Mă joc cu un laptop cu display OLED și îmi cam place (Asus Zenbook 14 OLED)

By | September 30, 2022

Vă spuneam mai demult că ASUS are de gând să pună display-uri OLED pe laptopurile lor mid to high end. A sosit și la mine un Asus Zenbook 14 OLED, UX3402Z pe numele lui de cod. L-am folosit în paralel cu celelalte două laptopuri ale mele, am făcut o comparație la display-uri și mă declar încântat. Sper ca de acum încolo să găsim astfel de display-uri pe toate laptopurile.

Specificații ASUS ZenBook UX3402Z

  • Display OLED de 14″ de 550 niți, format 16:10 cu rezoluție 2.8K și refresh rate de 90 Hz;
  • Procesor Intel Core i7 generația a 12-a cu 12 core-uri și frecvență maximă de 4.7 GHz (i7-1260P);
  • Placă video integrată Intel Iris Xe;
  • SSD de 512 GB PCIe 4.0
  • 16 GB DDR5;
  • WiFi 6, Bluetooth 5.2;
  • Porturi: 1 X USB 3.2, 2 x Thunderbolt 4, un HDMI, un slot de card microSD și un jack;
  • Tastatură Ergolift cu deschidere 180 grade, NumberPad 2.0, senzor de amprentă în butonul de power;
  • Baterie cu 4 celule de 75Wh;
  • Carcasă din aluminiu, grosime 16.9 mm, greutate 1.39 kg;
  • Preț: 6.300 lei la PC Garage

Design

Laptopul este construit din aluminiu și ASUS se laudă că are “US Military Grade Durability”. Carcasa este mată iar pe capac are doar niște linii discrete glossy, despre care ASUS spune că au ca inspirație Kintsugi.

Știu, e un nume nefericit în română, dar se referă la arta japoneză de a repara/lipi diverse ceramice prin lăcuire. În rest, doar un font subtil care anunță că-i un “Asus Zenbook” în partea de jos a carcasei. Mi-a plăcut această idee și îmi place și cum se reflectă lumina în acele linii. Doar balamalele tastaturii sunt de un albastru glossy, care mi se pare că oferă un contrast bun.

 

Jocul acela de lumini cu liniile cred că se vede cel mai bine aici:

asus zenbook UX3402ZIată-l și deschis:

asus zenbook oled

Tastatura este ok ca feeling-ul. Chiar mi-a plăcut în mod deosebit, dar nu aș ști să descriu ce o face bună:

tastatura asus zenbook 14 oled

ASUS spune că și tastatura și capacul laptopului sunt tratate cu o substanță hidrofobă care ar trebui să împiedice amprentele să se vadă urât. Tot se văd. Nu așa de urât ca pe o carcasă glossy, dar se văd mai ales în zona în care rezemi podul palmei.

Iată laptopul și din laterale, ca să vedeți dispunerea porturilor:

Aici e singurul lucru cu care nu sunt de acord. Pe partea stângă are doar un singur port USB, iar pe partea dreaptă tot restul, inclusiv cele două porturi Thunderbolt prin care se poate încărca. Aș fi preferat să mai aibă măcar un alt port USB pe stânga ca să fie mai echilibrat, dacă nu cumva și mufa de încărcare. De regulă prefer să nu am prea multe porturi pe partea dreaptă, pentru că în dreapta țin mouse-ul. Eu fac parte din categoria celor care preferă întotdeauna mouse în loc de trackpad.

În fine, iată alt element de design care mi-a plăcut. Acel capăt circular al balamalei:

laptop asus zenbook 14 pareri

Display

Așa cum era de așteptat, display-ul este partea centrală a acestui laptop. Este un OLED de la Samsung, cu mega contrast (1 milion la 1), certificat VESA DisplayHDR 500 True Black și 100% acoperire DCI-P3, certificat Pantone și toate cele. Asus spune pe pagina lor de prezentare că cei 550 niți OLED sunt echivalenții a 724 niți de LCD. Behold:

După cum știți, display-urile OLED sunt mai pretențioase și există acel risc de burn in. ASUS și Samsung au implementat tot felul de tehnologii care să prevină burn-in-ul și nu am îndoieli că le-a și reușit. Laptopul vine presetat pe dark mode, luminozitatea display-ului scade automat după 5 minute de nefolosire iar după 30 de minute de stat degeaba intră și un screen-saver în acțiune. Chiar și în cazul în care sunt anumiți pixeli care se degradează, Samsung are un algoritm integrat în display, care mărește curentul care trece prin pixelii îmbătrâniți, astfel încât culoarea să fie reprodusă cu fidelitate și uniform.

Ce înseamnă asta în practică? Culori foarte bine reproduse și parcă un pic mai … calde. Conform ASUS, display-ul respectiv elimină cam 70% din lumina albastră față de display-urile LCD.

Pe mine contrastul m-a impresionat cel mai mult și m-a făcut să îmi dau seama ce calitate slabă am eu la display-ul meu LCD de la unul dintre laptopuri. De exemplu la laptopul despre care vorbesc uneori nu văd scroll bar-ul din dreapta de tot de la Chrome, pentru că deștepții de la Google s-au gândit să-l facă gri pe fond gri. La fel, prin meniurile de setări ale Windows-ului, unele tickere sau slidere nu se disting bine de fundal pe o temă mai light.

L-am și pus lângă acel laptop și am dat la maxim luminozitatea la ambele, cu același wallpaper, ca să văd diferența între 550 niți OLED și vreo 250 niți LCD:

Nu știu dacă în poză se vede așa bine, însă diferența mi se pare enormă. Și la luminozitate și la culorile reproduse.

Și mai e un aspect important: luminozitatea minimă. Iată cât de mult se închide OLED-ul față de LCD:

De ce este importantă chestia asta? Pentru că asta ajută la contrast și la culori mai bune. Capacitatea de a scădea luminozitatea din spatele pixelilor creează un contrast mult mai bun și un negru mult mai negru.

L-am scos și afară. Mi s-a părut luminos pentru că îl compar automat cu display-uri mai proaste. Nu știu cum ar fi însă comparat cu un Mac.

Foarte mișto display-ul pentru orice. De la filme și până la editare de fotografii. Poate chiar și niște jocuri light, având în vedere acei 90 Hz.

Experiență de utilizare

În rest, bine închegat laptopul. Coolerul stă pornit mai tot timpul, dar n-ai ce să-i faci, e cu Intel. Stocare rapidă (până la 6500 MB/s pe PCIe 4.0), 16 GB DDR5, WiFi 6E și încărcare pe USB Type C.

Îi dau puncte bonus pentru că pe webcam se pot aplica din setările laptopului funcții de blurare a fundalului, optimizare de lumină și reducere de zgomot. De asemenea, microfonul laptopului are algoritm de noise canceling, ca să nu te audă ceilalți ca și cum ai vorbi din conservă. Dacă stați mult pe Zoom sau în call-uri, s-ar putea să vă intereseze.

De baterie/autonomie nu prea am ce să zic pentru că autonomia depinde foarte mult de stilul de folosire, pe cât este setată luminozitatea, pe ce profil de performanță este, ce aplicații rulează în background șamd. Asus spune că autonomia ar trebui să fie de 18 ore. Also, se încarcă rapid până la 60% în 49 de minute.

Mufa de încărcare este celălalt aspect care îmi place maxim la acest laptop. Fiind pe USB Type C îl poți încărca de la orice. De la chargerul lui original de 65W, de la chargerul smartphone-ului sau chiar de la o baterie externă sau la un adaptor de mașină, dacă au Power Delivery. Partea cu încărcarea de la bateria externă mi se pare cea mai utilă, pentru că în cazuri neprevăzute (de exemplu dacă-ți întârzie avionul în aeroport), nu trebuie să stai să vânezi o priză.

În concluzie, probabil că următorul meu laptop va fi cu OLED și încărcare pe Type C. Am prieteni care au deja monitoare OLED de ceva timp și sunt mulțumiți, deci nu-mi pun probleme de fiabilitate. Iar USB Type C neapărat pentru că m-am lovit de prea multe ori de lipsa prizei în camere de hotel sau de prize poziționate foarte prost, așa că pe viitor vreau să am mai multă libertate la acest capitol.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: