Volvo C40 este primul SUV 100% electric de la suedezi

By | March 4, 2021

Volvo a mers bine în 2020 și nu a avut decât o ușoară scădere pe fondul pandemiei. Dacă în 2010 vindeau 300.000 de unități, în 2020 și-au triplat numărul de unități vândute. Dacă o țin tot așa, anul 2021 ar putea fi cel mai bun din istoria mărcii. Iar suedezii au planuri mari. Până în 2025 vor ca 50% din mașinile vândute de ei să fie electrice, iar până în 2030 spun că vor să elimine toate motoarele cu ardere internă din oferta lor, și să devină un brand 100% electric.

Primii pași în acea direcție au fost Volvo XC40 (plug-in hybrid) și XC40 Recharge (full electric). Următorul pas important este Volvo C40. Este primul model Volvo din istorie, conceput să fie 100% electric. Este bazat pe platforma CMA, pe care este construit și XC40, doar că acesta se duce spre zona de “coupe”. Plafonul nu se mai continuă drept până în spate, ci coboară oblic. Astfel punctează la design dar s-ar putea să sacrifice spațiul pentru persoanele mai înalte care vor sta în spate.

volvo c40 suv electric

Partea frontală păstrează semnătura luminoasă care am înțeles că a primit porecla “ciocanul lui Thor”. Gila pentru radiator a fost însă eliminată, iar acum botul este mai dintr-o bucată.

Și spatele e mișto, tot în stilul caracteristic Volvo.

Modelul va putea fi comandat doar online, nu există variantă cu tapițerie din piele, iar sistemul de infotainment este dezvoltat în parteneriat cu Google. Va veni cu plan de date nelimitat, așa că mașina va putea primi actualizări “over the air” ca o Tesla. Cei ce vor cumpăra un Volvo C40 vor primi de asemenea și un “convenient care package“, care vine cu garanție, servicii, asistență, asigurare și opțiuni pentru încărcarea acasă. Sper că vine și cu asistență pentru asamblat mobila de la IKEA și chifteluțe nelimitate.

Volvo C40 va avea două motoare electrice (față, spate), care vor dezvolta 420 CP și 660 Nm în total (wow!). Bateria va avea 78 kWh, cu încărcare până la 80% în 40 de minute și cu o autonomie WLTP de 420 km.

Producția va începe în toamna anului 2021 în fabrica Volvo din Belgia, deci probabil că vom începe să-l vedem pe străzi începând din 2022.

Nu au anunțat prețul, dar fiind un Volvo, mă aștept să fie obscen. La fel și costurile de întreținere din câte am auzit. E bine totuși, Volvo este un brand care îmi place foarte mult și pare că suedezii au planuri mari și înțeleg “cu ce se mănâncă” mașinile electrice.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Volvo C40 este primul SUV 100% electric de la suedezi

Spune-ți și tu părerea: