Aveți un laptop de gaming cu procesor AMD? Păreri? Cum se comportă?

By | June 16, 2021

Deși am început pe AMD, mie întotdeauna mi-a plăcut de Intel. Nu știu de ce, poate din cauză că mă enerva nomenclatura celor de la AMD, care la început (când aveam eu Athlon), scriau ceva de genul Athlon 2200+ deși frecvența reală era mai mică. Anyway, ulterior a trecut și Intel la chestii de genul “frecvență turbo 4.1 GHz”, deși în realitate nu trece de 2.4 niciodată, că intră în throttling.

Eh, acum situația este complet pe invers. Am un gaming laptop cu Intel și îi admir pe cei de la AMD, pentru felul în care s-au ridicat din cenușă. Tot respectul meu pentru Intel a pierit când am văzut cum s-au culcat pe o ureche pe fondul declinului AMD, cum au încercat să tragă mâța de coadă, să distragă atenția, să încerce să negocieze pe poziție de forță și cum acum se dau de ceasul morții, că nu le-a ieșit schema.

Acum AMD este la arhitectură pe 7nm iar Intel încă se chinuie cu 14 nm. Iar problemele sunt aceleași ca pe vremea Pentium-ului. Este de ajuns să deschizi notepad-ul ca procesorul se duce la 96 de grade celsius și intră în throttling, limitând frecvența. Țin minte nopțile fierbinți de vară din dormitorul în care mi-am petrecut adolescența. Nu aveam A/C în dormitor, stăteam cu comprese de apă rece lângă Pentium 531 și-l rugam să nu se restarteze, ca să pot termina și eu un o misiune din Half Life 2. Măcar era bun iarna, până dădea RADET drumul la căldură.

Cu laptopul pe care îl am acum e mai ok, aș minți dacă m-aș plânge de el. În modul desktop e ok. Dar tot simt că procesorul este bottleneck-ul întregului sistem din cauza temperaturii.

Și dacă acum 3-4 ani nici nu se punea vorba de laptopuri cu AMD, am văzut că acum au apărut foarte multe laptopuri cu Ryzen. Raportul este cam 2:1 Intel vs AMD. Sunt curios dacă a trecut cineva pe un gaming laptop cu Ryzen și cum este în comparație cu Intel-ul? Tot la fel de fierbinte? Tot la fel de rapid intră în throttling? Oare din punct de vedere al autonomiei cum stă?

Dacă ați făcut trecerea, scrieți-mi și mie, că sunt tare curios de diferențe. Cine știe, poate fac și eu trecerea la Ryzen.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “Aveți un laptop de gaming cu procesor AMD? Păreri? Cum se comportă?

  1. Iulian

    Am un Asus ROG Strix G15 cu Ryzen 5900 si GTX 3070. Da vin de pe un Asus ROG Intel gen 8 cu un GTX 2070. Știu că nu se compara. Il am de cateva zile. Momentan joc CoD BOCW cu vreo 80 fps si BF V cu vreo 130 de fps pe full HD Ultra. Ideea e că nu imi pare rau de trecerea la Ryzen.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: