Poate ANAF să pună poprire pe conturile de Revolut?

By | July 28, 2022

De fiecare dată când revine acest subiect în discuție, sunt uimit de câți oameni spun că folosesc Revolut pentru că ANAF nu poate pune poprire pe conturi. Sau că ANAF nu poate vedea tranzacțiile din Revolut. Sau că ANAF nu poate bloca un card revolut, whatever.

Știu (din auzite) că e nasol să ai poprire. Ți se pune pe toate conturile, mult timp pierdut și apoi trebuie să mai plătești și câte o taxă pentru deblocarea fiecărui cont. Să revenim totuși la întrebarea din titlu.

Poate sau nu poate ANAF să pună poprire pe contul de Revolut?

Răspunsul pe scurt ar fi că da, poate, doar că nu le este așa de ușor să facă asta.

La început Revolut lucra în România prin intermediul unei bănci de pe teritoriul UE. Atunci ar fi fost foarte complicat pentru cei de la ANAF să pună o poprire. Însă de când Revolut a lansat IBAN-urile românești, lucrurile au deveni un pic mai ușoare și pentru ANAF. Asta pentru că Revolut oferă acele IBAN-uri românești prin intermediul unei bănci din România. Revolut practic are un mare cont deschis la Libra Bank, iar acel mare cont are subconturi pentru fiecare client în parte.

Libra Bank, fiind o bancă din România, trebuie să se supună legilor din România și să raporteze tranzacțiile la BNR. Pe lângă asta, Revolut aplică și procedura de KYC (know your customer). Vă aduceți aminte acel moment la înregistrare, când Revolut vă cere buletinul și adresa? Pentru asta este.

revolut iban romania

Dacă vă uitați la cazurile recente care au reaprins această discuție, este vorba despre două dosare deschise de către o altă bancă (BRC), care a fost păgubită de clienți ai Revolut. BCR s-a dus practic la Libra Bank și a zis “vedeți că niște clienți de-ai voștri m-au țepuit și trebuie să-mi iau banii de la ei sau de la voi”. Libra a încercat să zică “ah, păi stați să vedeți, că de fapt nu sunt clienți de-ai noștri, că sunt de fapt clienții Revolut, că așa și pe dincolo”. Atunci BCR a decis să dea Libra în judecată, Libra a pierdut și a fost obligată de instanță să pună poprire pe acele conturi. Probabil că mai departe trebuie să rezolve ei cu Revolut.

Ce este important în cele de mai sus este că nu ANAF a deschis această acțiune, ci băncile. Și asta e cheia aici. ANAF teoretic ar putea să facă multe. Însă practic sunt la nivel teoretic. Sigur, ei se vor bate cu cărămida în piept, că ei sunt ca ochiul lui Sauron, care știe tot. În realitate e cam complicat pentru ei să muncească. Trebuie un pic de frecuș cu Libra, care îi trimite la Revolut. Apoi un pic de frecuș cu Revolut, care probabil îi va trimite la Libra. Nu mai bine o lăsăm noi așa? ANAF nu are interes să muncească și să facă investigații pe mii de persoane fizice, ci să ardă micii comercianți, că acolo e mai ușor.

Însă pentru cei care vor să facă șmecherii pe Revolut, eu aș zice că piedica vine mai rapid de la Revolut de la ANAF. Revolut are tot felul de sisteme de machine learning, care îți blochează contul înainte să apuce ANAF să facă ceva.

Așadar, tl;dr: ANAF poate pune poprire, dar le e greu să facă asta și aș zice că-i foarte puțin probabil. Se va face doar în cazul unei investigații de amploare. Mai probabil este ca Revolut să-ți blocheze contul, că nici lor nu le convine să faci prostii cu conturile lor.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Poate ANAF să pună poprire pe conturile de Revolut?

  1. Dragos

    Eu momentan cred ca nu poate. Deorece itularul contului de RON de la LIBRA e REVOLUT nu noi utilizatorii
    Doar via aplicatia lor poti face tranzactii dar nu de la agentie sau aplicatie Libra
    Cel de EUR e in Lituania localizat. Ala e pe numele utilizatorului deschis
    Parerea mea

    Reply
    1. cristi

      ai citit ce scrie omul? Tocmai s a intamplat, s-a pus proprire pe cont revolut. Da, sigur, nu de Anaf, dar precedentul tocmai s a intamplat. Cam orice alta actiune in instanta va avea aceeasi cale.

    2. Revo Post author

      Heh, Dragoș spune ce am spus și eu de fapt, dar el înclină mai mult spre nu decât spre da. Mai este și detaliul că acele decizii nu sunt definitive. Să vedem și recursul, că e posibil să apară surprize.

  2. Dragos

    Turistul care folosea Revolut pentru a schimba în HUF, Leva sau EUR la curs decent și să cheltuiască ocazional, să trimită la niște prieteni 20lei sau 500lei nu îi pasa de aceste modificări apărute la sistem.

    Pot spune cu plăcere că Revolut mi-a fost de ajutor de când a apărut atât prin Europa cât și în SUA de două ori. Util și la îndemână. Nu confundați filmele cu spioni, teororisti sau conturi offshore. Nu asta a fost Revolut și nici nu o să fie. E doar un instrument util pentru omul normal.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: