Nu înțeleg ce speră Putin să obțină pe mai departe

By | February 24, 2022

Eu fac parte dintre cei care nu se așteptau ca Putin să intre în Ucraina. Dacă m-ai fi întrebat acum o săptămână, ți-aș fi spus că ăsta este stilul lui Putin de negociere și că doar își bate joc de occident. Face pe nebunul și cere cât mai mult, în speranța că va obține cel puțin cele două regiuni.

Singurul pitic care nu mă lăsa în pace era legat de vârsta la care se află, vârstă la care speram să nu-l apuce vreo criză de identitate și să simtă nevoia să mai trăiască un pic periculos sau – mai rău – să vrea să își lase o amprentă mai mare asupra istoriei. Pentru el nu mai este de mult vorba despre bani ci despre putere. Aș fi zis așadar că sunt vreo 60% șanse ca Putin să nu facă nimic și vreo 40% să se întâmple ceva.

Credeam că lucrurile s-au terminat odată cu recunoașterea celor două regiuni. Putin a negociat mai dur și mai mult, va anexa cele două regiuni și cu asta basta. Ucrainienii se vor plânge un pic și în același timp le va fi frică să facă vreo manevră. Se vor face hashtag-uri cu #unițisalvămucraina, NATO nu va interveni ci doar va condamna dur și va impune niște sancțiuni și gata. End of story. Tiranul mai câștigă un pic de teritoriu, ceilalți îl urăsc un pic mai mult.

Nu mi-aș fi imaginat însă vreodată că va ataca restul Ucrainei în halul ăsta. Nu îmi imaginam că o să bombardeze inclusiv aeroportul din Kiev. Singurul lucru pe care îl pot spera este că NATO să fi luat cu adevărat în calcul această variantă și să aibă un plan pentru ea. Din păcate sunt conștient că NATO nu va face prea multe, că n-au cum să apere o țară care nu este membră NATO. Și nici nu cred că mi-aș dori ca NATO să zică “trimite-ți-i și pe băieții ăia din România să dea cu bățul în Putin”. Și mai vreau să cred că Putin nu va avea tupeul să se atingă și de o țară membră NATO, chiar și “din greșeală”.

Sper din tot sufletul ca NATO, EU și SUA să găsească un mod în care să-i dea planurile peste cap și să-l facă să piardă (măcar economic) mai mult decât și-ar fi imaginat.

Totuși … un lucru nu mi-e clar. Ce mai vrea acum cu adevărat Putin? A obținut ceea ce a cerut de la început și cu toate acestea a mers mai departe și a atacat. Nu mai înțeleg nimic. Nu am văzut până acum o analiză clară care să mă lămurească cu privire la intențiile lui din acest punct încolo. Cumva asta mă enervează, incertitudinea.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Nu înțeleg ce speră Putin să obțină pe mai departe

  1. Dan

    Putin a fost cu spatele la zid – a tot adunat armată la graniță și dacă nu făcea ceva cu ea părea că e slab, că a dat înapoi. Așa se dă mare și probabil obiectivul lui este schimbarea regimului din Ucraina (un guvern pro-rus). Nu cred că are șanse, ucraineenii sunt și ei încrâncenați să reziste.
    Marea problemă este un stat pro-occidental de succes chiar la granița cu Rusia. Asta ar demonstra cu claritate că politicile populiste sunt ineficiente – sărăcia din Rusia este inexplicabilă în condițiile în care are bogății minerale efectiv cele mai mari din lume.

    Reply
  2. Alex

    Putin nu e nebun după cum mulți spun, el operează după alte valori decât noi și Europa de Vest. Pe cei din vest adormiți de zeci de ani îi înțeleg, dar noi ar trebui să știm mai bine. Mie mi-e clar că Putin a plănuit totul de la început. Inclusiv indecizia Vestului care nu știe acum ce să facă în timp ce ucrainenii mor apărându-și țara. Pentru el, ucrainenii sunt tot niște ruși, doar că mai neascultători, așa că trebuie puși cu botul pe labe. Guvern marionetă la Kiev, apoi atenția spre restul țărilor din jur care nu sunt membre NATO. Guverne prietene cu Moscova și în aceste țari – cu forța dacă nu înțeleg de bună voie de unde bate vântul, cu pretexte gen minoritatea rusă trebuie protejată etc. Vezi Republica Moldova. Mai exact refacerea URSS pe cât posibil.
    După asta urmează ceea ce Rusia consideră că trebuie să fie zona ei de influență adică inclusiv noi. Da, știu – UE, NATO bla bla. Nu vom fi atacați direct bineînțeles, vor fi atacuri cibernetice, ferme de troli, spionaj, informații false, “idioți utili”, sabotaje, orice posibil ca să slăbești un stat și ca opinia publică să se întoarcă împotriva UE și a americanilor. O să înceapă cu “eu nu spun că rușii sunt sfinți dar uite ce fac americanii și UE” și o să se ajungă la “numai rușii ne mai pot salva la iarnă că ne dau gaz ieftin”. Plus ceva naționalism și populism bineînțeles și ghici ce – așa cum s-a intrat în NATO și UE se poate și ieși. Și abia atunci va începe distracția cu adevărat.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: