În curând vei putea să-ți asamblezi și în România un PC de gaming cu ajutorul AI-ului de la Microtech

By | May 12, 2023

Ați auzit de Microtech? Dar de Ludix? Nici eu până acum.

Microtech este un producător italian de PC-uri și laptopuri care intră pe piața din România. Microtech cumpără componentele direct de la producători precum Intel, AMD, ASUS, MSI, Inno3D, Corsair, Kingston șamd, asamblează sistemul în Italia, de unde livrează în mai multe țări și în curând și în România.

Dar ce-i cu adevărat interesant este că au dezvoltat propriul software pentru configurarea PC-urilor, care folosește inclusiv AI. Acum sunt în discuții să-l implementeze în parteneriat cu marile magazine online de la noi. Nu au dat nume, dar la prezentare au arătat această hartă, din care este destul de ușor de văzut cu cine sunt în discuții. Cu toți. eMAG, PC Garage, Altex, evoMAG și Flanco.

Cum funcționează configuratorul de sisteme pe bază de AI?

LudiX se numește, și te lasă să-ți asamblezi un PC pornind de la un joc pe care vrei să-l joci, de la un buget sau alegând manual componentele. Și unde intervine AI-ul, totuși?

În primul rând, dacă pornești configurarea de la un joc, sistemul este conectat la producătorul jocului și îți oferă două variante. Poți alege un sistem cu care să poți juca jocul la cerințe minime sau un sistem cu care să poți juca jocul la cerințele optime. Dacă producătorul jocului schimbă cerințele, se actualizează și în LudiX și în caz că trebuie, modifică și configurația sistemului.

Partea și mai interesantă este atunci când vrei să configurezi un PC alegând fiecare componentă în parte. Pornești mai întâi de la procesor și sistemul nu îți recomandă decât celelalte piese care sunt compatibile cu procesorul. Știe el pe ce socket să fie placa de bază, ce memorii să aleagă. După ce alegi carcasa nu îți recomandă decât coolere care au loc în acea carcasă. Practic oricine își poate configura un sistem pentru că este imposibil să greșești ceva.

Ah, și poți asambla un PC și pornind de la componente ASUS sau MSI (doar cu ei au parteneriat deocamdată). Adică dacă ești fan ASUS, configuratorul îți va recomanda, acolo unde se poate, componente ASUS.

Este o idee atât de bună, încât am fost surprins că nu există deja așa ceva la noi.

Cum va fi integrat configuratorul în magazinele online de la noi?

LudiX va fi customizat complet astfel încât să arate identic cu interfața magazinului. Clientul nu va ști că sistemul lui va fi asamblat prin LudiX, doar după printr-un singur indiciu, prin care o să vi-l spun în continuare.

Odată ce sistemul este configurat, clientul plătește iar magazinul trimite comanda la Microtech. Microtech are toate componentele pe stoc și se apucă apoi să-l asambleze. Apoi îl livrează în termen de 3-5 zile către magazin, iar magazinul îl livrează clientului.

În concluzie, clientul nu are contact direct cu Microtech, ci doar cu magazinul. Banii se duc la magazinul de aici, factura vine de la magazinul de aici iar de garanție se va ocupa Depanero. Vă puteți da seama de fapt dacă sistemul nu este asamblat de Microtech dacă alegeți un sistem și are livrare în 1-2 zile lucrătoare.

Mai rămâne însă problema prețului. Pentru ca acest sistem să aibă succes în România, ar trebui ca sistemele vândute să fie la un cost competitiv. Teoretic, Microtech ar trebui să aibă prețuri mai bune la componente, pentru că ei cumpără multe unități. Practic, va mai interveni și comisionul magazinului care ți-l vinde. Cei de la Microtech spuneau că din simulările lor unele prețuri sunt identice cu prețul pe care l-ai obține dacă ți l-ai configura tu cumpărând componentele și asamblându-l acasă, caz în care e mai avantajos prin Microtech, că nu mai stai tu să te complici. Spuneau însă că sunt și cazuri în care prețul unui sistem prin ei este mai mare cu 5, maxim 7%. Ceea ce înseamnă că la un build de 2000 € ai plăti probabil aprox 100€ în plus.

Să vedem acum unde la ce magazine online fi implementat Ludix și mai ales când. Cei de la Microtech spuneau că trag tare să-l integreze în primul magazin până în iunie. Dacă nu reușesc până în iunie, următorul milestone este august.

Microtech mai vinde însă și sisteme pre-built pe site-ul lor. Au inclusiv și laptopuri entry sau mid-range vândute sub brandul CoreBook, care sunt disponibile deja pe eMAG. Și aici au un diferențiator interesant. Le poți comanda cu Windows sau cu dual-boot Windows + Ubuntu. Microtech are însă și propria lor distribuție de Linux, denumită LiberOS. Iar LiberOS are deja Wine instalat, care îți permite astfel să rulezi majoritatea aplicațiilor de Windows, inclusiv jocuri. Are și PhotonDB, deci puteți juca pe el orice de pe Steam.

Au și o altă linie de business concentrată pe echipamente pentru școli. Au table smart cu și făra webcam-uri, laptopuri, tablete, ochelari VR și tot ce trebuie pentru o clasă modernă. Mi-a plăcut această tablă care putea face mirroring de pe telefon și la o adică are și ea un sistem de operare bazat pe Android, de unde îți poți instala tu orice aplicație din Play Store.

Ce să zic, mă bucur de fiecare dată când o companie europeană găsește un mod să se diferențieze și poate să și concureze pe anumite aspecte cu marile companii de hardware.

Sunt curios dacă voi v-ați mai cumpăra componente să vă asamblați acasă PC-ul. Teoretic mie-mi place să fac asta, măcar de old times sake. Practic însă am atât de puțin timp liber în ultimul timp încât nu știu. Dacă aș da 2.500 € pe un build, oare aș vrea să-l fac eu? Sau aș prefera să-i las pe alții să-l asambleze, care sunt profesioniști și probabil știu mai bine de cable și airflow management decât mine.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “În curând vei putea să-ți asamblezi și în România un PC de gaming cu ajutorul AI-ului de la Microtech

    1. Revo Post author

      Poți să ceri și fără sistem de operare cu totul 🙂

Spune-ți și tu părerea: