Întrerupătoare Legrand sau Gewiss? Ambele au fost la fel de “bune” în cazul meu

By | January 31, 2024

La prima renovare am decis impromptu să schimb și întrerupătoarele. De fapt cred că mi-a zis tipul care zugrăvea că “dacă iei acum niște întrerupătoare ți le schimb eu rapid în toată casa”. Băiat bun, cum să refuz o asemenea ofertă?

Am mers la magazinul de materiale de construcții din apropiere și am cumpărat întrerupătoare (și prize) Legrand, că știam că electricienii se închină la Legrand și Gewiss. Nu mai țin minte cât am dat per întrerupător, țin însă minte că m-a cam durut când am văzut cât m-a costat pentru toată casa.

Le-a montat rapid și ulterior (fix când ajunsesem la ultimul întrerupător) am realizat că le-a montat pe toate invers. Mă rog, cu excepția logo-ului erau simetrice, așa că le-am lăsat așa. Un inconvenient minor.

Asta se întâmpla prin 2013. Prin 2018, când a fost cazul unei noi renovări, întrerupătoarele arătau jalnic. Iată-l de exemplu pe cel de la bucătărie:

Dacă nu vi se pare nimic în neregulă (cu excepția logo-ului Legrand cu susul în jos), haideți să vi-l arăt și de dedesubt:

Cam așa s-a uzat acest întrerupător “de brand” în 5 ani de utilizare nu-așa-de-intensă. Plasticul din care este făcut acel buton este atât de moale încât s-a curbat și s-a deformat în funcție de cum a fost apăsat.

Demontat și privit din spate se vede că nu mai are formă paralelipipedică:

Acesta n-ar fi însă singurul inconvenient. Butonul a început să cadă din locaș când îl apeși, pentru că pur și simplu este făcut din cel mai moale plastic din tabelul periodic al elementelor. În această poză se vede că s-au tocit piciorușele care țin butonul fixat de întrerupător.

Mie chestia asta mi se pare pur și simplu o eroare completă de proiectare. N-ai cum să alegi combinația dintre plasticul acela și soluția aceea de prindere.

Ca o paranteză, ai mei au pus prin anii ‘2000 niște întrerupătoare turcești când au renovat și acelea s-au comportat admirabil până prin 2017, când le-au schimbat.

În fine, când am renovat în 2018 am zis să trec la Gewiss, inamicul primordial al lui Legrand. Am cumpărat din Dedeman întrerupătoare și prize modulare din gama Dahlia. Modular înseamnă că le cumperi (și montezi) pe bucăți: doza care se zidește în perete, întrerupătorul propriu-zis care se prinde în șuruburi în acea doză și apoi rama. A durut din nou x 3.

Avantajul aici este mai ales în cazul prizelor. Poți face un șir frumos de oricât de multe prize în perete iar apoi cumperi o singură ramă care să le înconjoare frumos.

Mbuuun. Deci am pus Gewiss peste tot. Plastic tare, glossy, pe care nu se văd așa urât amprentele. Prizele sunt excelente. Întrerupătoarele simple sunt ok. Întrerupătoarele duble însă…

Mai întâi s-a blocat cel din dormitorul nostru. Am zis că poate n-o fi fost fixat bine în perete sau stătea în tensiune sau ceva. Dă-i, desfă-l, refă conexiuni, montează-l la loc. Apoi s-a blocat (și prin blocat mă refer la faptul că nu se mai poate apăsa butonul și lumina rămâne aprinsă) cel de la baia mare. Am zis că poate am apăsat noi strâmb pe el sau că l-am bruscat (uneori apăsăm cu cotul atunci când îl ducem pe cel mic murdar din cap până în picioare pe sus până la baie). L-am desfăcut și pe acesta de 2-3 ori.

Acum 2-3 săptămâni s-a blocat și cel de la baia mică, baie care este foarte puțin folosită. Am încercat să-l forțez să se stingă și a pocnit. M-am uitat pe interiorul butonului și are o clemă ruptă, deci nu îl mai pot prinde.

Mi-am adus aminte că am mai văzut pe jos sub întrerupătorul băii mari astfel de piciorușe albe și la momentul respectiv nu știam de la ce sunt. Probabil s-au rupt și la celălalt, dar butonul mai stă cumva printr-un miracol fixat în tensiune.

În concluzie, ori sunt eu teribil de ghinionist cu întrerupătoarele, ori nu știm să apăsăm corect pe niște butoane, ori nici Legrand și nici Gewiss nu fac lucruri bune până la capăt. Probabil că următoare renovare mă întorc la întrerupătoarele turcești.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

7 comentarii la “Întrerupătoare Legrand sau Gewiss? Ambele au fost la fel de “bune” în cazul meu

  1. Mihai

    Eu am mers pe Schneider modulare, varianta Easy Styl. După jumătate de an de la montarea lor, cu doi copii și soția care nu respectă instrucțiunile (ținut de priză când scoți un ștecher, apăsat prea tare pe întrerupătoare) rezistă bine.

    Reply
    1. rdb

      Schneider Sedna, montate in 2011, inca tin bine si stau drepte. Toate sunt cu led-uri albastre, la vreo doua din ele nu se mai vede asa bine unul din led-uri, dar isi fac treaba cu brio, avand in vedere ca baietii mei le mai dau palme.

      Momentan ma uit la niste intrerupatoare cu touch, din sticla, de pe aliexpress, au ai mei de cativa ani si arata ca in prima zi.

  2. Ioan

    Poate nu am vazut bine – capacele butoanelor par afumate ceea ce nu mi se pare OK. Nu ar trebui sa existe un arc electric care sa afume !?
    Eu am Schneider de 20 ani si sunt OK . Poate din alb au devenit crem dar nu e o problema majora .

    Reply
    1. Revo Post author

      Nu știu dacă sunt afumate sau e doar praf care a pătruns pe interior.

  3. Giovani

    Si eu am Legrand Cariva in toata casa, de 13 ani si arata ca in prima zi…Dar proabil nici astea noi nu mai sunt ce au fost odata.

    Reply
  4. Dan Pavelescu

    Intotdeauna, cand am avut de ales intre Legrand si Gewiss, am cumparat Schneider Sedna. Zero probleme (am montat cateva sute pe la hotelurile din Austria si cateva acasa). Simple, bune, elegantiș.

    Reply
    1. Revo Post author

      Da, cumva am pierdut din vedere Schneider. Eh, la a treia renovare facem lucrurile cum trebuie.

Spune-ți și tu părerea: