Râdeam de americani cu mania pentru aer condiționat, dar nici noi nu suntem departe

By | October 14, 2022

Nu știu dacă puteți înțelege cu adevărat pasiunea americanilor pentru aerul condiționat dacă nu vizitați țara.

Noi am fost în State într-o vară oarecum caniculară. Și în mijlocul acelei canicule a fost prima dată când am simțit ce înseamnă efectiv un val de frig. Era o zi în care Google îmi trimisese pe telefon o avertizare de caniculă și “avoid spending too much time outside”. Eram în Philadelphia și probabil că erau vreo 38-40 de grade afară. Mergeam pe stradă și la un moment dat ne lovește un val de gheață, ca cel pe care-l simți când deschizi ușa congelatorului. Ce se întâmplase? Treceam prin dreptul unui supermarket, s-au deschis ușile glisante și ne-a lovit temperatura de afară.

Tot în aceeași zi, în metrou era un tip care se lăuda la altuia că și-a luat concediu și că “I’m gonna turn on the TV and crank the AC all the way up to the maximum…“. Chestia cu aerul condiționat este un fel de cultură de “feel good” la ei.

Altceva. Avem niște prieteni care trăiesc acolo. Se plângeau că toamna și primăvara, când ar fi temperatură ideală pentru niște blugi și un tricou și teoretic nu ai avea nevoie nici de aer condiționat nici de căldură, ei stăteau cu puloverele pe ei la birou. Asta pentru că deși teoretic nu era nevoie de climatizare, în continuare la ei la birou era temperatura setată pe frigider.

Haha, ce nație de ciudați, mă gândeam eu!

Până când a venit octombrie. S-a răcit un pic afară și deja simțeam nevoia să bag ceva în priză. Un convector, un aer condiționat dat pe căldură, ceva, orice. În condițiile în care în casă erau aproximativ 23 de grade. Stăteam în tricou și în loc să mă gândesc că dacă mi-e frig ar trebui să pun o bluză pe mine, primul meu gând a fost să dau drumul la căldură.

Apoi am realizat că este aceeași discuție ca și cu americanii, doar că pe invers. Noi suntem maniaci cu încălzirea. Probabil că la noi s-a transmis fobia de frig de pe vremea alor noștri, care au făcut frigul pe timpul comunismului.

Am rezistat câteva zile, în care mi s-a părut mereu că-i frig în casă, iar acum m-am acomodat și mi se pare ok în casă inclusiv în pantaloni scurți și tricou. Practic mi-am demonstrat că e vorba de o chestie psihică. Și că n-ar trebui să-i mai judec pe americani, acea nație de ciudați.

P.S: Mi-e rușine să spun câte grade sunt iarna la noi în casă, când dă ELCEN drumul la căldură.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

6 comentarii la “Râdeam de americani cu mania pentru aer condiționat, dar nici noi nu suntem departe

  1. ovidiu

    Moral ar fi sa nu ai mai mult de 22 de grade, DAR am evoluat destul de mult fata de vremea anilor 80 si acum ca suntem pe banii nostrii, ii cheltuim cu ne convine noua si ne este mai bine. Asa ca multi stam la 24-25 de grade. Mai nasol este cand ne plangem ca platim mult pentru incalzire

    Reply
    1. Nicolae Simion

      “Moral” este să stea fiecare la ce temperatură vrea, la ce temperatură se simte bine! De ce trebuie să ne impună cineva la ce temperatură să stăm, inclusiv în casă noastră?
      Și nu numai asta, să ne impună și ce să mâncăm, și ce știri să urmărim, numai de-ălea “oficiale”, “de încredere”, și în ce culori avem voie să ne îmbrăcăm, preferabil ROGVAV și în niciun caz cu pantofi sport în culorile care sunt și ale steagului rusesc, că poți mânca bătaie de la ucrainieni la tine acasă.
      Așa o fi “moral”?

    2. Revo Post author

      Culorile steagului rusesc sunt și pe steagul franțuzesc și pe cel american și pe cel englezesc, deci slabe șanse să se întâmple ceva.
      Dar oricum, aici discutam despre aer condiționat și căldură 🙂

  2. Radu

    Eu iarna stau la 17-18 grade, n-am stres, de multe ori pornesc doar noaptea ceva sursa de încălzire. N-am mai răcit de vreo 15 ani. Evident ca nu stau în chiloți și maieu iarna prin casa, ca alții, ca și bluzele au fost inventate cu un scop. La 23 de grade deja e temperatura de vara.

    Reply
  3. Giovani

    Mai vedem noi dupa ce s-or ridica subventiile la gaz si electricitate 🙁

    Reply

Spune-ți și tu părerea: