ASUS pune display OLED pe majoritatea laptopurilor și adaugă și o rotița multifuncțională pe unele dintre ele

By | September 9, 2021

ASUS are câteva noutăți pentru direcția în care se îndreaptă cu laptopurile lor. Voi începe mai întâi cu noutățile care vor impacta majoritatea clienților de laptopuri ASUS.

În primul rând, majoritatea laptopurilor lor (cel puțin cele cu pretenții) vor trece pe OLED, and this is a big change. Știți probabil că OLED-ul reproduce mult mai bine culorile și au un negru mult mai fidel. Le-am văzut și eu laptopurile cu OLED și într-o cameră cu semi-întuneric, îți cam atrăgeau privirea. Până acum problemele cu OLED erau două: prețul și burn-in. În privința prețului, umblă vorba că cele mai ieftine laptopuri cu OLED (din seria Vivobook) vor fi undeva pe la 3.200 – 3.500 lei, deci not bad. În privința burn-in-ului, ASUS spune că a făcut parteneriat cu cel mai tare producător de panel-uri *cough* Samsung și că au garanție de la aceștia că nu vor avea probleme. Oricum, vorba cuiva din sală. Până apare burn-in-ul, probabil că vei vrea să schimbi oricum laptopul din cauza configurației.

asus laptop oled

Vor mai fi și câteva modele cu IPS, dar așteptați-vă ca de acum încolo să vedeți mai mult OLED în ceea ce privește ASUS.

A doua noutate este flexibilitatea configurațiilor în ceea ce privește alegerea procesorului. ASUS încearcă să facă în așa fel încât să aibă același model/configurație și cu Intel și cu AMD.

O altă noutate este cumva o nouă nișă de produse ASUS (pfiu, era să zic Apple!), orientată cu precădere către oameni care muncesc serios pe ele. Arhitecți, videografi, fotografi, muzicieni, compozitori, data scientist și de ce nu … bloggeri, vloggeri, instagrameri și alte asemenea specii. Oameni care folosesc zilnic programe tip CAD și de modelare și randare 3D, oameni care editează în Photoshop, After Effects, Premiere, restul programelor din suita Adobe sau Davinci Resolve, oameni care sunt cu Matlab-ul la ei.

Pentru ei ASUS și-a împărțit line-up ul de laptopuri în felul următor:

Adică seria Vivobook Pro sau Pro X este pentru creatorii ocazionali de conținut, care ar vrea și o oarecare portabilitate. Zenbook Pro și Pro Duo sunt pentru creatorii mai avansați iar seria ASUS ProArt este pentru cei super-avansați. Partea bună e că aceste laptopuri vin la pachet cu răcire mai serioasă și cu baterii cu autonomie mai mare. Eu am luat în brațe un ASUS ProArt (adică pe tatăl lor!). Este destul de subțire și culmea – nu mi s-a părut mai greu decât laptopul meu.

Eh, pentru aceste serii de laptopuri, ASUS a mai integrat câteva “unelte”. Prima dintre ele ar fi o rotiță (fizică sau virtuală) multifuncțională denumită ASUS Dial. Pe seria ProArt este rotița fizică iar pe seria Zenbook Pro va fi una virtuală. Iat-o pe cea fizică:

Pe lângă rotire face și un click. Ideea este că o poți folosi ca să ajustezi rapid diverse chestii precum luminozitate, volum, dimensiunea timeline-ului din Davici, brush-uri din Photoshop șamd. E complet integrată cu suita Adobe (ASUS a lucrat împreună cu Adobe aici – unele laptopuri vin și cu câteva luni de Adobe Creative Cloud gratis) iar software-ul din spatele ei este open source, deci s-ar putea să vedem mai multe aplicații pentru ea. Nu-i rea. Am folosit-o și eu, te obișnuiești rapid cu ea. Dacă va fi mai ușor de folosit decât shortcut-urile și macro-urile din diverse programre rămâne de văzut.

Iată și rotița virtuală:

Despre cea virtuală nu știu ce să zic. Mă știți pe mine, nu-s fanul touch-ului. Primul lucru pe care îl fac la un laptop este să-i adaug un mouse.

Și apropo de touch, ASUS a lansat și un ASUS Pen, care funcționează pe touchpad sau pe display-ul secundar de la Zenbook Pro Duo. Eh, cu acest pen mă văd înțelegându-mă mai bine. Uneori îmi lipsește stylus-ul de la laptop și iau telefonul pentru a desena. Deci cred că va fi super util pentru content creatori.

Nu în ultimul rând, pe lângă ProArt și Zenbook Pro, mai avem și seria Vivobook Pro și Vivobook Pro X. Aici lucrurile sunt în zona mai ușor tangibilă pentru noi. Modelele Vivobook 14X și 16X au Display 4K OLED și ASUS Dial virtual în touchpad, modelele Vivobook 14 și 15 au display OLED de 2.8K.

Cam atât. Ca o părere personală, eu sunt convins în privința OLED-ului. Dacă voi avea ocazia, voi trece la un laptop cu OLED de la ASUS fără nicio temere de burn-in. Cred că un Vivobook Pro Sau Pro X este perfect pentru ce îmi trebuie mie.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: