Am testat iPhone 15 Pro. Este USB-C singura noutate?

By | October 11, 2023

Am testat iPhone 15 Pro destul de puțin timp, aproape 7 zile, dar cred că este îndeajuns încât să îmi formez o opinie cu privire la aspectele importante.

Mai întâi vă las un video, unde am vorbesc despre carcasa din titan, marginile mai subțiri, mufa USB-C, Action Button, chipset și vă spun părerea mea despre un eventual upgrade de la modelele mai vechi.

V-am spus și ce culoare aș alege dacă ar fi să-l cumpăr eu și de ce.

Și acum haideți să vă spun ce nu am mai apucat să vă spun pe video.

Camera foto a lui iPhone 15 Pro

Camera foto este foarte bună, însă după cum spuneam, nu-i o îmbunătățire majoră față de vechea generație.

Acel mod de Portrait care îți permite să focalizezi ulterior este foarte util și funcționează cu condiția ca fotografia să fie făcută cât de cât de aproape, nu să fie doar doi oameni mici undeva în poză. Este însă doar o implementare mai bună a unei tehnologii deja existente. Pe care d-abia aștept să o văd copiată și de alți producători. De asemenea, parcă algoritmul detectează un pic mai bine fundalul și reușește să separe mai bine portretul.

Apple a făcut destul de multe îmbunătățiri pe partea de post procesare însă în final acestea nu sunt super vizibile prin comparație cu modelul de anul trecut. Parcă mi s-a părut un salt un pic mai mare de la 13 la 14 decât de la 14 la 15 din punct de vedere al camerelor. It’s just slightly better.

În comparație cu S23 Ultra, mi se pare cam la același nivel din punct de vedere tehnic. Eu aș vedea lucrurile așa:

– Vrei poze cu tonuri cât mai naturale (chiar cu riscul de a fi plictisitoare unerori) și cu culori naturale? Iei iPhone.

– Vrei o cameră un picuț mai performantă în anumite aspecte? Iei S23 sau S23 Ultra.

Iată câteva sample-uri cu camera:

Și câteva zoom-uri:

Pe video sunt însă indecis cu privire la un verdict clar. În mod tradițional, iPhone-urile sunt cele mai bune pe video. Parcă filmează un pic mai smooth, parcă tonurile sunt mai aproape de adevăr, iar filmarea sLog introdusă anul acesta cu siguranță este de ajutor. Însă sLog este de ajutor doar pentru o mână de creatori de conținut. Pentru cei care chiar îl folosesc în modul “Pro”.

Totuși, mi s-a părut mai bun S23 Ultra pe partea de fotografii în condiții mai grele, cum ar fi contre jour sau în lumină slabă. Night Mode-ul de la S23 mi se pare în continuare mai bun (și mai rapid). Dar oricum, mai jos este o poză cu night mode făcută de iPhone 15 Pro. Mi se pare foarte corect executată din punct de vedere al iluminării și al detaliilor:

De asemenea, am observat că la iPhone sunt prezente ceva mai multe reflexii atunci când fotografiezi o sursă puternică de lumină cum ar fi soarele sau un bec. Din câte știu, e o problemă clasică la iPhone, și ține de modul în care sunt construite lentilele lor.

Cred însă că ambele telefoane au sisteme foto la fel de bune, iar în final diferența este făcută de software-ul telefonului și de preferințele tale și nu de hardware.

Baterie și autonomie iPhone 15 Pro

Șase zile mi se par insuficiente pentru a da un verdict clar despre baterie. Practic nici n-am apucat să instalez și să mă loghez în toate aplicațiile că a trebuit să îl dau înapoi. Feeling-ul meu este că e cam la fel ca la 14 Pro. Ar trebui să reziste o zi fără probleme.

Un avantaj al USB-C-ului este faptul că acum iPhone-ul poate fi folosit și pe post de Power Bank, și se pot încărca alte device-uri de la el. Se poate încărca un iPhone mai vechi pe Lightning (am arătat pe video). Se pot încărca și alte telefoane cu un cablu cu USB-C la ambele capete.

Îmi place că acum Apple îți spune când a fost produsă bateria, când a fost pusă pentru prima dată în funcțiune și câte cicluri de încărcare are. Este o transparență pe care mi-ar plăcea să o văd și pe Android. Găsiți aceste informații la General > About.

Am văzut însă persoane care se plâng de battery drain. Părerea mea este că aceste probleme sunt cauzate de aplicații și se vor rezolva pe măsură ce vin update-urile. Instagram-ul pare să fie calul troian aici. De când s-au certat Tim Cook cu Zuck, pare că Meta nu mai dezvoltă nativ aplicațiile pentru iOS, ci invers, pentru Android, și apoi le adaptează pentru iOS. Rezultă deci o aplicația mai prost optimizată pentru iPhone, care consumă mai multe resurse.

De aici cred că veneau și problemele de supraîncălzire raportate de diverși utilizatori. Al meu nu a avut decât un singur moment scurt când a fost un pic mai fierbinte. Nu mi s-a părut nimic ieșit din comun având în vedere că sunt utilizator vechi de Android. Eu sunt obișnuit cu aplicații care fac drain de resurse și care încing telefonul. Welcome to the real world, Apple!

Concluzie

În concluzie, iPhone 15 Pro mi se pare un telefon îmbunătățit la toate capitolele. Display un pic mai bun, cameră un pic mai bună, un pic mai ușor și așa mai departe. Cu siguranță nu este un pas înapoi la niciun capitol, iar USB-C-ul este mai mult decât binevenit. Nu sunt îmbunătățiri majore, nu sunt miracole sau inovații, dar toate aceste mici îmbunătățiri ajung să cântărească, mai ales dacă-l comparați cu versiuni mai vechi de iPhone. Da, USB Type-C este cam singura mare noutate. Probabil singurul lucru pe care i-l pot reproșa lui iPhone 15 este prin prisma faptului că Apple creează așteptări mari de fiecare dată, iar acum nu au prezentat nimic miraculos, ci doar un telefon mai bun, cu un buton nou și USB Type-C.

P.S: Vedeți că am început să pun mai mult accent pe video, iar acum clipurile video apar uneori pe canalul meu de YouTube înainte articolelor, cum este cazul de față. Clipul cu iPhone 15 a apărut miercurea trecută și d-abia acum mi-am făcut timp să scriu și pe blog. Dacă vreți să vedeți primii despre ce este vorba, dați un subscribe canalului (și activați și notificările, dacă sunteți simpatici). Săptămâna aceasta primesc un telefon super interesant, care va arăta mult mai bine pe video decât în scris sau în fotografii 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

6 comentarii la “Am testat iPhone 15 Pro. Este USB-C singura noutate?

  1. Andrei I

    Eu nu reusesc sa urmaresc filmele de prezentare pe Youtube, foarte rar ma uit… se mai intampla de multe ori sa citesc blog-urile de pe telefon din locuri publice si nu am casti la mine asa ca nici atunci nu le urmaresc, deci tot textul ramane sursa principala pentru mine.

    Reply
    1. Revo Post author

      Te înțeleg, pentru că și eu sunt cam la fel. Din această cauză nu vreau să mut conținutul exclusiv pe YouTube. Realitatea însă este că este public mare pe YouTube. Și am constatat că îmi și place să filmez/editez. Doar că nu prea am timp să le fac pe amândouă (și video pe YouTube, și articol pe blog) și atunci dacă subiectul este by default mai potrivit pentru YouTube și fac video prima dată, ajung mai greu să scriu și articolul.

  2. Adi

    Deci: un pic de nu știu ce, un pic de altceva și un pic de ….nimic. Un alt mare fâs pentru care se calcă lumea în picioare. Bine, nu toată lumea, din fericire. Bravo, Apple! Să reușești să-i amăgești an de an, e mare performanță.
    Să ne înțelegem, nu contest calitățile. Ci doar păcăleala din ultimii ani, vreo 3-4, că avem un telefon care are ceva nou. Mă aștept ca la anul să schimbe doar culoarea.

    Reply
  3. recomandarea zilei

    ti-am dat un subscribe 🙂 iar legat de iphone, mi se pare ca e prea mare valva pentru nimic insa na eu fiind pasionat strict de Samsung poate nu mi se pare prea wow acest iphone 15

    Reply
  4. dumy

    Vrei o cameră un picuț mai performantă în anumite aspecte? Iei S23 sau S23 Ultra.

    Asta e pe bune? ????

    Reply
    1. Revo Post author

      Este foarte pe bune. iPhone 15 Pro stă foarte bine la camera principală și extra bine la portrete. Procesarea fețelor scoate o poză foarte … naturală.
      Camera lui S23 Ultra stă mai bine la zoom și în lumină scăzută (cea de iPhone expune și mai mult timp și scoate și culorile un pic neadevărate – vorbim de foarte low light aici, da? adică acolo unde trebuie să stai 1-2 secunde ca să facă poze). Pe lângă asta, am observat că pe pozele făcute cu iPhone 15 apar mai multe reflexii (de la soare/becuri/surse de lumină punctiforme). Iar acele reflexii apar și pe video. E o problemă comună la iPhone, din cauza modului în care tratează ei lentilele. N-ai ce să-i faci.

Spune-ți și tu părerea: