Rapid despre Roșia Montană

By | September 4, 2011

In urma cu ceva timp m-am documentat serios despre Roșia Montană si proiectul RMGC. Una dintre chestiile pe care voiam sa le fac asta vara era sa trec pe acolo, asa ca am salvat linkurile in ideea ca ma voi pronunta in totala cunostinta de cauza mai tarziu. Nu am ajuns decat ocazional, in trecere prin Roșia Montană, asa ca am decis ca ar fi bine sa scriu articolul pana dispare comuna de pa harta.

Cum vad eu Roșia Montană? Un sat. Ca oricare altul. Sunt milioane de astfel de comune in România și totusi nimeni nu le plange de mila decat astora. De ce ? Tot citind prin presa online si offline aveam impresia ca e un fel de Somalia acolo. Ca oamenii te ataca pe strada daca te vad cu o paine. Nu e asa. Vreti sa vedeti un sat cu adevarat trist ? Mergeti in Zlatna. Cu ocazia asta vedeti si ce bine traiesc oamenii dupa extragerea aurului.  La ei Milka e invelita de marmote in foite de aur. Pe bune ! Bine, halele alea laste in paragina urmau sa fie transormate in mall`uri si mormanele de steril amenajate pentru terenuri de golf.

RMGC, Gabriel, Newmont Mining? Ei au vazut in Roșia Montană un fel de tarancuta frivola. Si acum, ca orice businessman de succes, ii face complimente si ii promite tot felul de cadouri. Stie ce e mai bine pentru interesul ei. Poate ca nu aveam nimic cu ei, ar fi putut sa faca jaf ca`n codru si eu nici n-as fi stiut. Daca nu m-ar fi iritat cu modalitatile astea parsive si mincinoase de a-si face reclama. D-aia le-a anulat CNA reclamele. Ca erau prea cinstiti. Si lucrul care m-a scarbit pana la voma a fost site-ul asta. O sa cred Daca o sa poposesc mai mult pe acolo, o sa incerc sa-i intreb cu frumosul pe ceilalti cat le-a dat RMGC ca sa filmeze asta.

Ce m-a indignat si mai tare este frecventa cu care oameni influenti din online aduc aminte ca acolo ar fi bine sa se construiasca o mina. E parerea lor si le-o respect. România ar atinge nirvana cu banii primiti. Bun. Eu nu contest asta. Doar ca România ar putea sa castige dublu si din agricultura, fara sa distruga un monument istoric. Intrebarea mea e urmatoarea.  Daca statul român se imbogateste, asta inseamna ca noi o sa o ducem mai bine? De cate ori au evoluat in “mai bine” treburile? Sau chiar ti-a frant inima Alin Croitoru si vrei sa-l salvezi?

De ce nu-mi place mie toata treaba asta ? Cineva scria intr-un ziar ca proiectul e gresit din start pentru ca e romanesc. Cred ca as fi fost mai linistit sa stiu ca tot aurul ar reveni altei natii decat sa am incredere intr-un roman ca face totul ca la carte. Sa trecem peste cantitatea de cianura care ar fi folosita. Este redundanta pentru cat de poluata este zona deja. Dar sa vedem ce zice si wikipedia:

The remains of the Roman mining town include ancient industrial facilities, temples, baths, houses and tunnels. The latter have been described by UNESCO as “a unique archaeological complex of Roman mine galleries”, although company spokesman Adrian Dascalu has suggested that “They’re more Austro-Hungarian than Roman”. Most of these remains would be destroyed by the project.

Nu cred ca lumea intelege pe deplin chestia asta. Sa va explic: N-ai cum sa construiesti monumente istorice vechi de 2000 de ani. Alea le-ai distrus si gata. Unii trag cu dintii si de un copac. Noi distrugem istoria.

Si nu in ultimul rand … procesul nu e de durata. Cat o sa le ia sa extraga aurul ? 20 ani. 20 ani dupa care omul de afaceri si-a satisfacut placerea, si-a atins scopul … iar tarancuta a fost abandonata si dezradacinata.

Solutii? Don’t even get me started …

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

5 comentarii la “Rapid despre Roșia Montană

  1. ReVoLuTiOn Post author

    Wow, sunt onorat. In primul rand credeam ca “Alin Croitoru” este un personaj de basm si nu exista. In al 2-lea rand, vad ca scrii si folosesti internetul … deci RMGC n-a avut bani sa cumpere si neuronul 2.

    Reply
  2. George

    Si da, sunt de acord cu tine, nu pare deloc onest tipul.

    De cati bani este vorba ca ne va aduce la buget exploatarea de catre straini a aurului?

    * de pe site-ul RMGC – 4 miliarde de dolari

    Cat ar putea Romania scoate daca ar face un pic de ‘research’?

    * de pe site-ul http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/datoria-nemtilor-catre-romania-pozitia-socanta-a-statului-s-a-refuzat-negocierea-154334.html – cel putin 20 de miliarde (la care a dat cu piciorul)

    Asa ca sunt si alte metode de a face bani, dar pur si simplu nu vrem.

    Reply
  3. Titian

    Daca tot i-a angajat RMGC, nu putea sa investeasca si intr-un minim de cursuri de actorie? Sunt penibili…Pe acest Alin Croitoru, nu l-as crede nici daca ar sta in fata mea, nu la TV. Citeste o “scrisoare” de prost gust, de parca ar fi in clasa a IV-a. Doar un retardat mintal poate sa creada. Dupa modul sau de exprimare, cred ca nici el insusi, nu si-ar aproba cererea. E mai credibil pisoiul meu, cand se linguseste pe langa mine sa ii dau carne.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: