Mi-am instalat o aplicație de avertizare la expunerea la Coronavirus

By | November 30, 2020

Undeva prin aprilie, când vesticii s-a prins că este nasoală situația cu COVID19, a apărut o modalitate de a fi avertizat când ai intrat în contact cu cineva care a fost confirmat cu Coronavirus. Acea modalitate a debutat sub forma unei aplicații care emitea un un token pe Bluetooth și în același timp înregistra token-urile celor care aveau aplicația instalată și cu care te întâlneai. Dacă un utilizator află că are COVID19, introduce acest lucru în aplicația sa, iar acel mesaj ajungea anonim la toate celelalte persoane care au fost în contact cu tine în ultimele zile. Ulterior această metodă a fost adoptată de mai multe țări și introdusă ca funcționalitate direct în Android și iOS.

Nu și la noi însă. La noi d-abia acum a apărut o astfel de variantă, sub forma aplicației First Contact, care din păcate deocamdată există doar pentru Android. Am instalat-o și eu joia trecută și tot procesul este foarte simplu. Nu trebuie decât să o instalezi și să îi dai permisiunea de a accesa Bluetooth-ul. Apoi trebuie să ții Bluetooth-ul activ în permanent, iar aplicația va rămâne în background. E un mesaj tip notificare care este prezent mereu cât timp aplicația este funcțională. Nu trebuie să vă faceți griji în privința consumului de baterie, deoarece versiunile moderne de Bluetooth nu mai consumă bateria ca pe vremuri. Ca să fiu sincer, eu n-am observat o scădere a autonomiei de când folosesc aplicația.

Totul este anonim, în log-uri nu îți arată decât ora și modelele de telefoane ale căror token-uri le-ai recepționat, nu și nume sau alte detalii. Iar cei care sunt pozitivi trebuie să încarce un document medical din care să reiasă acest lucru, pentru ca alerta să plece către ceilalți.

aplicație expunere coronavirus

 

Succesul aplicației depinde însă de numărul de instalări. Degeaba o am eu instalată, dacă nu o mai au decât alte două persoane din tot Bucureștiul. Așa că sfatul meu este s-o instalați și s-o folosiți.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Mi-am instalat o aplicație de avertizare la expunerea la Coronavirus

  1. SirNeo

    Prea multe aplicatii si prea inutile daca se bazeaza pe faptul ca utilizatorii sa isi incarce singuri ceritificat de covid.
    Plus ca la noi nu prea se elibereaza certificatul ala de covid

    Reply
    1. Revo Post author

      Păi cred că e de ajuns un act medical de la testare, nu un certificat specific. DreamLab este aplicația de la Vodafone, care folosește puterea de procesare a telefonului pentru research pentru COVID-19 și cancer?

  2. SirNeo

    O aplicatia faina pe care o folosesc dinainte de Covid dar pe care incerc sa o promovez cat mai mult in ultima vreme este DreamLab. Fa un mic reserach si poate isi face loc si un articol separat 🙂

    Reply
    1. SirNeo

      Da, exact aia e aplicatia.
      Un fel de BOINC facut pentru telefoanele mobile, facut de Fundatia Vodafone.

Spune-ți și tu părerea: