Review: Sony Xperia E4g – Focus pe baterie

By | May 29, 2015

Chiar dacă “entry level” și Sony în aceeași propoziție sună ciudat, timp de două săptămâni am avut în teste un asemenea telefon de la ei. Îi spune Sony E4g și este genul ăla de telefon pe care i-l cumperi tatălui care nu înțelege că nu se mai vând telefoane cu butoane, sau copilului când toți ceilalți încep să vină cu smartphone-ul la școală. Am fost cel puțin curios să văd cum interpretează Sony această categorie de produse.

Plusuri:

  • Autonomie foarte bună
  • Filmare 1080p
  • Radio FM

Minusuri:

  • Baterie nedetașabilă
  • Android 4.4.
  • Butucănos

Specificații:

  • Display IPS 4.7″ cu rezoluție 540 x 960
  • Chipset: Mediatek MT6732 cu CPU Quad Core la 1.5 GHz
  • Memorie: 8 GB stocare și 1 GB RAM
  • Cameră: 5 MP cu bliț și filmare 1080p
  • Baterie: 2300 mAh.

Ambalare & Accesorii

Cutie simplă, albă, care se deschide pe latura ei mică și de acolo ies: telefonul, manualele de utilizare, adaptorul, cablul USB și căștile.

Acum nu știu ce să zic, eu am primit un pachet de test, pentru presă. E posibil ca nu toate lucrurile să se regăsească la fel în pachetul oferit spre vânzare. Sper ca Sony să nu creadă că în secret toată lumea își dorește un cablu USB mai scurt, ca să se bage pe sub birou când încarcă telefonul. Că așa era cel din pachetul primit de mine.

sony-xperia-e4g-5

Încărcătorul în sine este unul foarte puturos. Mi-a luat 4 ore și jumătate să încarc telefonul de la 1% la 100%. Adică l-am conectat la 9.30 și s-a încărcat complet pe la ora 01.00. Sper ca pe undeva să fie o glumă.

Căștile sunt genul ăla de căști care erau pe vremuri la telefoane, cu un fir mai scurt și unul mai lung. Nu pot să-mi pun că mă deranjează atât timp cât își fac treaba.

Design & Construcție

Forma generală a telefonului îmi place, însă este gros cât un salariu de parlamentar. Şi nu înțeleg de ce, pentru că bateria nu poate fi schimbată. Teoretic, telefoanele unibody sunt făcute așa tocmai pentru a se miniaturiza mai mult tehnologia.

Dar stai! Capacul se poate desface. Şi atunci de ce se poate desface, dacă nu-i poți scoate bateria? Ca să-i bagi SIM-ul și cardul de date. Şi tot sub capac mai găsești o reminiscență a vremurilor de demult apuse: locașul de care se agățau lanyard-urile alea pentru gât. Vreți încă un lucru curios? Butoanele rămân pe capac, nu pe telefon.

Pe partea frontală nu-mi plac acele orificii proeminente pentru difuzor și microfon, se strâng scame acolo. Iar capacul din spate este un pic abraziv, lucru care din nou nu-mi place, pentru că opune rezistență când îl bagi în buzunar, dar unii preferă așa. Ca plus, are camera la nivel cu restul body-ului, nu este scoasă în afară așa cum se poartă acum.

Performanță & Autonomie

Am făcut niște teste cu Antutu dar serios, nu este genul de telefon pe care vrei să-l forțezi prin cine știe ce aplicație. Se achită de sarcinile pentru care a fost construit și nimic mai mult. Mi-a părut rău că în aplicația mea preferată avea probleme în randarea userilor.

Autonomia în schimb … asta este tot ce trebuie să rețineți după acest review. A rezistat două zile la modul meu agresiv de folosire al unui smartphone. Cât ținea Note 3 pe vremuri! Deci asta înseamnă probabil luni în stilul lui tata de folosire. Şi pe lângă asta, mai are niște trucuri de economisire a energiei. Mai întâi ai Stamina Mode și dacă asta nu este de ajuns, există și ULTRA STAMINA MODE! Scuzați caps lock-ul, sunt entuziasmat.

Iată ce autonomie se mai poate stoarce din telefon atunci când are 10% baterie. Şi apoi observați autonomia prin diverse moduri când telefonul este destul de bine încărcat.

Mi-a fost frică să nu ating infinitul așa că nu am activat ULTRA STAMINA MODE (scuzați, iar m-am entuziasmat) când telefonul era încărcat la maxim. Totul la Sony Xperia E4g pare construit în jurul misiunii sacre de a conserva bateria. Şi modul ultra de economisire a bateriei nu îți face ecranul alb/negru ca la celelalte dispozitive. Am fost uimit să constat că păstrează până și conexiunea de date activă. Sper că nu era un bug.

Cameră & Interfață

Camera este plină de moduri însă mi s-a părut dezamăgitoare ca și calitate a imaginii. Unele poze ieșeau mișcate chiar și în lumina zilei iar bleeding-ul este exagerat. Durează și foarte mult până le procesează. Îi ia cam 5 secunde camerei să se pregătească până să poată face o fotografie nouă.

Pe partea de video am spus că este un plus faptul că filmează 1080p. Într-adevăr apreciez asta, măcar să fie imaginea mare. Dar ce bine ar fi fost să fie și un senzor ok. M-am distrat în schimb cu unul dintre modurile despre care vă povesteam. Cel legat de realitatea augmentată ar fi foarte distractiv pentru copii:

Am trecut Android 4.4 ca un minus pentru că deja a trecut prea mult de când Google a lansat Lollipop și deja a anunțat și Android M. În rest, interfața este sobră, în stilul Sony. Nu sunt nici chestii teribil de enervante prin meniu nici artificii spectaculoase.

Mi-a plăcut că poți selecta și sorta rapid aplicațiile cu un swipe left în meniu, o chestie specifică Sony. Apoi mi-a plăcut faptul că poți selecta ce iconițe să apară pe status bar. Și nu în ultimul rând, telefonul are un mod de test prin care îl poți lua la puricat dacă ai impresia că s-a stricat ceva.

Am avut ceva dificultăți cu tastatura care mi s-a părut imprecisă, mi-am instalat Swiftkey. Iar playerul audio se face atât de mic într-un colț pe lock screen încât ți-e imposibil să dai pauză sau next atunci când conduci și ții telefonul andocat, așa cum fac eu.

Concluzie & Preț

După cum spuneam, telefonul ar putea fi un candidat pentru extreme. Fie drept primul smartphone al unui copil, fie un smartphone pentru părinți. Aș spune totuși mai degrabă pentru a doua categorie, pentru că performanțele camerei îi pot nemulțumi pe cei din generația selfie. Parcă totuși mi-aș fi dorit mai multe de la Sony, din toate punctele de vedere.

Dacă alegeți un asemenea telefon, o veți face din două motive: autonomia foarte bună și prețul. Deși cel din urmă este un atu mai ales în comparație cu celelalte telefoane Sony.

Eu am testat modelul cu 4G, E2003 este numele de cod, însă în stocurile magazinelor n-am găsit decât varianta 3G și pe cea dual SIM. Pentru cel 3G, prețurile sunt următoarele:

Prețuri actualizate pe 30 mai 2015.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Review: Sony Xperia E4g – Focus pe baterie

  1. Cetitor de review

    Esti cam subiectiv nene si ai o problema: “Fie drept primul smartphone al unui copil, fie un smartphone pentru părinți”

    Reply
    1. Revo Post author

      Salut, mersi de feedback. Am recitit fraza și nu înțeleg unde este problema.

Spune-ți și tu părerea: