Lenovo a lansat tableta Legion Tab și noua generație de laptopuri de gaming în România

By | April 30, 2024

Lenovo a lansat în România Legion Tabo tabletă de 8.8″, cu rezoluție 2.5K și 144 Hz, 12 GB RAM și 256 GB spațiu de stocare. Cu alte cuvinte, spre deosebire de majoritatea tabletelor care s-au lansat în ultimii ani pe Android (mai ales de această dimensiune), aceasta este o tabletă performantă.

Este mică și este ușor de luat în ghiozdan și de scos în metrou, tren sau avion. Cântărește 350 de grame. Mie mi-a plăcut în special faptul că la exterior nu o trădează cu nimic faptul că este o tabletă “de gaming”. Adică nu are bling bling-uri, LED-uri, RGB-uri și avioane. Este chiar slim și aproape elegantă aș putea spune.

Singurul lucru care este atipic la ea este prezența celui de-al doilea port de încărcare pe USB-C. Tableta are două porturi în total, ca să te poți juca în timp ce o încarci și în modul portrait și în modul landscape. Specificațiile complete sunt mai jos:

Sunt și lucruri care nu-mi plac la ea. De exemplu deși are slot pentru microSD, nu are slot pentru SIM, iar eu mi-aș fi dorit să o pot conecta și la date mobile. Pot să înțeleg însă că pentru gameri nu este atractiv neapărat un slot de SIM. Al doilea lucru care nu-mi place este prezența unui Snapdragon8+ Gen1 pe o consolă “de top” din 2024. N-ar fi neapărat un minus Snapdragon8+ Gen1 pentru mine, dar pentru o consolă de gaming din 2024 care costă 2400 lei, parcă i-ar fi trebuit versiunea de chipset de anul acesta.

De fapt această tabletă este ultima piesă din puzzle pentru Lenovo, care acum are un ecosistem complet de gaming în jurul brandului Legion: laptopuri, monitoare, desktop-uri, console, mouși, tastaturi, căști, accesorii și acum și această tabletă.

Laptopuri de gaming Lenovo pentru 2024

Lenovo a prezentat și laptopurile de gaming din 2024, reunite sub brandul Legion. Îmi place cât de simplă și ușor de înțeleg este poziționarea laptopurilor în gamele lor.

Gama de jos este seria Lenovo LOQ, care sunt laptopurile de gaming entry level, care vin echipate cu Intel ARC. Intel ARC fiind placa video dedicată lansată de Intel, cu performanțe similare cu NVIDIA RTX3050 conform Lenovo.

În gama Lenovo Legion practic au două categorii diferite de laptopuri pentru nevoi diferite. Cele “Savage” cum ar fi Lenovo Legion Pro 5i și Lenovo Legion Pro 7i sunt bulky și au super performanțe.

Cele din categoria “Stealth” cum ar fi Legion 5i, Legion 7i și Legion Slim 5 sunt făcute pentru un compromis optim între performanță și portabilitate.

Deasupra tuturor se află modelul hibrid Legion 9i, monstrul care este primul laptop din lume cu răcire internă cu lichid. Am scris mai pe larg despre el anul trecut. Ei spun că-i un hibrid în sensul că-i orientat și către gameri hardcore și către creatori de conținut. Acum a primit doar un CPU nou și un chip AI nou.

Ce face chip-ul cu AI pe laptopurile Lenovo?

Este un pic glorificat spus “AI Chip” din punctul meu de vedere, dar face niște lucruri utile. În primul rând face un tuning mai dinamic al TDP-ului, adică decide mai bine când să trimită mai multă putere către CPU sau GPU în funcție de aplicație. Poate face și auto overclocking, face QoS pe placa de rețea pentru a reduce latența în jocuri, închide aplicații din background atunci când intri în jocuri, dezactivează automat trackpad-ul în jocuri, chestii de genul.

Răcire îmbunătățită (Legion ColdFront)

Cu toții (sper că) știm că în 2024, performanța laptopurilor depinde în egală măsură și de specificații dar și de răcire. Răcirea mi se pare făcută cu cap pe Lenovo Legion. La ei componentele care disipă căldură masiv (adică CPU și GPU practic) sunt întoarse la 180 de grade și astfel fluxul de aer este îmbunătățit.

În configurația clasică, rămâne o zonă din mijlocul laptopului care este mereu fierbinte. Lenovo practic direcționează mai mult aer în acea zonă și a creat și un fel de barieră termică (Hyperchamber îi zic ei), care previne ca aerul fierbinte de la CPU și GPU să se răspândească prin restul laptopului.

Au fost mai multe detalii tehnice la prezentare, inclusiv comparații între modelele de anul trecut și modelele de anul acesta, dar n-aș vrea să intru prea mult în detalii și să plictisesc. O parte din prezentare a ținut-o Monstru de la lab501. Este a doua oară când îl văd prezentând și mi se pare foarte on-point și informativ stilul lui de a prezenta.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: