Am testat un mop electric cordless de la Kärcher. Genul de produs de care nu știai că ai nevoie

By | March 7, 2023

Kärcher FC 7 este genul de produs pe care nu prea știi cum să-l descrii, pentru că efectiv Kärcher a creat o categorie nouă de produse prin aceste device-uri. Dacă i-aș spune “aparat de curățat podele”, așa cum scrie pe site-ul lor, mi se pare că este o descriere prea generică și care nu spune cu adevărat ce face acest aparat. Nici mop electric nu este de ajuns, pentru că aparatul are și rol de aspirare. Este un dispozitiv care combină ceva de la un mop (wireless!) cu ceva de la un aspirator (deși nu aspiră propriu-zis), astfel încât să-ți facă ție munca mai ușoară. Mult mai ușoară. Nouă ne-a rezolvat o problemă și ne-a scutit o grămadă de timp. Să vă explic.

Una dintre greșelile pe care le-am făcut la renovare a fost gresia pe care am ales-o pentru bucătărie și hol. Am vrut o gresie care să nu fie lucioasă, care să nu aibă o culoare închisă și care să nu fie nici maro și nici gri. Am ales o gresie rugoasă, de exterior, pentru că era efectiv singurul model care se potrivea cerințelor noastre. Ne place cum arată, dar doar să nu fii nevoit s-o cureți.

Pentru că atunci când cade ceva pe ea, efectiv intră în acei pori și dacă nu ai curățat imediat, mult noroc să o mai cureți după. Ne-am învățat să o curățăm imediat dacă am dat pe jos cafea, rodie, un pic de sos de roșii sau orice este un pic mai păstos (humus, supe creme șamd). Și o perioadă a fost realizabil scenariul acesta. Până când am început diversificarea și am ajuns să stăm în permanență cu mopul și cu găleata de apă în bucătărie. Apoi am pus o protecție de pardoseală de la IKEA în zona unde sărea cea mai multă mâncare. Apoi a devenit din ce în ce mai dificil să curățăm, pentru că cineva a început să mișune și nu mai puteam lăsa găleata cu apă a mopului acolo.

Enter Kärcher FC 7, care este conceput pentru a curăța podele de gresie, parchet, linoleum, orice podea care nu este sensibilă la apă.

karcher fc7

Cum funcționează mopul electric Kärcher FC 7?

Deși pare un device ușor intimidant și relativ greu (trebui să te încordezi un pic ca să-l ridici într-o singură mână), este destul de ușor de folosit. Mopul are un mâner pe care se află butonul de pornire, selectorul pentru una dintre cele două viteze de spălare/aspirare, butonul “Turbo”, indicatorul de baterie și câte un indicator pentru cele două rezervoare. Un indicator îți spune când rezervorul de apă curată este gol (MIN), celălalt indicator îți spune când rezervorul de apă murdară este plin (MAX).

karcher fc 7

Ce mi s-a părut cel mai nemțesc lucru posibil la acest dispozitiv? Faptul că mânerul este conceput în așa fel încât să poată fi înclinat (așa cum este și normal), dar greutatea lui este foarte bine calculată astfel încât atunci când îl pui în poziție verticală, mânerul să rămână așa. Astfel că îl poți lăsa oriunde în poziție verticală, nu este nevoie să-l sprijini de ceva. Chestia asta mi se pare că ajută foarte mult și scutește timp, pentru că dacă vrei să dai un scaun la o parte ca să mopuiești pe sub el, nu trebui să cauți o suprafață de care să sprijini mopul. Dacă vrei neapărat să-l sprijini însă, mânerul are un cauciuc care să împiedice alunecarea fix în zona în care l-ai sprijini.

mop electric karcher fc7

Karcher FC7 Are un rezervor de 400 ml pentru apă curată și/sau detergent (pe mâner):

Și unul de 200 ml pentru mizerie și apa reziduală (jos, la bază):

perii karcher fc7

În afară de asta, mai are 4 perii rotative, care pot fi demontate și spălate la mașina de spălat rufe. Se demontează foarte ușor, pur și simplu rotești de un mâner într-o direcție și tragi de ele spre exterior. Apoi cele 4 perii au fiecare câte o culoare care corespunde cu câte o culoare de pe bază, astfel încât să știi în ce loc să le pui după ce le-ai spălat. Și partea bună este că nici măcar nu trebuie să aștepți să se usuce după ce le-ai spălat 😀

Mopul are și două filtre, care sunt de fapt ca niște pieptene cu dinți de metal, care au rolul de a reține mizeria și de a o împiedica să ajungă în rezervorul de apă uzată.

Cât timp nu folosești mopul, îl poți pune pe o bază dreptunghiulară de plastic (parking station). Rolul ei este să rețină apa, în caz că se scurge ceva din mop. noi l-am ținut întotdeauna pe această bază însă n-am găsit niciodată apă scursă mai mult de câteva picături.

Ca să-l pornești, trebuie doar să înclini un pic mânerul și odată ce apeși pe buton, periile încep să se învârtă, iar mopul îți trage ușor mâna în direcția de rotație a periilor. Mișcarea de mopuire este în continuu înainte și înapoi, aceeași ca atunci când dai cu aspiratorul.

Kärcher recomandă ca la finalul curățării să fie clătite periile. Se pune mopul pe baza de plastic cu rezervorul de apă plin și cu cel de apă reziduală gol, se apasă simultan două butoane iar periile se rotesc și se limpezesc singure.

Cum l-am folosit noi?

Mopul nu aspiră efectiv, dar periile sunt umede și rețin mizerie precum pământ, pietricele mici, zaț de cafea, firimituri de pâine, făină, fulgi de ovăz, condimente gen cimbru, oregano și diverse lichide care se varsă. Obiectele mari precum șuruburile, pietrele sau piesele de la jucării ar trebui îndepărtate înainte, pentru a nu bloca mopul. Probabil nici boabe cafea, fasole sau mazăre nu ar trebui să-i stea în cale.

Suprafața rămâne foarte puțin umedă. Dacă ai folosit mopul pe viteza 1 și ai dat o singură dată pe o suprafață, podeaua se usucă în aproximativ 30 de secunde și poți intra pe unde ai dat cu mopul fără să te uzi pe picioare. Aici mi se pare că iar e un avantaj durata mică de așteptare până se usucă.

Dacă îl folosești pe viteza a doua sau insiști cu funcția “Turbo” într-o zonă unde este mizerie mai rezistentă, lasă un pic de umezeală, dar tot mi se pare mai puțină decât ce rămâne după ce dai cu un mop clasic.

Zgomotul pe care îl face este mult mai mic decât cel pe care îl face un aspirator, apropo. Îl poți folosi și în toiul nopții.

Am testat Kärcher FC 7 cu periile standard, multi-suprafață. Pe parchet curăță orice. La fel și pe gresia lucioasă din băi. Însă cu aceste perii aș spune că nu aș recomanda mopul pentru a curăța mizerie rezistentă sau pete învechite, ci pentru a întreține podelele curate, mai ales în scenariul nostru, cu gresia rugoasă. Poți să cureți o suprafață dură foarte murdară și de la zero, dar mi se pare că durează relativ mult. Mai există și perii pentru podele dure (așa cum este gresia noastră) și probabil că acelea curăță mult mai rapid murdăria învechită.

În majoritatea timpului l-am folosit doar cu apă, fără detergent. Însă Kärcher vinde și soluții de curățare pe care le poți pune în rezervorul de apă curată:

Pe ambele scrie RM536. Probabil că una este varianta mai concentrată și cealaltă direct diluată, gata de pus în rezervor. De curățat mi se pare că mopul se descurcă și fără detergent, însă soluțiile acestea miros senzațional, a primăvară și aer proaspăt.

L-am folosit cu spor în bucătărie, holuri, băi și balcon. A fost de mare folos în sezonul rece, când încălțările lăsau urme pe hol, până să ne descălțăm.

Cât timp nu l-am folosit l-am ținut în spatele ușii din bucătărie. Nu mi se pare că ocupă atât de mult loc:

Noi nu l-am clătit de fiecare dată când am terminat de mopuit și uneori nici apa reziduală nu am aruncat-o imediat. Însă nu este recomandat să lași acea apă acolo mai mult de 2-3 zile, pentru că se vor aduna bacterii și data viitoare când îl vei folosi, vei simți un miros ciudat. Încă ceva ce mi-a plăcut (deși nu am făcut asta): dacă n-ai chef să speli de mână rezervorul de apă uzată, îl poți băga cu totul la mașina de spălat vase.

L-am folosit timp de două luni de vreo 2-3 ori pe zi. De regulă puteam curăța toată bucătăria (estimez că vreo 9 mp) fără să fie nevoie să golim rezervorul de apă uzată. Uneori a trebuit să aruncăm apa reziduală și de 2-3 ori în timp ce îl foloseam (când am dat și prin băi sau holuri), alte ori am aruncat acea apă la 2-3 zile. Am curățat o singură dată filtrele acelea ca pieptenele și am spălat de două ori periile la mașina de spălat.

Cât ține bateria? Nici nu contează. Aș spune că nu bateria e principala limitare a aparatului, în caz că vă imaginați că vreți să dați cu el și trebuie să vă opriți ca să-l încărcați. Bateria ține atât de mult încât nici nu mai contează. Noi l-am încărcat cam o dată pe lună. Durata de folosire continuă este condiționată de rezervoare. Fie cel de apă curată, care se golește, fie de cel de apă reziduală, care se umple.

Imaginați-vă însă cât de rapid este acest mop față de varianta clasică. La mop + găleată trebuie să umpli găleata cu apă, să uzi mopul, să storci, să dai cu el pe podea, să-l uzi din nou, să storci, să verși apa murdară și apoi să aștepți să se usuce podeaua. Cu acest mop ai dat rapid de 5-10 ori înainte-înapoi și ai curățat podeaua. Cureți podeaua mai repede decât aștepți să se umple găleata cu apă pentru un mop normal.

Concluzie

În concluzie, o să spun că inițial nu m-a încântat ideea de a testa acest mop pentru că mi s-a părut un device foarte specific care în mintea mea avea puține scenarii de utilizare. Însă este genul de dispozitiv de care nu știi că ai nevoie în viața ta, până când îl încerci odată. Îl găsiți la eMAG la 1895 lei.

Te ajută și dacă ai un apartament și ai nevoie să speli des o anumită suprafață (ca în cazul nostru cu bucătărie + hol). Și cred că este și mai util este pentru case mari, cu holuri, verande și alte spații întinse. Sau într-un spațiu comercial unde trebuie să fie mereu curat pe jos. Spală bine, este ușor de folosit, suprafețele se usucă repede și este ușor de întreținut și depozitat.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “Am testat un mop electric cordless de la Kärcher. Genul de produs de care nu știai că ai nevoie

Spune-ți și tu părerea: