Enel a confirmat că pleacă din România. Sunt curios ce s-a întâmplat

By | November 22, 2022

Enel a confirmat că pleacă din România anul viitor, în condițiile în care este unul dintre cei mai mari investitori din domeniul energetic. Ca idee, prin E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de 128.000km în Muntenia, Banat și Dobrogea.

Acum ce să zic. Enel nu-i cea mai iubită companie din România, dar niciodată nu-i un semn bun când pleacă unul dintre investitorii principali dintr-un sector. Înseamnă job-uri pierdute și mai multă nesiguranță și fricțiune pentru toată lumea. Mai ales că în cazul de față, cam toți utilizatorii casnici din România au contract la Enel.

Sunt curios însă ce s-a întâmplat aici. Enel zice că e vina Guvernului și că măsurile “adverse” ale Guvernului i-au costat 270 milioane de euro în EBITDA. Totuși, raportat la dimensiunea companiei, s-ar putea să nu fie cine știe ce. Adică pierzi acum, dar pe termen lung de regulă e mai bine să rămâi pe piață. Enel e o companie gigant, cu venituri de 88 de miliarde de euro în 2021 și profit de 3.2 miliarde.

Oare nu s-au înțeles la bani cu guvernul? Incompetența la nivel înalt a alor noștri? Oare i-a luat criza energetică pe nepregătite? Mi se pare un pic ilogic să îți meargă prost în condițiile în care prețul produsului (indispensabil) pe care-l vinzi crește de 5 ori.

Sigur, probabil vom merge cu toții la Hidroelectrica, dar parcă nu-i bine nici să aibă statul monopol pe o piață, nu?

Sursă: Profit.ro

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

6 comentarii la “Enel a confirmat că pleacă din România. Sunt curios ce s-a întâmplat

  1. vlad

    nici nu ii iubeam iar in urma cu o luna am facut cerea de mutare la hidroelectica, atunci cand enel ne-a oferit noul contract de 3 lei/kwh

    Reply
  2. Alex

    ENEL este ca si CEZ, ca și EON au fost (și mai sunt) niște căpușe pe sistemul nostru energetic. N-au investit nimic, au tras bani de la consumatorul final. Să se ducă dracului amândouă. Au profitat de o zonă de distribuție suficient de bine pusă la punct (realizată înainte de ’89). Au preluat furnizarea, adică zona de cash. Lucrez în domeniu, știu ce spun.

    Reply
  3. CatalinR

    Hai sa dam stirea completa.
    Enel pleaca din Romania, Argentina si Peru pentru a reduce datoria pe care o are.
    Vor obtine din aceste vanzari 21 milioane euro.
    Nu are nicio treaba cu statul roman, ci este decizia lor de a se retrage de pe aceste piete.

    Reply
    1. Revo Post author

      Da, am văzut că pleacă și de acolo. Nu știu în continuare dacă are sau nu treabă cu statul român. Că dacă stăm puțin să ne gândim, nici aceste țări nu excelează la capitolul democrație și predictibilitate.

    2. CatalinR

      Lasa ca nici cand s-au dus acolo nu era altfel. Si nici Italia ca tara nu e cine stie ce.
      Ca sa nu spunem ca nici Brazilia nu exceleaza la capitolul stabilitate, ba din contra.

      Datoria lor e de aproape 70 milioane de euro si o vor reduce din aceasta vanzare cu 21 milioane.

      La deuda de Enel era de 69.700 millones de euros (US$71.634 millones) a finales de septiembre. Los activos que se pondrán a la venta resultarán en la salida total de Argentina, Perú y Rumanía. Ahora se centrará en seis grandes mercados, desde Italia hasta Estados Unidos y Brasil.

  4. Alex

    ENEL e companie de stat italiană. Datoria de 70 mil. este infimă pentru o țară ca Italia. Fiat, care a fuzionat cu GM, are datorii de 1,2 mrd EUR și nimeni nu se crizează. 21 mil EUR e știrea pentru presă. Un fîîsss…

    Reply

Spune-ți și tu părerea: