Ne trebuie mai multe semne universale la volan

By | March 4, 2022

Ieri când veneam spre casă am văzut că de pe contrasens se aproprie rapid un Spring care mergea cu priza desfăcută. Dar desfăcută complet desfăcută. Era deschisă și ușița, iar capacul care protejează pinii de încărcare se fâlfâia în vânt. Cam așa:

Ca un băiat bun, am zis să-l avertizez pe șofer și să-i zic “hey, băiatu’, vezi că ai priza desfăcută!”. Doar că eu eram în coloană pe contrasens iar el se apropria rapid și nu știam cum să-i transmit cât mai concis acest mesaj. Așa că i-am dat flash-uri și mai întâi i-am arătat cu mâna dreaptă două degete, ca semnul victoriei, care în mintea mea simbolizau ștecherul cu cei doi pini. Cu cealaltă mână am făcut semnul de “OK”, adică am împreunat circular degetul mare și cel arătător. Apoi am băgat cele două degete de la mâna dreaptă (ștecherul) în semnul circular, care în mintea mea era priza…

Și apoi am realizat că s-ar putea să-i transmit un mesaj total greșit și m-am oprit instant. Omul s-a uitat pentru o fracțiune de secundă la mine și și-a continuat drumul fără să schițeze vreun gest. Practic am ratat complet mesajul și posibil să-l fi și înjurat. Bine că nu m-am gândit să reprezint și cum se fâlfâia capacul.

Asta-i una dintre întâmplări. Dar mai sunt.

Uneori vin spre casă pe o stradă foarte ciudată. Este de fapt o bretea paralelă cu bulevardul, cu un singur sens, în care se opresc mai multe străzi perpendiculare. Și această bretea este înfundată. Cineva a gândit să facă sens unic pe trei sferturi din ea, iar ultima bucățică se termină cu un rond pe care dacă-l parcurgi întorci la 180 de grade și ar trebui să mergi vreo 200 de metri și să faci prima la dreapta pe una din străzile peprpendiculare, ca să nu ajungi față în față cu mașinile care vin pe sens unic pe aceeași stradă.

Bineînțeles că mulți șoferi ratează ieșirea la dreapta și periodic mă întâlnesc bot în bot cu șoferi bulversați care vin pe contrasens. Sunt și ei uimiți, că știu că tocmai ce au mers pe sensul corect pe acea stradă și nu știu cum de au greșit urmând doar direcția drumului și nefăcând altceva. Aici încerc să le fac rapid semn că e o stradă cu “sens unic încolo” și că trebuie să dea cu spatele și să facă la dreapta. Uneori arăt ca un controlor aerian făcând asta. Pun palmele paralele și le mișc înainte și înapoi, iar apoi tot cu palmele paralele le fac semn să facă la stânga (dreapta lor).

D-asta zic. Au trecut câțiva ani și habar n-am cum ar trebui să reprezint semnul de “sens unic” și cum să-i fac pe oameni mai rapid să înțeleagă.

Nu știu, poate ar trebui să studiem chestiile astea în codul rutier.

Că de altfel, singurul semn pe care suntem siguri cu toții este cel de “ce …. … faci?”

 

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Ne trebuie mai multe semne universale la volan

Spune-ți și tu părerea: