VW ID. Buzz (microbuzul electric) s-a lansat în România. Iată cum mi s-a părut și unde îl puteți vedea și voi

By | April 14, 2022

Da, celebrul microbuz al anilor ’50, simbolul libertății și al vieții lipsite de griji, a devenit electric. Pe numele lui de cod: Volkswagen ID. Buzz. Și mă bucur foarte mult că după ce conceptul a fost prezentat în 2018 la SIAB, va fi disponibil și în România pentru precomandă începând din această vară.

M-am urcat și eu în el, i-am rotit volanul, m-am holbat la schimbătorul de viteze, i-am rabatat cotierele și am încercat să calculez câte corturi ar intra în portbagaj. Iată cum mi s-a părut.

VW ID. Buzz la exterior

Mașina este construită pe platforma MEB și mi se pare foarte “friendly” ca design. Mi se pare un redesign reușit al modelului din anii ’50 și mă bucur că seamănă foarte mult cu conceptul pe care l-am fotografiat cu 4 ani în urmă.

Iată conceptul:

concept VW ID. Buzz

Și iată mașina de serie:

VW ID. Buzz în România

Iată și varianta Cargo:

VW ID. Buzz Cargo

VW ID. Buzz este conceput să încapă în orice loc de parcare normal și să intre în orice parcare subterană, așa că dimensiunile nu sunt exagerate. Are lungime de 4.70 m (mai scurt decât un Touareg!) și 1.98 lățime. Întoarce complet în 11 metri (cam cât un Golf), deci e ușor de manevrat prin oraș.

Ușile din față se deschid normal, cele din spate glisează.

VW ID. Buzz uși

Portbagajul este … mă rog, vedeți și voi cât este:

VW ID. Buzz portbagaj

Și dacă acesta vi se pare mare, varianta ID. Buzz Cargo are portbagaj de 1121 litri și poate transporta 2 europaleți:

VW ID. Buzz portbagaj

Nu știu, voi la ce vă gândiți când vedeți portbagajul ăsta? Că eu unul mă gândesc că nici n-aș mai avea nevoie de cort dacă plec la camping. Aș putea să dorm acolo direct.

Interior

VW ID. Buzz recunoaște șoferul și știe preferințele acestuia, de la stil de condus până la melodii preferate. Mașina primește date în timp real despre trafic (swarm data) de la mașinile din apropiere. Chestia asta este mișto pentru că în cazul în care vrei să folosești pilotul automat (se poate opta pentru mod de deplasare parțial automatizat), dar locuiești într-o țară în care liniile nu sunt bine trasate pe șosea (*cough* Romania), ID. Buzz stabilește care sunt benzile “uitându-se” la cum circulă celelalte mașini.

Bordul e interesant, cu o planșă care pare din lemn și o gură de ventilație lungă dintr-o parte în cealaltă.

VW ID. Buzz interior

Ai un volan clasic de VW, un dislay în dreptul lui și un sistem de infotainment montat central. Schimbătorul de viteză selectorul de direcție este stil levier, în spatele volanului.

VW ID. Buzz la volan

Scaunele, plafonul și podeaua sunt din materiale reciclate, nu există opțiunea de piele animală la interior.

scaune VW ID. Buzz

Ce mi s-a părut interesant a fost prezența a 4 cotiere! Adică fiecare scaun are câte două cotiere în stilul celor din avion (și în stânga și în dreapta) care se pot rabata. Practic dacă ești șofer și vrei să-ți rezemi mâna stângă de ceva, ai de ales între cotiera rabatabilă din partea stângă a scaunului și zona de pe ușă cu butoanele pentru geamuri electrice, ca la restul mașinilor.

N-arată rău interiorul. Și cumva cred că oricât de nonconformist și colorat ar fi fost, tot s-ar fi potrivit cu mașina.

Motor, autonomie, încărcare

Motorul de 150 kW propulsează roțile din spate și are o viteză maximă de 145 km/h. Bateria este de 77 kWh, iar încărcarea se poate face prin CCS la 170 kW. Timpul de încărcare de la 5 la 80% este de 30 de minute. Date oficiale despre autonomie nu am primit, dar din ce am citit vor fi undeva între 240 km în cele mai nasoale condiții și aproape 500 km în condiții de oraș, pe vreme caldă.

Video cu VW ID. Buzz

În concluzie

Fără îndoială o mașină foarte cool. Probabil cel mai cool microbuz electric de la ora actuală. Mi se pare că lui VW i-a trebuit mult curaj să ia un simbol al vieții off the grid și să-l electrifice. Sunt curios dacă va prinde printre cei pasionați de camping și drumeții. Eu unul m-aș vedea conducând-o în drum spre Venice Beach Eforie Nord.

Dacă vreți și voi să vedeți mașinile, puteți găsi ambele variante începând de astăzi și până pe 17 aprilie într-un pop-up denumit Mooncity E-Mobility Lounge din Băneasa Shopping City.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “VW ID. Buzz (microbuzul electric) s-a lansat în România. Iată cum mi s-a părut și unde îl puteți vedea și voi

  1. Dan

    Și halatul? Cât e halatul?
    Adică ce preț are, că dincolo era mai ieftin….

    Reply
    1. Revo Post author

      Preţul nu a fost încă anunţat. Zvonurile spun că va fi între 45.000 şi 60.000 dolari.

  2. Andrei

    Foarte tare masina.Sper sa mai mestereasca la sistemul info care e identic cu cel de la id3 sau id4 si care are cateodata o lentoare inacceptabila.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: