Unde puteți face donații pentru refugiații din Ucraina + unde și ce am donat noi

By | February 28, 2022

Sunt aproximativ 33.000 de persoane care au fugit din calea războiului și s-au refugiat în țara noastră. Dintre ele aproximativ jumătate au avansat către alte țări și jumătate din ele au rămas în România. Câteva sute au cerut azil.

Am auzit la radio și care sunt sumele primite de azilanți. Vreo 20 de lei pe zi pentru mâncare, alți 12 sau 14 lei pentru cheltuieli diverse și 150-250 lei pe lună pentru haine. Asta după ce sumele alocate au fost mărite recent. Așadar, eu zic că oamenii au nevoie de ajutor.

Donații în haine și alimente

Sunt mai multe direcții în care puteți dona haine, alimente și alte asemenea pentru cei refugiați din Ucraina în țara noastră. Luați în calcul că majoritatea celor care au nevoie de ajutor sunt femei și copii.

Eu o să amintesc doar două dintre ele, cele pe care le-am luat în calcul.

Este vorba despre centrele DGASMB, unul dintre ele este pe Bulevardul Regina Elisabeta 75 și celălalt pe Calea Plevnei 98. Găsiți mai multe detalii în această postare. Am mai donat în trecut la DGASMB, e ok.

De data aceasta însă nu le-am dus la DGASMB. În week-end noi am strâns toate lucrurile și le-am dus la Asociația Caradja Cantacuzino. De ce? Pentru că au fost primii care s-au mobilizat și pentru că mi se pare că se mișcă mult mai rapid decât autoritățile, astfel donațiile noastre ajungând mai repede la oamenii care au nevoie. Ei le duc cu dube de 3.5t în vamă la Isaccea. Au dus deja peste 50 de tone iar ieri spuneau că au reușit să treacă și granița în Ucraina, să le predea oamenilor de partea cealaltă.

Noi am dus lucrurile în Voluntari, însă mai mai au și un sediu la The Fool, pe Calea Victoriei 118. Pe lângă asta, îi ajută și Uber, așa că puteți pregăti o cutie sau un sac și chemați un Uber, care va duce donațiile direct la unul dintre sediile lor. Mai multe detalii aici.

De ce este nevoie

Noi am donat pături, haine, alimente greu perisabile, ceaiuri, termosuri, veselă de unică folosință, scutece, lapte praf, medicamente pentru copii (Nurofen, Panadol), ghiozdane și powerbank-uri.

Din ce am înțeles, s-au strâns deja foarte multe haine și nu mai au nevoie deocamdată, și cu scutecele stau bine. Mai au nevoie în continuare de pelerine/impermeabile, pături, ciorapi, mănuși, recipiente cu capac pentru ciorbe/supe + tacâmuri, medicamente pentru alergii, dureri de cap, Nurofen pentru copii (de 125 și 200) și de 500 pentru adulți, mâncare pentru bebeluși, SIM-uri (cei care trec granița au nevoie de SIM-uri de România pentru a contacta persoane de contact din România), butelii de voiaj pentru gătit (pline), termosuri, orteze, cărucioare, cârje, suporturi de mers pentru persoane cu dizabilități.

Dacă donați, puneți lucrurile în saci și în cutii de carton și pe cât posibil pe categorii: medicamente într-o cutie, alimente în alta șamd. Îi ajută pe ei foarte mult la sortare.

De asemenea, cei de la fundație mai au nevoie și de ajutor la sortare. Dacă aveți timp, puteți trece pe acolo pentru a da o mână de ajutor. Între timp s-au strâns încă 100 de tone care trebuie sortate.

Donații în bani

Alice a donat către Expert Forum, pentru că îi cunoaștem pe cei de acolo și pentru că știm că au făcut multe lucruri bune de-a lungul timpului pentru țările care încearcă să scape de influența rusească.

Am mai donat pentru Code4Romania, pentru că au fost printre primii care s-au mobilizat în crearea unui Task Force pentru cei din Ucraina. Este nevoie și de infrastructură digitală pentru vecinii noștri, pe lângă alimente și medicamente.

Nu în ultimul rând, pentru Copacul cu fapte bune. Către ei am mai donat în trecut. Alice a donat bani, dar ei strâng și conserve, pături, aragaz cu butelii de camping, saci de dormit, apă plată, produse de igienă personală, baterii, lanterne, radiouri, șosete groase, fulare, căciuli, mănuși.

Cam atât. Dacă mai știți și alte centre sau inițiative, lăsați un comentariu. Și dacă se poate, dați un share, că poate ajutați oameni care ar vrea să ajute dar nu știu în ce direcție.

Mulțumim!

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: