Paxlovid este primul medicament antiviral oral pentru tratarea COVID19

By | January 28, 2022

Iată o veste foarte, foarte bună. Paxlovid de la Pfizer este primul medicament antiviral administrabil oral aprobat de EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) pentru tratarea COVID19. El este era deja din decembrie aprobat de FDA din America, de Israel și Canada.

Ce este Paxlovid?

Am citit despre medicament. Pastila Pfizer este o combinație dintre două substanțe active, în două tablete diferite – PF-07321332 – și ritonavir, un antiviral împotriva HIV, care se administrează sub forma unor comprimate separate. Este interesant, așadar, faptul că un nou medicament pentru COVID19 se bazează pe unul împotriva HIV.

Mi se pare interesantă și formularea EMA care spune că “beneficiile medicamentului sunt superioare riscurilor în utilizarea aprobată”. Așadar, ca orice medicament, are și contraindicații și reacții adverse.

Cum funcționează Paxlovid?

Ca la orice antiviral, teoria este simplă. Antiviralele acționează printr-o diminuare a capacității unui virus de a se replica, oprind astfel boala.

medicament

PF-07321332 reduce capacitatea SARS-CoV-2 (virusul care cauzează COVID19) să se multiplice în corpul pacientului, în timp ce ritonavir funcționează ca un amplificator pentru prima substanță. Acesta prelungește acțiunea PF-07321332 și îi permite să rămână un timp mai îndelungat în corp, la niveluri care afectează multiplicarea virusului.

Cum se administrează Paxlovid?

Nu cred că am mai fost vreodată entuziasmat de un medicament. Plaxlovid se administrează oral, ca oricare altă pastilă. EMA recomandă administrarea lui în tratarea adulților care au luat deja COVID19 dar nu au nevoie de oxigen suplimentar, dar pentru care prezintă un risc ca boala să devină gravă.

Pfizer spune că medicamentul lor diminuează cu peste 90% riscul de spitalizare sau de moarte pentru persoanele din grupele de risc, atunci când este administrat în primele zile după debutul bolii. Majoritatea pacienților din grupul de test erau infectați cu tulpina Delta, așa că Pfizer sunt încrezători că acest medicament funcționează și împotriva Omicron.

Mă bucur că nu este genul de medicament care se administrează preventiv și sper să aibă un succes mai mare decât vaccinul. În continuare este mai bine să previi decât să tratezi, dar este bine că acum există și varianta de a te trata.

Când va fi disponibil Paxlovid?

Deocamdată e prea devreme pentru un răspuns la această întrebare. Aș încerca însă să fac o speculație. Mie mi s-a părut că vaccinul anti-COVID de la Pfizer a ajuns destul de repede la noi. Au fost maxim 2 luni distanță între când a fost aprobat și până când a ajuns în România. Iar la scară largă a ajuns în aproximativ 4 luni. Cred însă că medicamentul Pfizer va fi mai ușor de distribuit, pentru că nu trebuie să stea la temperaturi foarte mici și astfel întregul lanț logistic este mai ușor de abordat.

Iată, așadar, că pe lângă mască și vaccin, acum mai avem o nouă armă împotriva COVID19. Să sperăm că beneficiile depășesc într-adevăr cu mult riscurile, făcând astfel acest medicament adecvat pentru folosirea pe o scară cât mai largă.

Sursă: EMA Europe

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: