Carpathian Single Malt va fi primul whiskey românesc single malt

By | February 11, 2022

Dap, ați auzit bine. Whiskey românesc. Și nu orice whiskey, ci single malt. Pentru că de ce nu? Dacă japonezii pot, noi de ce să nu facem?

Carpathian Single Malt se numește și va fi produs de Alexandrion Group. Se pare că în procesul de producție s-a implicat chiar președintele Alexandrion Group, căruia, cine ar fi crezut, îi cam place să bea whiskey. Totuși, detaliile sunt cam contradictorii. Pe de-o parte am citit că materia primă este importată și că pe viitor Alexandrion vrea să producă totul aici. Pe de altă parte, pe site-ul lor un distiler scoțian se jură că whiskey-ul este făcut cu orz de-al nostru malțat, care este de aceeași calitate cu orzul scoțian. Și că “”apa subcarpatică” folosită în procesul de producție va contribui la un gust bun.

whiskey romanesc

Whiskey-ul va fi maturat în trei tipuri de butoaie: vin de Madeira, Pinot Noir și Fetească neagră. Cel puțin pentru butoaiele de Fetească neagră putem să băgam mâna în foc că-s de la noi. Și pentru apă.

Când se va lansa Carpathian Single Malt?

Eh, aici din nou informațiile sunt contradictorii. Prima mențiune despre acest whiskey este de prin 2020. O știre de pe Economica spune că în septembrie 2021 s-a procesat prima șarjă de distilat. Tot acolo, CEO-ul Alexandrion Group spune că va trebui să așteptăm 3 ani până când să-l gustăm. Deci 2024?!

Doar că pe site-ul Carpathian Single Malt scrie că primele sticle vor fi disponibile în aprilie 2022. Este acolo și un formular de precomandă pe care l-am completat. Peste câțiva ani, când vom depăși Scoția ca producție de whiskey și fiecare cârciumă din orice sat va avea musai whiskey românesc (hopefully nu Mona), mi-ar plăcea să le povestesc nepoților: “Tinerilor, îmi aduc aminte vremurile în care turnam în pahar primul whiskey românesc….”

În fine, chiar sunt curios ce se va întâmpla cu proiectul. Sper să le iasă un whiskey bun celor de la Alexandrion. Și să rămână pe direcția de single malt. Să nu-l transforme în alcool low cost.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

7 comentarii la “Carpathian Single Malt va fi primul whiskey românesc single malt

  1. Nume

    50 eur sticla de ceva, nu se stie ce, invechit 2 ani? wtf?
    La pretul asta sau mai mic gasesti scotch single malt foarte bun.

    Reply
    1. Revo Post author

      La 50 euro sticla eu aș lua. Cine știe, poate devine whiskey de colecție 🙂 Dar unde ai văzut prețul acesta?

    2. Nume

      Era un MSRP cu 50 eur/buc pe pagina produselor, acum a disparut. Pentru ceva absolut nou mi se pare exagerat pretul, de ce nu as lua un scotian de la mama lui, care stiu cum este si in plus e si mai ieftin.

    3. Gabriel

      Nu conteaza ca sticla ar costa 50€,sa incurajăm acest proiect românesc si impreună toți iubitorii de whisky din România sa ne bucurăm de primele sorbituri de single malt românesc,urându-i:La multi ani!Desi sunt fan-ul whisky-ului produs de”The Lost Distillery Company”,astept cu nerabdare aparitia pe piata a primului whisky single malț de sorginte româneasca!SUCCES!

    4. Liviu

      Când un grup cu renume, gen Alexandrion, lansează un Single Malt, aș spune că vor fi extrem de atenți la detalii. Deja observ câteva : abv ridicat (46°), maturare secundară în butoi de vin fortifiat (Madeira), apă din regiunea subcarpatică, deci nu una dură, direct din munți, etc.
      Ar fi interesant de încercat un sortiment de Single Malt, Single Barrel, Barrel proof. Chiar ar fi ceva din altă ligă!
      Sunt foarte curios de cel maturat exclusiv în butoi de vin Pinot Noir.
      Sunt convins că va fi un deliciu.
      Și, DA, aș da 50€ pe sticlă.

  2. Merkava

    Ne iese bine distilatul din pruna/para, invechit in butoi de dud sau in sticla cu-n lemn de dud in ea.
    Oportunitati(drojdieri) exista…

    Reply

Spune-ți și tu părerea: