Noile laptopuri ASUS 2022 și o scurtă poveste despre spațiul cosmic de la Dumitru Prunariu

By | February 25, 2022

ASUS a lansat în România noile laptopuri pentru 2022. Am văzut practic cam toate noutățile pe care le-au anunțat la CES. Ca de obicei, au venit și cu câteva extravaganțe.

Iar pentru una dintre extravaganțe a făcut introducerea chiar domnul Dumitru Prunariu. Am mai fost la o întâlnire în prezența domnului, însă a fost prima dată când l-am auzit pe viu vorbind mai mult despre călătoria sa.

Discuția a pornit de la forțele la care sunt supuse corpurile și obiectele în timpul ascensiunii unei rachete către Spațiu. Știam din filme că suprasarcina de 3G nu-i floare de ureche, dar parcă altfel o înțelegi când ți-o povestește un om care a trăit-o. Iar pe lângă acea presiune în cabină se mai adaugă și zgâlțâitul produs de mecanismul de corectare a traiectoriei rachetei purtătoare, care se resimte până la a treia treaptă de separare.

Sunt foarte curios cum te simți după ce corpul tău simte de 3 ori mai multă presiune decât în mod normal, iar apoi, brusc, ajungi în imponderabilitate. Dl Prunariu spunea că nu mai există presiunea exercitată asupra organelor și că totul se simte altfel. Sângele se urcă mai mult către cap și gustul, mirosul și auzul se schimbă.

Din păcate la bord nu a existat un aparat foto digital (de video nici nu mai vorbim), pentru a documenta mai bine călătoria. Dl Prunariu avea un Canon și în misiune se folosea un Hasselblad, ambele pe film. Acum există inclusiv internet și probabil ați văzut ce steam-uri impecabile au fost de la lansările NASA și SpaceX. Și laptopuri.

Asus a trimis primul laptop în spațiu în 1998, la bordul stației spațiale Mir. Un astronaut a folosit atunci modelul P6300 mai bine de 600 de zile și s-a declarat mulțumit. În caz că întrebați, din poze pare că rula Windows ’98 🙂

Anul acesta ASUS aniversează 25 de ani de la primul laptop trimis de ei în spațiu printr-un model aniversar: Zenbook 14X OLED Space Edition (UX5401ZAS este codul modelului).

Bineînțeles, laptopul este finisat cu tematică spațială pe capac și pe palm rest, iar culoarea în care este disponibil se numește: Zero-G Titanium. Pe capac are și un mic display monocrom de 3.5″ care poate afișa fie niște animații sau text, fie informații precum oră, data sau procentul bateriei. Foarte utile pentru … emm … cei din jurul tău.

Practic ce este inedit la acest laptop este că deși are un design super slim și elegant, este super solid. Este capabil să reziste la vibrații extreme, în condiții de 4 ori mai exigente decât testele standard de nivel militar (este testat conform US Space Systems Command Standard SMC-S-016A). În plus, este capabil să funcționeze în condiții climatice extreme, peste cerințele Military Grade. Poate rezista și funcționa în condiții de frig extrem, de la – 24°C la medii extrem de calde, de până la 61°C.

Sub capotă are i7 din seria H, grafică Intel Iris Xe, 16 GB RAM, SSD PCIe 4.0 și WiFi 6E. Ecranul e de format 16:10, 2,8K OLED 90Hz validat PANTONE și certificat DisplayHDR True Black 500, cu un gamut DCI-P3 de 100% și există și în varianta touch și în varianta non-touch. Și la sunet stă bine, cu certificări de la Harman Kardon și Dolby Atmos.

Prețul pentru această ediție interplanetară va fi undeva la 7.000 lei în România.

Există și alte modele în serie, toate cu OLED, în format “Flip” și “Non Flip”. Iată-le mai jos:

(Sorry for the crappy images, stăteam mai în spatele sălii și am făcut poză cu zoom 3x pe întuneric, sub un unghi)

Alte repere pentru serie? Aprox 1.4 kg greutate, destul de slim, între 15.9 și  16.9 mm în funcție de model, bezel foarte subțire pentru display. Din punct de vedere al configurațiilor, procesor până la maxim Core i7 generația 12 sau R7 AMD Cezanne H, placă integrată Iris Xe sau MX450 dedicată, maxim 1 TB SSD PCIe 4.0×4, max 16 GB DDR.

Cei de la ASUS sunt destul de mândri și pentru sistemul de răcire al noilor laptopuri. Au mărit numărul de pale ale cooler-elor și în funcție de model unele sunt dual-fan cu 83 de pale super-subțiri și curbate un pic diferit față de până acum, sau single-fan cu 90 de pale.

Laptopuri ASUS de Gaming în 2022

Aici ASUS a mers pe două direcții. În primul rând au pus DD5 pe toate modelele și în al doilea rând au integrat o soluție de răcire cu “metal lichid” de la Thermal Grizzly. Eu am glumit spunând că au pus niște șpan în pasta termoconductoare, însă se pare că nu-i așa. It’s actually liquid metal. Și se pare că-i destul de dificil de implementat tehnologia asta pentru că deh … metalul mai conduce uneori și electricitate. Și nu vrei să-ți facă niște contacte aiurea procesorul.

 

Răcirea mai eficientă le permite să fie și mai silențioase, evident. Iar în Armoury Crate au băgat niște scenarii pentru a limita zgomotul produs de laptop.

Altceva? Au inventat și termenul de “ROG Nebula Display” și “ROG Nebula Display HDR”. Practic niște display-uri foarte bune pe laptop-urile mai de top. Color depth pe 8 sau 10 biți, până la 240Hz refresh, rată mică de răspuns (3ms), VRR Adaptiv, super luminozitate, între 500 și 1100 niți și MUX Switch, pentru a dezactiva complet placa video de pe CPU în jocuri, astfel încât GPU să trimită frame-urile direct la display, și să nu le mai routeze prin CPU.

So without further ado … Iată lineup-ul.

ROG Strix Scar

Cel din poză este cel de 17″. Ditamai animalul. Mi-a plăcut finisajul mat și faptul că plasticul din zona dreapta sus a tastaturii este ușor translucid, așa că se văd subtil o parte din componente.

 

Rog Strix G

Cu rama carcasei disponibilă în trei culori fluorescente.

ROG Zephyrus G14

Ăla alb cu capac perforat și cu luminițe!

ROG Zephyrus Duo 16

Ăla cu două display-uri și cu luminozitate babană:

ROG Flow Z13

Tableta. Eh, aici este vorba despre ceva nou. Este practic un laptop-tabletă-de-gaming cum nu am mai văzut. O tabletă cu core i9 și RTX 3050 Ti. Este disponibilă bineînțeles în mai multe configurații (4 la număr), dintre care una este fără placă video dedicată. I se poate atașa placa video portabilă (ROG XG Mobile).

Mie mi s-a părut cam groasă. Mai groasă decât mă așteptam (12 mm grosime și 1.1 kg), dar înțeleg de ce. Practic toate componentele sunt în spatele display-ului și nu aveau cum să le pună sub tastatură. E un dispozitiv inedit. Dacă ar fi să aleg ceva ce mi-a plăcut la ea, este acel decupaj prin care cred că se vede o plăcuță de memorie.

In other news, ASUS spune că în anul 2021 prețul mediu plătit de clienți pe un laptop a crescut la 3.300 lei iar pe unul de de gaming a crescut la 4.500 lei. Cam 20% din modelele vândute au fost cu display OLED iar configurațiile cu Intel s-au vândut majoritar, cu vreo 20% cotă. Nu neapărat pentru că oamenii au vrut numai Intel, ci pentru că AMD a avut probleme cu lanțul de aprovizionare, așa că au livrat puține procesoare și drept urmare au ajuns puține și în România.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: