TV-urile Samsung Neo QLED și OLED din 2024 au fost prezentate în România, le-am văzut și eu

By | April 25, 2024

Am asistat la o prezentare a modelelor de TV Samsung din 2024. A fost mult mai sumară decât în anii trecuți, pentru că și update-urile sunt unele incrementale. E greu să emiți o părere despre ele după ce le-ai văzut mai puțin de o oră în total, dar iată ce vă pot spune pe scurt despre modelele din 2024.

Neo QLED 8K – QN900D

Vârful de gamă expus este un model din seria QN900D. Samsung se laudă cu procesor AI 8K (NQ8 AI Gen3), cu 512 rețele neurale. Așa cum era de așteptat, buzz word-ul este “AI”. Procesor AI, rețele neurale AI, AI Motion Enhancer Pro șamd. Rămâne de văzut daca adăugarea particulei “AI” în toate aceste denumiri chiar îmbunătățește experiența de vizionare și dacă se vede vreo diferență față de TV-urile de anul trecut, care erau deja excelente dpdv al vizionării.

Un punct de menționat ar fi faptul că rata de refresh urcă până la 240 Hz anul acesta pentru modelul QN900D.

Curios că nu au menționat nimic de partea de software. Același sistem de operare cu Tizen plus avantajul că prin SmartThings se conectează cu dispozitivele IoT din casă, iar Knox ține totul sub control dpdv al securității. Tot fără Dolby Vision HDR.

Altceva? Au făcut un refresh și la smartbox (OneConnect – îl vedeți pe comodă în partea stângă), dar nu-i un update major. Este doar un pic mai subțire. Rama aceea a TV-ului este incredibil de subțire însă, la fel ca televizorul în sine privit din lateral. Mă sperie cât de subțire a ajuns. Telecomanda a rămas în linii mari aceeași, i-au mai adăugat doar niște striații pentru a fi mai ușor de utilizat de persoane cu probleme de vedere.

 

QN900D vine cu diagonală: mare, foarte mare și extrem de mare. Adică 65″, 75″, 85″. Mai există și un mode QN800D care este tot 8K, are aceleași diagonale, dar are procesor NQ8 AI Gen2 iar refresh rate-ul este maxim 165 Hz.

Neo QLED 4K – QN90D

Vârful de gamă pe 4K este QN90D. În afară de panel-ul care nu-i 8K (și rama un pic mai groasă) nu-s diferențe majore. Acesta vine cu procesor NQ4 AI Gen 2 și rata de refresh nu urcă decât până la 144 Hz. Are însă cea mai largă gamă de diagonale: 43, 50, 55, 65, 75, 85, 98. Nu știu însă dacă toate vor fi disponibile și în România.

Oricum, dacă vreți să inspectați noua gamă, găsiți aici toate highlights sau cel mai ușor este să urmăriți acest grafic comparativ:

Samsung OLED 2024 – S95D

Eu am văzut modelul S95D și față de anul trecut, un singur lucru mi-a atras atenția. TV-urile sunt “glare free”. În sensul că am asistat la o demonstrație în care cineva a pus lanterna telefonului pe display și în afară de punctul de lumină făcut de lanternă, lumina nu se reflecta deloc. Toate OLED-urile de anul acesta au rezoluție 4K, toate au procesor NQ4 AI Gen2, toate au maxim 144 Hz. Detalii complete aici. Pun însă și acest tabel comparativ, că mi se pare foarte util și sper să nu dispară peste timp.

Dacă ar fi după mine, către un OLED m-aș orienta. Și mai precis către un S90D.

Music Frame

Am asistat și la un test cu Music Frame, difuzorul-tablou de la Samsung, conceput probabil ca să meargă mână în mână cu TV-ul The Frame.

Are 2 canale și 120 W peak și este un pătrat de 40 de cm cu vreo 16 cm grosime. Rama de pe față se poate desface pentru a se pune orice fotografie dorești. La fel și ramele laterale, se pot schimba cu unele în alte culori. Așa arată fără masca frontală:
Difuzorul acceptă wireless streaming, AirPlay, are Dolby Atmos, are SpaceFit Sound Pro, ca să-și optimizeze singur sunetul în funcție de unde este amplasat în cameră, Q Symphony, Adaptive Sound, Active Voice Amplifier și funcționează și ca un hub Smart Things.

De sunet însă n-am fost impresionat. Poate din cauză că eu sunt obișnuit cu sistemul Sonos de acasă și atunci puține lucruri mă impresionează. Oricum, mă îndoiesc că va fi un produs căutat de audiofili. Cei care-l vor cumpăra îl vor cumpăra pentru aspect. Însă chiar și așa, pe același segment eu aș alege rama Symfonisk de la IKEA și m-aș alege cu sunet Sonos și aș mai rămâne și cu bani.

În concluzie, cam atât am avut de spus despre noile TV-uri de la Samsung. Impresionante Neo QLED-urile, dar parcă OLED-ul este mai apropiat de sufletul meu. Și ar fi fost cu toate și mai apropiate de sufletul meu dacă aveau și Dolby Vision HDR 🙂

 

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: