uşă.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: