ANCOM spune că Orange are cele mai bune viteze medii de internet fix și mobil din România

By | March 3, 2023

Spuneam în Tech News că-i o știre care merită discutată.

Știți că fiecare operator se chinuie să bifeze rezultate bune în diverse teste de viteză, stabilitate a conexiunii, latență, acoperire șamd. Și fiecare este bun la ceva, în funcție de cine și cum măsoară. Vodafone are cea mai bună experiență conform umlaut (sau avea în 2021). Orange în schimb punctează foarte bine în testele auditorului LLC International și la testele celor de la Ookla (Speedtest.net) – care spun că-i cea mai rapidă rețea fixă și mobilă din țară.

Acum Orange mai primește și o recunoaștere din partea ANCOM, care prin unealta lor independentă numită Netograf, măsoară vitezele de transfer pentru internetul fix și mobil.

Ei bine, conform Netograf, Orange are cele mai bune viteze atât pentru internet pe mobil cât și pe fix.

Citez: “Viteza medie de download prin cablu (internet fix) înregistrată pentru Orange România a fost cu 85% mai mare decât a următorului clasat și cu 73% mai mare în ceea ce privește viteza de upload.”. De asemenea, Orange a înregistrat și cel mai mic ping, cu 9% mai mic decât cel al următorului clasat, iar pe WiFi, Orange România a depășit ceilalți operatori cu 34% la viteza de download și cu 46% la viteza de upload.

Concret:

  • Internet prin cablu, Orange are: 802.98 Mbps vitează medie download, 726.65 Mbps viteză medie upload și 10.35 milisecunde ping.
  • WiFi: 201.93 Mbps vitează medie download, 188.84 Mbps viteză medie upload și 21.73 milisecunde ping.

Pe mobil, viteza medie de descărcare a fost cu 75% mai mare decât a următorului clasat, iar cea de încărcare a fost cu 103% mai mare. Ping cu 12.9% mai bun.

  • Internet mobil: 56.6 Mbps vitează medie download, 24.22 Mbps vitează medie upload, 37.54 milisecunde întârzierea de transfer.

Rezultate bune, nu? Mai ales pentru internetul fix. Probabil că toți vă gândiți: “Stai așa, dar ce se întâmplă cu internetul de la Digi?!”. Aici este ceva ce merită discutat. Aceste rezultate sunt obținute de către Orange Romania S.A FIX – adică rețeaua fixă, nou înființată, dezvoltată de la zero. Dacă mai țineți mine, înainte să cumpere rețeaua fixă de la Telekom, Orange începuse să dezvolte rețeaua lor fixă de la zero. Despre acea rețea este vorba în testele de mai sus.

Orange furnizează însă internet fix și prin rețeaua fixă preluată de la Telekom, denumită acum Orange Romania Communications (am explicat mai bine aici ce și cum). Puteți găsi date și despre performanțele acelei rețele aici. Selectați Orange Romania Communications la categoria “Furnizor”.

TL;DR ?

Dacă aveți norocul să fiți în zona de acoperire a rețelei fixe dezvoltate de Orange de la zero (Orange România SA – FIX), puteți alege Orange cu lejeritate. Conform ANCOM, Orange are viteze mai mari chiar și decât DIGI (și latență mai bună). Dacă nu, puteți verifica pe Netograf și să alegeți în consecință.

Pe mobil Orange rămâne lider fără drept de apel, indiferent dacă-i vorba de măsurătorile ANCOM sau Ookla. Mie cel puțin mi se par mult mai importante acele teste de la Ookla, pentru că site-ul speedtest.net este mult mai popular și acolo fac mulți mai mulți utilizatori teste voluntar. Netograf nu-i așa popular și eu un tool mai greoi de interpretat pentru utilizatorul de rând decât Speedtest.

Oricum, GG Orange pentru rezultate!

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: