Hyundai a pus pe o mașină o tehnologie care va revoluționa parcările laterale și va face depășirile și mai neașteptate

By | May 1, 2023

Full disclosure, nu este prima dată când văd această tehnologie, denumită “crab driving”. Am văzut-o prezentată și pentru noul Hummer electric, care se va lansa în 2024.

Însă este ca și cum aș fi văzut-o pe un Lamborghini. În schimb când am văzut-o pe Hyundai, pusă pe o mașină care deja s-a lansat, parcă tocmai a devenit și mai tangibilă. Hyundai este un producător mare, de volum, care are puterea să ofere această tehnologie la o scară mare, pe mașinile de serie.

Tehnologia, denumită de Hyundai e-Corner System, presupune adăugarea unui motor în roată, care o poate roti astfel în toate direcțiile. Așadar roata se poate poziționa perpendicular pe direcția de deplasare a mașinii.

Avantajele? Mașina intră la fix în oricare loc de parcare, nu mai are nevoie de spațiu adițional pentru manevra de garare, poate gara (sau mai bine spus pivota) în locuri și mai strâmte și se poate roti în jurul propriului ax. Nici nu mai menționez despre acele depășiri șocante. Probabil că nu funcționează decât la viteze foarte mici, oricum 🙂

Uitați-vă la video pentru a înțelege mai bine ce încerc să vă explic:

Imaginați-vă acest scenariu. Mergeți cu mașina, care scanează în timp real lungimea locurilor dintre mașinile parcate pe lateral. Când detectează un loc de o lungime cel puțin egală cu lungimea mașinii, îți apare un text care te întreabă dacă vrei să parchezi. Confirmi, roțile mașinii se învârt, mașina intră rapid și la fix în acel loc.

Dezavantaje? Toată direcția mașinii este “by wire”. Adică nu mai este niciun sistem mecanic care să transmită instant comanda de la volan la roți sau feedback-ul asfaltului de la roți în volan. Totul este controlat electronic.

Se mai pierde un pic din “comuniunea șofer-mașină”. Nu ar fi neapărat un dezavantaj, cu condiția ca sistemele electronice să funcționeze fără latență.

Ce să zic, d-abia aștept să văd astfel de sisteme în realitate. Bănuiesc că pentru cei care nu sunt la curent cu tehnologia, va fi șocant când vor vedea pentru prima dată o mașină care parchează așa.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: