Restaurantele vor fi obligate să ofere gratuit apă potabilă clienților

By | March 22, 2024

Iată în sfârșit o lege bună, care n-a durat decât un an să fie votată. Restaurantele, cantinele și serviciile de catering vor trebui să ofere clienților, în mod gratuit, apă potabilă din rețeaua de distribuție, conform OG 7/2023.

Am fost prin multe țări civilizate în care ospătarii veneau și puneau din prima o carafă de apă pe masă, fără să te mai întrebe dacă vrei sau nu. Am văzut că se practică și prin București, pe la Origo de exemplu. Și așa mi se pare normal. Apa de la robinet nu costă nimic, e un cost aproape inexistent să oferi un pahar de apă unui client.

Nu cred că cineva care a venit pus pe băut o cafea, alcool sau o băutură răcoritoare nu le va mai consuma din cauză că a primit un pahar de apă. În schimb se va consuma mai puțin CO2 cu transportul apei și se vor mai rări și din sticlele de plastic și/sau sticlă rezultate din consumul de apă îmbuteliată.

În același timp se vor mai tempera prețurile absurde ale sticlelor de apă plată din restaurante. Mă enervează la maxim când vreau să comand 2L de apă și ospătarul îmi zice: “știți, ne pare rău … nu avem decât la 0.33l…”, iar apoi vezi că sticla de 0.33 este 9 lei. Este o risipă de material pentru a îmbutelia apă într-o sticlă de 0.33 de litri și în final o risipă de bani pentru a o comanda. În aceste cazuri prefer să comand un ceai, o limonadă sau o răcoritoare. Prețul e cam la fel, dar măcar acolo muncește cineva să producă o băutură.

Oricum, este bună legea, mai are s-o semneze doar Iohannis și mă îndoiesc că va avea motiv s-o respingă. Mai departe rămâne să vedem cum va fi implementată, că parcă văd că în primă fază, absolut întâmplător, apa va fi ușor sălcie atunci când o vei cere de la robinet.

Mai multe detalii pe Digi24.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

10 comentarii la “Restaurantele vor fi obligate să ofere gratuit apă potabilă clienților

  1. Ovidiu Andrei Gheorghita

    Obligate sa ofere apa gratuit? Adica sa plateasca apa consumata de clienti fara sa isi recupereze cheltuiala? Intr-o piata libera? Vor creste pretul altor produse din oferta lor cu siguranta.

    Reply
    1. Revo Post author

      Apă potabilă din rețeaua de distribuție, adică cea de la robinet.

    1. Revo Post author

      Este un cost infim raportat la oricare altă cheltuială. Nu va influența cu nimic. Mai degrabă un pahar de apă de la robinet poate însemna o sticlă de apă plată nevândută. Dar oricum, cei care beau apă îmbuteliată acasă vor comanda și la restaurant.

  2. Ovidiu Andrei Gheorghita

    Eu nu am restaurant si tot nu sunt de acord sa oblig prin lege un restaurant sa-mi dea apa gratuit. Nu mi se pare deloc in regula. Ar trebui sa fie lasata aceasta optiune la latitudinea restaurantelor daca doresc sau nu sa ofere gratuit apa de la robinet.

    Reply
  3. hoinaru

    Ai un cost cu apa în sine, ai un cost cu sistemul de filtrare (asta dacă vrei să oferi ceva decent), ai un cost cu spălatul paharelor și al carafelor, pahare sparte etc.

    Sunt niște costuri, nu e nimic gratuit.

    Reply
    1. Revo Post author

      În București costă 5,86 lei 1000 de litri de apă de la chiuvetă. Sistemul de filtrare este opțional, nu cred că o filtrează nimeni nici acum și nici nu cred că o va filtra. Teoretic, apa de la chiuvetă este potabilă și este de ajuns să oferi apă de la robinet. Guvernul nu te obligă s-o filtrezi prin legea asta.
      Costul cu spălatul paharelor … c’mon … se bagă la mașina de spălat vase împreună cu cealaltă veselă.
      Din nou, sunt costuri infime.

  4. Matei

    Problema este alta, si anume ca apa de la robinet din Bucuresti …nu este buna. Este plina de clor si alte prostii. Prefer sa cumpar apa in continuare, decat sa risc sa ma imbolnavesc.

    Reply
    1. Revo Post author

      Faptul că apa de la robinet nu este bună în București nu este un adevăr general valabil. Sunt zone cu apă ok și zone cu apă nasoală, într-adevăr. Depinde cât de departe ești de stația de epurare și cum sunt țevile de pe traseu care ajung la tine în casă.

  5. Viorel Stolniceanu

    eu nu am inteles legea/ordonanta e si mult de citit…
    le ofer doar clientilor? de unde stiu ca e client? livratorul este client cat sta acolo sunt obligat sa ii ofer apa si acces la toaleta? unde scrie clar ca trebuie sa le ofer apa potabila? si in ce cantitate? pot sa le ofer 25-50ml si atat? nu imi convine ca patron sa dau apa gratis cand pot sa cumpar apa la 0.5 cu 1ron (sunt aplicatii de livrare unde apa la 0.5 costa 1 ron) si sa o vand cu 13ron…
    am scris pe google ordonanta de guvern 7/2023 ca inteleg ca asta este am dat ctr+f search am scris amenda, nu am gasit nimic am scris cantitate si am vazut ca imi trebuie un om sa colecteze in fiecare zi 1L de apa pentru probe? asta inseamna sa oblig un angajat sa faca asta +500ron la salariu pentru treaba asta.. e in stare sa ceara angajatul o suma modica, dupa care imi trebuie un recipient 0.50 bani pe zi in cazul in care am sticle goale, si vine cineva si ia recipientul de apa? sau e problema mea cum ajunge la laborator? in fine astea sunt probleme minore banuiesc ca suportate de stat,
    dar unde scrie clar ca sunt obligat sa dau apa gratis si in ce cantitate?

    Reply

Spune-ți și tu părerea: