Review Xiaomi MI 10T Pro – surprinzător în anumite aspecte, dezamăgitor în altele

By | January 29, 2021

Xiaomi Mi 10T Pro este un mid-range cu 5G de la firma chinezească, undeva pe la 2.500 lei. L-am folosit timp de o lună ca telefon principal, iar experiența a fost surprinzătoare în anumite aspecte, dezamăgitoare în altele. Nu aș recomanda acest telefon oricui, așa că dacă îl iei în calcul, citește mai jos ca să vezi dacă este pentru tine.

xiaomi mi 10t pro review română

Specificații

Pentru că sunt leneș, o să pun direct prinscreen-urile de la lansare:

Prețuri:

Design

Ca design, telefonul e bulky. E cât Note20 la dimensiuni (display de 6.67″), dar e mult mai gros și asta îl face să pară și mai greu decât cele 218 gr ale sale. Și pentru că nu era destul de gros, modulul de cameră mai iese și el în exterior. Culoarea carcasei este ok, iar spatele este plasticos dar plăcut ca feeling.

Display-ul e cu Gorilla Glass 5, spre deosebire de telefoanele mai scumpe din același an, care au Gorilla Glass 6. Aici se vede un pic partea de cost reduction. Pentru display, Xiaomi se laudă cu o tehnologie denumită “Sunlight Mode 3.0”, prin care telefonul analizează de unde vine lumina, ca să știe cum să ajusteze luminozitatea și astfel să economisească baterie. În practică mi s-a întâmplat de mai multe ori să cresc manual luminozitatea. Poate aici contribuie și faptul că display-ul este un LCD de rezoluție nu-cea-mai-mare, nu un AMOLED. Încă un selling point pentru Xiaomi Mi 10T Pro este refresh rate-ul de 144 Hz. Să-mi fie cu iertare, dar nefiind gamer de telefon, eu nu am sesizat diferența față de cel de 60 Hz al meu.

Camera frontală este tip punch-hole, poziționată ok, în partea din stânga sus. Senzorul de amprente este pe lateral, pe butonul de power, și este super rapid.

xiaomi mi 10t pro grosime

În pachet vine și cu o “carcasă antibacteriană”, whatever that means. Mie mi s-a părut kitschoasă. Chiar nu țineam să fie în două tonuri și să scrie mare pe ea Xiaomi.

husă xiaomi mi 10t pro

Camere foto Xiaomi Mi 10T Pro

Sistemul de camere mi s-a părut surprinzător de bun pentru prețul telefonului. Este alcătuit din trei camere:

  • Wide de 108MP, ƒ/1.7, cu PDAF și OIS;
  • Ulltra-wide de 13 MP, ƒ/2.4;
  • MAcro de 5 MP, ƒ/2.4;

Focalizează repede, face poze bunicele chiar și în condiții scăzute de iluminare. Nu vă așteptați să fie ca Night Mode-ul de la telefoane mai scumpe, dar e onorabil. Iată același cadru tras cu cele trei camere:

Niște Night Mode:

Niște Macro:

Niște alte poze:

Bonus, Xiaomi are o funcție unică, denumită AI Skyscaping 3.0, care face o singură poză și modifică apoi culoarea cerului. Din partea mea, mi-aș dori să văd această funcție pe absolut toate telefoanele. Iată-l mai jos cum arată în acțiune. P.S: Vă provoc să spuneți care este poza originală (hint: nu cea cu aurora boreală și nici cea cu galaxia) 🙂

Xiaomi poate inclusiv să transforme în video aceste fotografii. De exemplu să introducă fulgere, artificii pe cer, ploaie sau ninsoare. Mai există și câteva moduri de expunere prelungită, cum ar fi “neon trails”, “moving crowd”, “light painting”. Are și câteva șmecherii pe partea de video. Are un mod de filmare denumit “VLOG”, are altul în care clonează jumătate de ecran și, apropo filmează până la 8K, dacă simțiți nevoia.

În concluzie, foarte ok și complet sistemul de camere.

Interfața

Aici este durerea. Telefonul are mult prea multe scăpări la capitolul interfață, care ajung să fie frustrante și să te enerveze. Prin MIUI 12, Xiaomi și-a dorit să copieze cât mai multe funcții din iOS și a eșuat glorios. Un exemplu bun este Notification Center-ul. La Apple dacă dai swipe de sus în jos în partea din stânga a notch-ului îți apare un meniu (cum e Control center mai jos), dacă dai swipe de sus în jos în dreapta notch-ului, apare alt meniu (cum sunt notificările de jos). La fel și la Xiaomi Mi 10T Pro. Doar cu o singură problemă. Xiaomi Mi 10T Pro nu are notch. Așa că nu știi exact care este mijlocul și de unde ar trebui să dai swipe ca să activezi unul din cele două meniuri.

Altă chestie “interesantă”. Când apeși pe butonul de aplicații recente, ca să comuți între ele, Xiaomi nu ți le afișează pe coloane, ci ca o matrice. Ceea ce este foarte confuz, pentru că nu știi în ce direcție să dai swipe când vrei să le închizi (răspunsul este swipe la stânga). Problema cu homescreen-ul a rămas. Nu poți adăuga o pagină nouă decât către dreapta. Ca bonus acum am întâlnit o altă problemă: widget-urile de notițe se stricau periodic și nu mai afișau nimic. Ceea ce vedeți mai jos este un homescreen cu widgetul de Evernote sus și cu cel de Keep sub el:

În rest, customizări peste customizări:

Am mai întâlnit două scăpări exotice ale interfeței. În primul rând, Xiaomi a mers all in pe Dark Mode, în sensul că înnegrește orice vede alb (vedeți mai jos exemplul cu aplicația Regina Maria). Inclusiv .pdf-urile, ale căror pagini le face negre, iar textul este afișat cu alb. A doua chestie este că atunci când se activează, modul “DND” îți taie sonorul clipului video în timp ce te uiți la el. Sau cel al melodiei în timp ce o asculți. Nu am găsit nicăieri de unde să dezactivez această funcție.

Am avut și probleme mai serioase cu telefonul însă. În primul rând mi s-a întâmplat ca de câteva ori să piardă conexiunea la date mobile. După ce am rămas fără date, nu s-a rezolvat nici cu on/off la date mobile, nici cu airplane mode, doar cu restart al telefonului. Apoi în timpul convorbirilor, undeva după 5-7 minute de convorbire, mi s-a întâmplat să nu îmi mai aud interlocutorul pentru 5-10 secunde, iar apoi blackout-ul ăsta se întâmpla la intervale aleatorii de timp pe parcursul convorbirii. Dacă era mai lungă conversația, se întâmpla de mai multe ori pe parcursul ei. Chestia asta s-a întâmplat de fiecare dată când am vorbit mai mult de 5 minute. Și am testat în zone diferite ale Bucureștiului, deci tind să cred că nu-i vina operatorului. Părerea mea este că problema era de la handover-ul între 5G și 4G și invers. De altfel, după ce am returnat telefonul, am aflat de la alți posesori că a apărut un update care spunea că rezolvă ceva legat de stabilitatea rețelei. S-o fi rezolvat. Dar genul acesta de failuri mă face să nu recomand telefonul unei persoane care nu e tech savvy.

Autonomia este un punct forte al lui Xiaomi Mi 10T însă. Bateria rezistă două zile cam în orice scenariu. Bateria de 5.000 mAh în combinație cu Dark Mode-ul agresiv își fac treaba.

O altă invenție punctată de Xiaomi la lansare este tehnologia MMT de încărcare a bateriei, care ar trebui să fie super rapidă. Eu am încărcat telefonul cu adaptorul de 33W din cutie de la 20% la 100% în aproximativ 40-45 de minute. Ce trebuie însă menționat este că nu are încărcare wireless.

Concluzie

Xiaomi Mi 10T Pro este un telefon cu hardware bun. Face un compromis cu display-ul LCD în loc de AMOLED, dar camera este decentă, are încărcare rapidă și autonomie bună. Problema este că software-ul mi se pare că îl trage în jos. MIUI 12 mi se pare chiar o involuție față de MIUI 11, care părea mai atent lucrat. Nu aș recomanda acest telefon oricărei persoane, ci doar celor care știu în ce se bagă. Proceed with caution, cum s-ar spune 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: