În ritmul actual ne-ar lua 2 ani ca să vaccinăm jumătate din populația țării

By | February 2, 2021

Campania de vaccinare a început în mod oficial pe 27 decembrie 2020. La o lună de la debut, pe 27 ianuarie, erau vaccinate 487.711 persoane. Să zicem 500.000 de persoane într-o lună.

Acum suntem la 721.184 doze administrate. De pe 27 ianuarie și până acum, ritmul de vaccinări pe zi chiar a scăzut:

doze vaccin coronavirus per zi romania

(btw, dacă vreți mai multe statistici la zi, site-ul datelazi.ro este foarte bun, ia datele oficiale direct la Minister)

România are aproximativ 19 milioane de locuitori. Presupunând că urmărim să vaccinăm 10 milioane de locuitori, în ritmul actual de vaccinare ne-ar lua cam 20 de luni. Adică aproape 2 ani ca să vaccinăm un pic peste jumătate din populația țării. E mult, e puțin?

Eu cred că aceste date pun un pic lucrurile în perspectivă. Dacă sperați ca totul să revină la normal prin aprilie-mai, nu sunt șanse. În cel mai bun caz, dacă mai crește numărul de doze și capacitatea de vaccinare, poate până atunci vor începe să se vaccineze și oamenii de rând. Poate și noi, și atunci măcar să avem consolarea că nu vom mai trăi cu o teamă atât de acută de infectare.

Restul populației va fi însă nevaccinată. Riscul va fi în continuare acolo. Cred că măștile vor fi în continuare obligatorii în spații închise, restaurantele vor funcționa la capacitate redusă șamd.

Luați aceste date și folosiți-le pentru a vă planifica lucrurile pe termen scurt și mediu.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “În ritmul actual ne-ar lua 2 ani ca să vaccinăm jumătate din populația țării

  1. Catutzi

    Nu cred ca problema este la capacitatea efectiva de a face injectia/injectiile.
    Mai degraba problema e la nivelul de livrari de vaccinuri – din statistici ne putem da seama ca se folosesc cam 85-95% din dozele livrate catre Romania.

    Reply
    1. Revo Post author

      N-am zis că problema e la capacitatea de vaccinare. Adică nu încercam să dau vina pe MS pentru asta. Și eu cred că este la numărul de doze livrate. Va crește și capacitatea de vaccinare când va crește și numărul de doze.

  2. Ciprian

    Cate fabrici sunt? Care este capacitatea de producție? In cat timp se produc 3-4 miliarde de doze? Oricât de euforic au început campaniile de vaccinare… Luminița încă nu se vede… Poate doar in Israel.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: