Review: Router TP-Link Archer C1200

By | September 29, 2017

De-alungul timpului am recomandat foarte multor persoane TP-Link Archer C2 pentru performanțele pe care le oferă în raport cu prețul. Doar că au trecut 2-3 ani de la lansarea acelui model. Între timp tehnologia a evoluat și Archer C1200 pare să fie routerul pe care TP-Link îl pregătește pentru înlocuirea lui Archer C2.

Routerul este în stoc la eMAG și costă 240 de lei. L-am testat și eu cu o conexiune RDS Fiberlink și în cele ce urmează am să vă povestesc cum m-am înțeles cu el.

Specificații TP-Link Archer C1200:

  • Wireless dual band – 867 Mbps pe banda de 5 GHz și 300 Mbps pe banda de 2.4 GHz;
  • Suportă standardele 802.11 ac/a/n/b/g
  • 4 porturi LAN și un port WAN 10/100/1000 Mbps;
  • 3 antene care nu pot fi detașate;
  • Ştie de VPN, rețele guest și poate face QoS
  • Poate fi configurat și de pe telefon, prin aplicația Tether

Design și porturi

Alături de router, în cutie mai găsim doar adaptorul de rețea, un cablu RJ45 și câteva manuale de utilizare:

Archer C1200 are un design pe care l-am mai întâlnit la alte routere TP-Link. După cum spuneam, antenele nu pot fi detașate, carcasa este neagră lucioasă, cu LED-urile poziționate pe partea frontală. Ventilația este asigurată pe sub router și tot acolo găsim și urechile pentru prinderea pe perete.

Pe partea din spate avem de la stânga la dreapta: mufa de alimentare, butonul de power, cel de reset, portul USB 2.0, portul de WAN, cele 4 porturi de LAN și butonul de WPS.

Instalare și configurare

Conexiunea noastră la internet este de la RDS, DIGI Fiberlink 300, deci acest lucru înseamnă că nu am putut testa la maxim viteza de transfer a router-ului. Poziționarea routerului în apartamentul nostru este următoarea (cu roșu):

Instalarea și configurarea routerului au fost foarte simple și au mers din prima. Am accesat IP-ul 192.168.0.1 și pur și simplu am urmat instrucțiunile pas cu pas, fără să fie nevoie să citesc manualul. L-am lăsat pe el să aleagă numărul canalului pe care emite și lățimea acestuia. Puterea a fost setată tot automat, pe high. Firmware-ul cu care a venit routerul este 1.0.1 Build 20160918 rel.37066.

Performanțe și viteză

Puterea de emisie a fost satisfăcătoare, fără a impresiona. Cu această poziționare a routerului, am avut semnal ok pe frecvența de 2.4 GHz peste tot în apartament (aprox 86 mp). În pozele de mai jos, testele de viteză sunt făcute în Baie 2:

Pe frecvența de 5 GHz, conexiunea nu era stabilă în Dormitor 2 și Baie 2, așa cum era de așteptat:

Așa s-au comportat și celelalte routere pe care le-am mai avut. Sunt convins că am fi avut semnal mai puternic dacă mutam routerul mai spre mijlocul apartamentului, însă noi preferăm să nu ajungă wifi-ul în Dormitor 2, ca să adormim mai repede 🙂

Am făcut și un test cu fir, pe unul dintre laptopurile noastre. A ieșit destul de bine. Practic, am atins viteza maximă a abonamentului:

Am înfipt și un stick în portul USB 2.0 și am transferat câteva fișiere. Viteza de transfer de pe stick pe PC a fost în jur de 11 MB/s, în timp ce transferul invers a avut o rată medie de transfer de 8 MB/s. Mi-ar fi plăcut să aibă și un USB 3.0, dar nu le poți avea pe toate în acest preț.

Interfață

Interfața lui Archer C1200 este destul de prietenoasă, și am găsit acolo funcții foarte utile. De exemplu îl poți seta să oprească LED-urile frontale între anumite ore. Funcție utilă pe timp de noapte, ca să nu te deranjeze. După cum spuneam mai sus, routerul poate face un VPN, se pot configura două rețele diferite de guest, are control parental și un QoS destul de simplist. Cam tot ce ți-ai putea dori de la un router din această categorie de preț.

Concluzie

Routerul TP-Link Archer C1200 este un urmaș demn pentru TP-Link Archer C2. Instalarea și utilizarea sunt extrem de simple, iar interfața este foarte prietenoasă. Performanțele sunt bune pentru utilizatorii de rând, iar VPN-ul sau funcțiile precum QoS-ul ar trebui să satisfacă chiar și un utilizator un pic mai documentat.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: