Kingston XS1000 este un SSD extern ieftin, ușor și rapid

By | March 29, 2024

SSD-ul extern Kingston XS1000 este un gadget util din seria device-urilor cu care mi-a făcut plăcere să mă joc în ultimul timp. Modelul acesta vine în variante de 1 și 2 TB spațiu de stocare, este pe USB 3.2 Gen 2, este plug&play și este extrem de ușor.

M-am gândit să fac un video scurt ca să mai îmi țină YouTube canalul în viață 🙂

Ce este în cutie?

Cutia SSD-ului este cam de dimensiunea unei cărticele A6. În interior nu-i decât SSD-ul și un cablu USB 3.2 Gen 2, dar cu conectori USB-C la un capăt (cel care intră în SSD) și USB-A (adică din cel clasic) la capătul care intră în laptop.

Ce dimensiuni are și cât cântărește Kingston XS1000?

În timp ce-l țineam între două degete mă uitam la HDD-ul meu extern de pe birou. Este un model mai vechi, de 2 TB, care cârâie și mârâie când îl bagi în priză și cântărește probabil vreo 300 de grame doar el, și mai vine la pachet și cu un încărcător. Kingston XS 1000 este o bucățică mică de plastic ce încape în palmă și are același spațiu de stocare precum hardughia care stă la mine pe birou.

SSD-ul are o carcasă micuță, un port USB Type-C și un LED albastru care se aprinde când îl conectezi la laptop. Atât.

Are doar 29 de grame! Este efectiv mai ușor decât un ou. Este mai ușor decât multe alte lucruri. Am inclusiv un stick USB care, din metal fiind, cântărește 31 de grame.

Iar ca dimensiuni, Kingston XS1000 este puțin mai mare decât un stick. Sau puțin mai mic (dar mult mai subțire) decât un încărcător de telefon. Iată-l comparat cu diverse obiecte:

Oricum, în caz că nu era clar, am fost impresionat de cât de mic și ușor este.

Viteză Kingston XS1000

Fiind pe USB 3.2 Gen 2, teoretic, viteza maximă este de 10 Gbps, adică în practică undeva pe la 1 GB/s. Doar că trebuie întrunite două condiții pentru asta. În primul rând să ai un laptop relativ modern, cu port USB 3.2 Gen 2. Și în al doilea rând să ai un cablu USB 3.2 Gen 2. Să vă povestesc ce am pățit eu…

Prima dată l-am testat pe laptopul meu. L-am conectat, am deschis CrystalDiskMark, am dat un test și am obținut cam 400 MB/s, adică undeva pe la jumătate față de cât ar trebui. “WTF?!”, mi-am zis. Și apoi am realizat cu tristețe că laptopul meu n-are decât USB 3.2 Gen 1 și eu uitasem acest aspect.

Mbuun, m-am mutat la un laptop despre care știam sigur că are USB 3.2 Gen 2. Am conectat cablul cu care a venit SSD-ul în pachet, am rulat CrystalDiskMark și bam… tot aproximativ 400 MB/S. Dublu WTF! De ce s-a întâmplat asta? Pentru că laptopul respectiv avea USB 3.2 Gen 2, dar doar pe ieșirile cu USB-C. Ori eu conectasem cablul din pachet, care e cu mufă clasică groasă, USB-A. Așa că am comandat frumușel un cablu USB 3.2 Gen 2 cu ambele capete USB-C și în final am obținut rezultatul “as advertised”.

Am făcut și niște teste mai practice. Un test cu un fișier video de 4 GB și un test cu vreo 600 de fișiere care însumau tot vreo 4 GB. Challenge-ul a fost să apăs cât mai repede butonul de printscreen pentru că la 4GB transferul se face aproape instant și apoi fereastra dispare. Iată vitezele obținute:

Ca idee, este bine să rețineți așa. Pe USB 3.1 (cel mai comun dintre USB-uri) veți obține undeva pe la 400-450 MB/s rată de transfer, care este de fapt limitarea standardului. Pe USB 3.2 Gen 2 veți obține 1 GB/s. Adică transferați un video de 10 GB în aproximativ 10s. Ceea ce este foarte bine, având în vedere că viteza SSD-ul intern al laptopului (NVME) este de 2 GB/s. Dacă vreți musai un SSD extern cu aceeași viteză ca cel intern, există și Kingston XS2000, care atinge 2GB/s, dar e un pic mai scump.

La ce îl puteți folosi

Mie acest SSD mi se pare foarte bun pentru stocat fișiere video. Eu mă filmez într-un loc și editez în alt loc. Așa că mă ajută să iau clipurile video de câte 5-10 GB, să le pun pe acest stick, să le transfer pe laptopul de acasă și să le editez. Cred că pe viitor s-ar putea să le editez chiar de pe acest SSD, că viteza este îndeajuns de bună să permită asta. Limitarea este mai degrabă la procesorul laptopului meu 🙂

SSD-ul se poate conecta OTG și la smartphone. Dacă vrei de exemplu să scoți niște fișiere de pe telefon (poate chiar niște filmări), se poate.

Și nu în ultimul rând, SSD-ul poate fi conectat și la PS5 pentru a salva jocuri pe el. Sony recomandă un SSD de minim 5 Gbps. Acesta are 10 Gbps.

Prețuri

Vă spuneam că XS1000 există în variantele de 1TB și 2TB. Am verificat ce mai are eMAG prin stoc și cel puțin pentru varianta de 2 TB, Kingston XS1000 este cel mai ieftin SSD de brand dintre toate cele listate. Mai sunt 2-3 branduri no-name cu câteva zeci de lei mai ieftine, dar eu n-aș risca să pun datele pe așa ceva.

Oricum, prețul celui de 2TB este pe la 670 lei de la începutul anului și nu prea a intrat la reducere. Dacă-l vedeți vreodată sub 600 lei, să știți că-i ofertă bună.

Concluzie

Dacă aveți nevoie de extra spațiu de stocare pentru laptop, pentru PS5 sau dacă aveți nevoie de plimbat rapid date dintre un device sau altul, Kingston XS1000 este o soluție foarte comodă, foarte rapidă, testată de mine. Aveți însă grijă ce cablu folosiți, dacă vreți viteză maximă.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Kingston XS1000 este un SSD extern ieftin, ușor și rapid

  1. Alex Dumitru

    M-am tot uitat sa-mi cumpar un SSd extern si pana la urma am ajuns la concluzia ca mai bine imi iau un NVME + carcasa si sunt chiar multumit de alegerea facuta.

    Reply
    1. GuestStar

      De curios, ieși mai ieftin așa decât cu Kingston-ul din articol? Sau ce combinație de SSD/carcasă/cablu ai luat? Într-un timp cochetam și eu cu ideea, dar văzând cât de mic e ăsta, pare mult mai tentant.

    2. Revo Post author

      Probabil că ieși tot pe acolo ca preț. Văd că SSD Kingston NVME de 2TB este 570 lei și mai dai probabil încă 100-200 lei pe rack. Avantajul este că în cazul în care vrei să scoți SSD-ul din el și să-l bagi în laptop, vei avea viteză de NVME. Sau în cazul în care crapă un alt laptop, îi poți lua SSD-ul și îl pui în acel rack. Dezavantajul este că pe lângă conexiunea dintre cablu și SSD, mai ai un point of failure introdus la conexiunea dintre SSD și rack.

Spune-ți și tu părerea: