UE decide ca smartphone-urile noi să aibă obligatoriu baterii interschimbabile. Dar oare este o idee bună?

By | June 20, 2023

Mai țineți minte acele vremuri? Când puteai să îți înlocuiești pur și simplu bateria la telefon și să o înlocuiești? Eu îmi aduc aminte chiar foarte bine. Și îmi aduc aminte și ce revoltă a fost când Samsung a luat-o “pe urmele iPhone” și a încapsulat bateria la Galaxy S6.

Ei bine, după ce le-a mers cu USB Type C, acum Uniunea Europeană a votat o lege care vrea să forțeze producătorii de smartphone-uri să pună pe telefoane baterii care pot fi înlocuite. Iar votul a fost copleșitor în favoarea acestei legi, cu o majoritate de 587 voturi pentru și doar 9 împotrivă. Pe scurt, legea spune ca până în 2027, toți producătorii de smartphone-uri trebuie să ofere utilizatorilor posibilitatea de a schimba ușor bateria. Și până și acest ușor este definit. Legea specifică faptul că utilizatorii trebuie să poată schimba bateria fără a folosi nicio unealtă.

Adică producătorii nu vor mai putea face ca acum, să folosească adeziv pentru a lipi bateria de spatele de sticlă al telefonului. Practic această lege va schimba complet arhitectura telefoanelor.

În cazul mufelor Type C, ce a făcut Uniunea Europeană mi se pare o idee foarte bună. Nu-i Type-C neapărat cel mai fericit standard și mi-ar fi plăcut ca legea aceasta să apară când producătorii s-ar fi hotărât pe alt standard mai bun. Spun asta pentru că la Type C mufa este goală pe interior și se deformează, ajungând să iasă din telefon. Mi se pare că soluția Apple cu mufa plină este superioară celei Type C, dar trecem peste. Prefer să fie toate cu Type C.

Legea cu baterii nu știu dacă este o idee bună, pentru că bateria a fost încapsulată în telefon din diverse rațiuni. În primul rând pentru că asta ar face telefonul mai subțirea și în al doilea rând pentru că așa le este mai ușor producătorilor să le facă mai rezistente la apă. Sper să nu ajungem să avem din nou telefoane mai groase.

Pe de altă parte, am avut vreo 3-4 telefoane pe care le-aș mai fi ținut un pic dacă le-aș fi putut schimba bateria mai ușor. Așa că sunt însă dispus să îmi iau popcornul lângă mine și să văd ce se întâmplă cu legea UE. Sigur, vor fi tergiversări, se va face lobby, e posibil să nu vedem că se întâmplă asta chiar în 2027.

O să rând cu gura până la urechi când îi voi vedea pe cei de la Apple cum vor pune capac la iPhone. Probabil că se va răscoli Steve Jobs în mormânt.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

15 comentarii la “UE decide ca smartphone-urile noi să aibă obligatoriu baterii interschimbabile. Dar oare este o idee bună?

  1. vlad

    Eu cred ca in primul rand bateria a fost incapsulata ca sa fie mai greu de schimbat( mai scump) si prin urmare sa cumperi alt telefon. Nu cred sa fi avut vreodata nevoie de rezistenta la apa, in schimb o baterie noua mi.as fi dorit la s6 apoi s8

    Reply
    1. Revo Post author

      Ai nevoie și de rezistență la apă. Mai verși un pahar de băutură din greșeală peste telefon, mai te prinde ploaia torențiala cu telefonul în pantaloni, mai intri în apă până la genunchi și te ia prin surprindere un val care se apropie de buzunar șamd.

  2. Ovidiu

    Poate vor face astfel încât să poți scoate și reintroduce bateriile în telefon cum se făcea cu dischetele floppy-disk în calculatoare pe vremuri :))

    Reply
  3. Alex

    Tot semi-capsulata va fi, legea nu-i obliga sa le faca la fel ca inainte, ci usor de deschis cu o surubelnita.

    Reply
    1. Alex

      Revenirea la bateria detașabilă este cea mai bună idee posibilă pentru că bateria este și trebuie să rămână un accesoriu care să poată fi schimbat ușor. Că va fi fără unealtă sau cu o șurubelniță
      contează prea puțin. Ceea ce contează este prețul acestor baterii. Daca vor fi prohibitiv de mari degeaba le mai faci detașabile! Restul, grosimea, capacul etc, sunt mofturi prostești.

    2. Adriana

      De ce sa decidă UE uie
      Cum vor fii tel ?
      Alta treaba nu au ?
      Hotărăsc ei
      Pe banii nostrii

    3. Revo Post author

      De ce să decidă statul sau primăria care sunt normele pentru o clădire nouă? De ce să decidă UE cât de sigure sunt mașinile pe care le conducem? De ce să decidă UE unde să aruncăm noi gunoiul și să ne forțeze să nu mai depozităm ilegal deșeuri pe unde ne apucăm? De ce să decidă UE să nu mai tăiem pădurile din țară și să le facem mobilă? De ce să existe legi? De ce să intervină un aparat de reglementare care să protejeze consumatorii împotriva lăcomiei unor business-uri? Altă treabă nu au?

  4. George Pisleag

    La cele cu baterie încapsulata nu mai ai probleme. La cele cu baterie detașabilă existau mereu probleme și trebuiau resetate prin scoaterea bateriei și punerea ei din nou. Așa că voi opta mereu pentru unul cu baterie încapsulata arata timp cât acestea vor mai exista pe piața.

    Reply
  5. Realist

    Candva o marca de uleiuri auto zicea ca pui un tigru sub capota. Dupa care a aparut” degeaba sub capota e un tigru, daca la.volan e un magar”. Am din 2019 smartphone cu baterie care se poate schimba. E si reziatent la apa si socuri, Capacul din spate are o cheder de cauciuc pe margini. Incarcare cu USB-C. Numai ca o baterie noua e 78 euro+29 euro curieru.
    Capacul bateriei si el ar fi fost 22 euro, daca l-as fi inlocuit. Nu e doar un plastic ci si antena NFC.
    Morala, degeaba toate astea. La costurile astea, mi-am luat altul nou, comun si cu Android recent.
    Degeaba mufe standard si baterii inlocuibile, planeta to va fi poluata. Exact de programatorii din generatia Z, care merg pe trotineta electrica, conduc electrica, dar lanseaza aplicatii compatibile doar cu un OS nou. Si miliaede de aparate, tot trebuie inlocuite din cauza softului.

    Reply
  6. Alexandru

    Bravo UE.Nesatuii astia vroiau sa ne oblige la fiecare doi ani sa cumparam un nou telefon deoarece leau inginerit atat incat era aproape imposibil sa le mai repari.Ei faceau o inginerie adevarata din a face ca telefoanele sa nu mai poata fi reparate de orice om de rand.Cu mufele lafel,aveau niste mufe prea firave pentru a tine mai mult de o luna ,acum cu normele ue mufele sunt superb de rezistente spre insatisfactia ingginerilor acestor lacomi dupa bani.Apropo UE ar trebui sa faca legi stricte si la castile cu fir care au fire prea subtiri ca sa nu cedeze in maxim o luna,bataie de jos a inginerilor lacomilor.Mai mult sa schimbam domeniul Producatorii de maturi si mopuri fac cozi la ele fie de lemn care putrezesc si cedeaza dupa doar o luna ,fie dintro tabla atat de subtire si de oxidabila incat acea coada intro luna datorita contactului cu apa se transforma din coada in balegar.Mare excrocherie si in acest domeniu la acesti ingineri au noilor dehnoologi.Ue ar trebui sa extinda urgent practicile restrictive si in alte domenii.Furtunele la dusuru dupa o luna se desprinde protectia metalica la capete si distruge furtunul din interior.Intrun an am schimbat 3 ,inadmisbil.La maturi lafel am fost nevoit sa improvizez coada din zinc de la draperii fiind satul de cate cozi schimbam lunar

    Reply
  7. John Doe

    Nici la laptop nu se mai schimba ușor bateria, ram-ul etc.

    Reply
  8. Romi

    Sigur ca e masura foarte bune. Cei care inteleg știu iri de ce.
    Nu îți mai deschide nimeni cxmeea szu telefonu fara sa vrei

    Reply
  9. GG

    Bine ca avem vestile astea ca altfel se strica treaba si la masini, la 5 ani gata, alta.
    Imi este foarte scarba de faza asta, sa ma conditioneze sa schimb telefonul prin toate mijloacele, sa se rezume doar la imbatranirea lor prin soft si atat, macar sa nu fie pe fata asa…

    Reply

Spune-ți și tu părerea: